Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

18. Час перерв і його складові елементи.

Час перерв у роботі — загальна тривалість часу, протягом якого робітник не працює незалежно від причин, що викликали його бездіяльність. Складається з двох груп затрат часу: регламентованих та нерегламентованих перерв»

Час регламентованих перерв — це час, коли робітник не працює з причин, заздалегідь передбачених, об'єктивно необхідних. Це можуть бути особливі умови плину технологічного процесу з певними паузами, неповна синхронність операцій на конвеєрі, зу­пинки автоматизованого устаткування для заміни інструменту та підналадки. До часу регламентованих перерв так само належать час перерв, зумовлених трудовим процесом, а також час на відпочинок та особисті потреби. Останній складається з двох частин: часу відпочинку та часу особистих потреб.

Перерва на обід не входить до фонду робочого часу. Трудовий розпорядок лише окреслює початок і кінець цієї перерви, що дає право працівникам використовувати цей час на власний розсуд.

Час нерегламентованих перерв охоплює зупинки, в роботі, що не є об'єктивно необхідними, тобто небажані. Це час перерв, зумовлених недоліками у технології та організації виробництва; час перерв зумовлених порушеннями трудової дисципліни, та час відпусток з дозволу адміністрації.

Перерви у роботі поділяються на:

- перерви організаційно-технічного характеру;

- перерви на відпочинок;

- перерви на особисті потреби;

- перерви, викликані порушенням нормального протікання ви­робничого процесу;

- перерви, викликані порушенням трудової дисципліни.

До часу перерв, зумовлених недоліками у технології та ор­ганізації виробництва, відносять перерви, що спричинилися через несправність устаткування, відсутність у належний час загото­вок, . матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих виробів, інструменту, тощо.

Час перерв, зумовлених порушеннями трудової дисципліни, складається з часу запізнень на роботу, невиправданого об'єктивними причинами зволікання початку робочої зміни, перед­часного завершення зміни, перевищення часу обідньої перерви та нормованого часу на відпочинок і т.п.

Час відпусток з дозволу адміністрації включає сумарний час відсутності працівника на робочому місці з дозволу його безпосе­реднього керівника, викликаний особистими потребами, сімейними та іншими обставинами. В окремих випадках ініціатором відпустки працівника з дозволу адміністрації може виступати сама адміністрація, коли вона не може забезпечити людей роботою через аварії, перебої з електроенергією, зриви у постачанні матеріально-сировинних ресурсів тощо.

19. Структура нормованого і ненормованого робочого часу.

Робочий час – законодавчо встановлена тривалість обов’язкового перебування працівника на робочому місці та виконання ним трудових обов’язків. Змінний робочий час поділяється на нормований та ненормований робочий час. В свою чергу нормований робочий час поділяється на час продуктивної роботи та час регламентованих перерв, а ненормований – час непродуктивної роботи та час нерегламентованих перерв.

Час продуктивної роботи — сумарний час у межах зміни, протягом якого працівник виконує як свої прямі, так і суміщувані обов'язки, що передбачені регламентом. Включає час: підготовчо-за­вершальної роботи, оперативної роботи та обслуговування робочого місця.

Час регламентованих перерв — це час, коли робітник не працює з причин, заздалегідь передбачених, об'єктивно необхідних. Це можуть бути особливі умови плину технологічного процесу з певними паузами, неповна синхронність операцій на конвейєрі, зу­пинки автоматизованого устаткування для заміни інструменту та підналадки. До часу регламентованих перерв так сарло належать час перерв, зумовлених трудовим, а також час на відпочинок та особисті потреби.

Час непродуктивної роботи — це такий час у межах зміни, протягом якого працівник щось робить, але від такої його роботи корисний результат для підприємства відсутній, а точніше навіть мінусовий, оскільки зношуються інструменти, устаткування, витрачаються матеріали, сировина, енергетичні ресурси, робочий час працівника. До непродуктивної роботи належать: усунення (виправ­лення) браку продукції, що виник з вини самого працівника; вико­нання роботи наперед, авансом, тобто такої, що не передбачена змінним завданням; виконання роботи для задоволення власних по­треб або на замовлення сторонніх осіб.

Час нерегламентованих перерв охоплює зупинки, в роботі, що не є об'єктивно необхідними, тобто небажані. Це час перерв, зумовлених недоліками у технології та організації виробництва; час перерв зумовлених порушеннями трудової дисципліни, та час відпусток з дозволу адміністрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]