Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

40. Фотохронометраж: сутність, мета проведення, об’єкти фотохронометражних досліджень.

Фотохронометраж- це комбінований спосіб спостереження , в якому поєднується фотографія робочого дня та хронометраж оперативного часу. Метою проведення фотохрономтеражу є в індивідуальному , мало серійному експериментальному вир-ві вивчення ступенів досконалості проведення трудових процесів. За допомогою цього методу проводять аналіз використання робочого часу потягом зміни, виділяючи час підготовчо-завершальної роботи, час обслуговування робочого місця, час перерв, тощо.

Об’єктом є: нестабільний трудовий процес в індивідуальному та мало серійному ви-ві з тривалістю окремих операцій понад 0,25 год. Особливо ефективним є при вивченні скалдальних монтажних контрольних операцій, які використовуються бригадою або ланкою, коли є потреба уточнити не тільки тривалість а і зміст окремих окремих елементів праці, міру участі кожного з працівників у виконанні колективного за-ння. Коли об’єктом є група робітників понад 3 ,то для якісного проведення аналізу затрат робочого часу потрібні2-3 спостерігачі.

41. Використання даних хронометражних спостережень з метою вивчення, аналізу і раціоналізації структури виробничої операції та трудового процесу.

Взагалі проведення хронометражу як таке відіграє дуже важливу роль для будь-якого підприємства, адже це метод вивчення затрат часу робітника чи роботи устаткування шляхом безпосереднього спостереження на робочому місці. Дані хронометражного спостереження дозволяють якомога краще поставити роботу устаткування або ж працівників задля отримання найкращих результатів виробництва. За допомогою даних можна більш раціонально використовувати трудовий потенціал кожного працюючого і усієї структури трудового процесу загалом. Дані хронометражу можна також використовувати для виявлення недоліків у роботі і подальшому їх усуненні, щоб підвищити ефективність виробництва. За наслідками аналізу хронометражу важливо вдосконалити організацію та обслуговування робочого місця, створити нормальні умови для ритмічної роботи оператора, встановити обґрунтовані хронометражні норми, тобто запровадити новий досконаліший трудовий процес.

42. Сутність і призначення нормативних матеріалів з праці.

Нормативну базу становлять нормативні матеріали для нормування праці Це збірне поняття яке включає комплекс неоднорідних елементів: технологічних режимів роботи устаткування та трудових нормативів. Нормативні матеріали - це комплекс довідкової інформації, необхідної для визначення норм затрат праці аналітично-розрахунковим методом. Їх практичне значення дуже велике. Вони необхідні для полегшення роботи нормувальників , сприяють зменшенню трудомісткості нормувальних робіт. Водночас дають можливість розрахувати на їх підставі рівно напружені норми, завдяки чому вдається уникати непотрібних конфліктів у колективах з приводу „вигідних” і „невигідних” норм. Добре обґрунтовані норми є важливою передумовою отримання якісних норм затрат праці, які у свою чергу служать надійною основою якісного планування та організації ви-ва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]