Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

57. Обґрунтування норм праці. Чинники, які впливають на величину норми праці.

Норма праці – це конкретне вираження міри праці в найбільш раціональних, організаційно-економічних і технічних умовах для даного підприємства.

Добре обгрунтовані норми праці є важливою передумовою одержання якісних норм затрат праці, які служать надійною основою якісного планування та організації виробника.

Головними чинниками, які впливають на величину норму, є об’єктивні – знаряддя та предмет праці. З цих двох первинним є предмет праці, а втор инним – знаряддя праці.

Результат праці залежить від людини: стану її здоров'я, фізичних і психічних здібностей, статі, віку, кваліфікації тощо.

Предмет праці, а саме його фізико-хімічні властивості визначають підбір знарядь праці, технологію і кваліфікацію виконавців.

Впливовим чинником є технологія як система, під якою розуміють робочу машину, інструменти, технологічний режим тощо. Чим досконаліша технологія, тим швидше і якісніше іде процес перетворення предмета праці, тим вища продуктивність.

58. Дослідно-статистичні норми праці, методи їх встановлення.

Дослідно-статистичні норми праці встановлюються на підставі:

-власного досвіду нормувальника, технолога чи майстра;

-статистичної інформації про трудомісткість подібної роботи у минулому;

-за аналогією із трудомісткістю інших подібних робіт;

Використовуються на дільницях, де продукція часто змінюється, технологія не стабільна, організація виробництва і праці є досконалою.

Досвідно-статистичні (або сумарні) методи передбачають встановлення норм в цілому на всю роботу без поелементного аналізу операцій і проектування раціональної організації праці. При досвідному методі норми визначаються на основі особистого досвіду нормувальника, а при статистичному — на основі статистичних даних про фактичні затрати часу на виконання аналогічної роботи в минулому. Досвідно статистичні методи не можна вважати науковими, оскільки норми розробляються без необхідного аналізу

фактичних умов праці. Такі норми не забезпечують ефективне використання виробничих ресурсів і повинні замінятися нормами, встановленими аналітичними методами.

59. Технічно - обґрунтовані норми праці, методи їх встановлення.

Технічно обґрунтовані норми проектуються на конкретні роботи (вироби, деталі, операції) за умов сталої технології, досконалої організації праці, з максимальним урахуванням можливостей технологічного обладнання.

Розрізняють такі три різновиди технічно обґрунтованих норм:

-розраховані за нормативними матеріалами;

-хронометражні;

-розраховані за емпіричними формулами.

Способи встановлення норм:

-шляхом проведення масових фотохрометражних спостережень і створення нормативних матеріалів;

-на підставі використання нормативних матеріалів та розрахунків за емпіричними формулами.

60. Визначення питомої ваги технічно обґрунтованих норм праці

Норма праці - це конкретне вираження міри праці в найбільш раціональних, організаційно-економічних умовах для даного підприємства.

Технічно обгрунтовані норми проектуються на конкретні роботи (вироби, деталі, операції) за умов сталої технології, досконалої організації праці, з максимальним урахуванням можливостей технологічного обладнання.

Технічно обгрунтовані норми праці визначаються на основі аналітично - дослідного і аналітично - розрахункового методів шляхом проведення масових фотохронометражних спостережень і створення нормативних матріалів та на підставі використаннянормативних матеріалів та розрахунків за емпіричними формулами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]