Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

53. Базова система мікроелементних нормативів часу, її сутність та сфера застосування.

У 1981 році Науково-дослідний інститут праці (Москва) за участю Українського філіалу цього інституту розробив Базову систему мікроелементних нормативів часу (БСМ), яка була рекомендована для широкого впровадження на промислових підприємствах.

Базова система містить нормативи часу на 19 мікроелементів: 1)простягти руку;

2)перемістити руку; 3)повернути предмет; 4)повернути рукоятку; 5)установити на площину; 6)установити на вал або в отвір; 7)роз’єднати; 8)взяти; 9)відпустити; 10)натиснути рукою; 11)рух ступні (ноги); 12)ходити; 13)повернути тулуб; 14)сісти;

15)підвестися з положення сидячи; 16)нагнутися; 17)розпрямитися; 18)придивитися;

19)перевести погляд.

Залежно від умов і способу виконання система нараховує 50 різновидів рухів. Сфера застосування БСМ – трудові процеси на під-вах масового і великосерійного виробництва.

Система мікроелементних нормативів часу призначена для нормування, аналізу та проектування ручних трудових процесів у різних галузях промисловості. Її також можна використовувати для встановлення галузевих і міжгалузевих нормативів на трудові прийоми та їх комплекси без проведення трудомістких хронометражних спостережень, оцінки різних варіантів виконання трудового процесу.

54. Загальнопромислові. Галузеві, місцеві нормативи праці

За призначенням і сферою використання нормативи поділяють на загальнопромислові, галузеві, місцеві.

Загальнопромислові нормативи призначені для нормування однакових трудових процесів на підприємствах різних галузей виробництва. Пояснюється це тим, що на більшості підприємств існують роботи, які виконують робітники одних і тих самих професій. Деякі види верстатних, ремонтних, слюсарних робіт виконуються майже на всіх підприємствах різних галузей промисловості. Іноді такі нормативи мають назву міжгалузевих. При складанні нормативів враховуються органічно-технічні умови і прогресивний досвід організації виробництва і праці.

Галузеві нормативи призначені для нормування виробничих процесів на підприємствах однієї галузі виробництва. Прикладами можуть бути нормативи обслуговування на підприємствах хімічної, металургійної, цукрової промисловості. Ці нормативи охоплюють специфічні види робіт, властиві тільки підприємствам даної галузі, тому ними неможливо користуватися в інших галузях. Галузеві нормативи розробляються відповідними науково-дослідними або проектно-технологічними організаціями на основі аналізу заводських витрат часу і узагальнення передового виробничого досвіду.

Місцеві нормативи розробляються працівниками нормативно-дослідних бюро на основі досліджень, що проводяться безпосередньо на робочих місцях і в заводських лабораторіях. При цьому спираються на оптимальні технологічні режими роботи обладнання, враховують ефективне використання робочого часу, специфічні особливості організаційно-технічних умов даного виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]