Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

25. Самофотографія: сутність та мета проведення, визначення показників використання робочого часу.

Самофотографія – різновид індивідуальної фотографії, розрахований на те, що працівник сам вестиме спостереження за своєю роботою і фіксуватиме втрати робочого часу з різних причин, у першу чергу ті, що трапляються не з його вини. Беручи до уваги ефективність самофотографії як методу контролю знизу за якістю організації праці і виробництва, її доцільно проводити не менш як 2-3 рази на рік на кожному робочому місці. Цей вид спостережень ефективний в тому випадку, якщо самофотографії проводяться систематично, охоплюють великі групи працівників і по їх результатах приймаються необхідні заходи для поліпшення організації праці. Наслідками кожного туру самофотографії мають бути узагальнення зібраної інформації, докладне обговорення, розробка і реалізація дійових заходів щодо усунення причин втрат або непродуктивного використання робочого часу.

Самофотографія є також засобом залучення робітників до активної участі в управлінні виробництвом, отже її слід вдосконалювати і всіляко підтримувати. Недолік цього методу очевидний - з його допомогою можуть бути зафіксовані лише втрати, не залежні від працівника.

26. Маршрутна фотографія: сутність, мета проведення. Зміст етапів проведення.

Маршрутна фотографія застосовується тоді, коли виникає потреба проаналізувати завантаженість робітників, які не мають постійних робочих місць, а виконують свої обов'язки на пересувних робочих місцях (водії, машиністи кранів, трактористи тощо) чи працюють на досить розлогих зонах обслуговування (черговий пер­сонал слюсарів, електриків, наладчики устаткування, прибиральни­ки, підсобні робітники і т.п.).

Такий вид фотографії звичайно виконується двома спо­стерігачами. Один перебуває на початку, а другий — наприкінці маршруту або зони. Можливий і такий варіант, коли спостереження веде одна людина, пересуваючись разом з рухливим робочим місцем. Якщо спостерігач один, він може, залишаючись на одному місці, фіксувати роботу кількох транспортних одиниць, реєструючи їх по­яву в одних і тих самих пунктах, що дістали назву фіксажних точок. Цей вид фотографії ще не набув широкого визнання через недостат­ню увагу до допоміжного виробництва.

27. Фотографія часу використання устаткування: сутність та мета проведення.

Важливо також засвоїти методику проведення спостережень за роботою устаткування, яка за індивідуальної та групової фотографії майже не відрізняється від фотографії робочого часу. Робочий час розглядається стосовно устаткування: наявність ефективної роботи, простоїв, холостого ходу. За результатами спостереження складають баланс робочого часу використання устаткування, що є основою для розрахунків: коефіцієнт використання робочого часу; коефіцієнт ефективної роботи машини; коефіцієнт холостого ходу машини. Така фотографія проводиться 2-3 рази на рік з метою визначити ступінь завантаження устаткування в часі. Проходячи маршрутом, спостерігач фіксує лише дві події: «працює» або «не працює». В його завдання також входить дотримуватися методики спостереження. Не кожне включення устаткування означає його продуктивну роботу, адже машина може працювати й на холостому ходу. Машина працює – це коли вона виробляє нові споживні вартості, здійснює технологічний прогрес.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]