Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

91.Нормування праці на слюсарно-складальних процесах

Слюсарно-складальні роботи виконуються ручним способом або із застосуванням механізованого інструменту.

Серед складальних робіт переважають: з’єднування окремих деталей до збірних вузлів або готових виробів, паяння, розбирання, клепання.

Процес встановлення норми поштучно-калькуляційного часу на слюсарно-складальні роботи полягає в описуванні правильної послідовності виконуваних трудових прийомів, визначенні організаційно-технічних та санітарно-гігієнічних умов праці, виборі потрібних нормативних величин часу, поправочних коефіцієнтів та обчисленні на підставі зібраної інформації тривалості цілої операції.

У роботі слюсаря-складальника недоцільно відділяти основні прийоми праці від допоміжних, тому нормативи містять оперативний час, що полегшує користування ними і виконання розрахунків.

Основними чинниками, що впливають на тривалість операцій, є вид слюсарної роботи, оброблювальний матеріал, форма і розміри оброблювальної поверхні, припуск на оброблення, потрібна точність оброблення, зручність виконання роботи, величина партії або серії деталей.

Основна формула для обчислення поштучно-калькуляційного часу на слюсарні операції за диференційованими нормативами:

Тшк=∑ТОПІК1К2К3

де Топі - оперативний час на один перехід слюсарно-складальної операції (визначається за загальномашинобудівними чи галузевими нормативами);

К1 - коефіцієнт, який враховує потрібний час підготовчо-завершальної роботи, обслуговування робочого місця, відпочинку та на особисті потреби;

К2 - коефіцієнт, що враховує розмір партії оброблюваних деталей або виробів, що підлягають складанню;

Кз - коефіцієнт, що враховує особливі умови праці, зокрема, ступінь зручності виконання операції.

Для полегшення і прискорення нормування складальних робіт використовують укрупнені нормативи, які враховують вплив головних чинників на тривалість операцій складання.

Укрупнені нормативи поштучно-калькуляційного часу включають оперативний час складання вузла чи готового виробу, час підготовчо-завершальної роботи, час обслуговування робочого місця, відпочинку та особистих потреб. Укрупнені нормативи часу на складальні роботи здебільшого мають галузевий характер.

Якщо до слюсарно-складальної операції входять суто слюсарні переходи, то їх треба нормувати окремо, бо укрупнена норма поштучно-калькуляційного часу складання не включає час на слюсарні переходи.

92.Нормування праці керівників.

Нормування праці керівників необхідне для встановлення науково обґрунтованої їх чисельності в конкретних підрозділах та на підприємстві у цілому.

Зміст праці керівників полягає в управлінні персоналом на різних ієрархічних рівнях підприємства.

Стосовно керівників доцільним є визначення таких показників:

- ступінь завантаження виконавця основними роботами;

- ступінь завантаження виконавця нормованими роботами;

- ступінь використання робочого часу виконавця.

Нормування праці управлінського персоналу ґрунтується на методах, що спираються на попереднє вивчення затрат робочого часу; на статистичний аналіз чисельності; використовують апарат математичної статистики та бальних оцінок.

Для встановлення чисельності лінійних керівників на кожному ступені найчастіше застосовують на практиці норми підлеглості.

Норма підлеглості – це чис-ть робітників, спеціалістів, яка може бути безпосередньо підпорядкована одному керівнику тимчасово чи постійно.

За допомогою статистичних методів спочатку ретельно аналізують організацію управління, вживають заходи щодо скорочення зайвих посад, укрупнення дрібних структурних підрозділів, удосконалення поділу та кооперування праці, що формувались роками.

Далі експертним методом відбирають найзначиміші чинники, що впливають на трудомісткість конкретної функції управління, а отже, і на чис-ть управлінського персоналу.

Потім на широкому статистичному матеріалі із застосуванням математичного апарату виводять статистичні залежності між рівнем впливових чинників і кількісним складом управлінського персоналу.

Для визначення норм праці стосовно тих категорій управлінського персоналу, в яких зміст функцій є досить стабільним, а одні й ті самі роботи повторюються більш-менш регулярно застосовують й аналітичні (дослідницькі) методи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]