Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

11. Аналіз внутрішнього середовища організації. Матриця стратегічних ресурсів.

Аналіз внутрішнього середовища підприємства має здійснюватися з урахуванням тенденцій, що склалися в зовнішньому середовищі. У процесі цього аналізу перевіряється вся система господарювання підприємства та окремих його підсистем щодо реалізації можливостей, які зовнішнє середовище надає підприємству, а також вживаються заходи щодо запобігання й послаблення загрози його Існуванню, тобто виявляються сильні та слабкі сторони з оцінкою ймовірності реалізації перших і подолання останніх

Порівняльна характеристика дає змогу виявити ключові, внутрішні фактори конкурентоспроможності, які допомагають підприємству забезпечувати досить тривале своє функціонування та розвиток вумовах несталого, динамічного, нерідко ворожого оточення.

Використовуючи системний підхід до аналізу внутрішнього середовища, доцільно трактувати його як виробничий потенціал, сутність якого ширша, наприклад за «технічне ядро організації.

11. Сутність виробничого потенціалу. Потенціал — це наявні засоби, запаси та джерела, що можуть бути використані для досягнення певної мети, розв'язання певного завдання, а також можливості окремої особи, суспільства та держави в певній галузі .

Виробничий потенціал підприємства являє собою систему взаємопов'язаних елементів, які виконують різні функції у процесі забезпечення випуску продукції та досягнення інших цілей розвитку підприємства. А тому можна стверджувати, що йому притаманні всі риси, властиві будь-якій системі: цілісність, цілеспрямованість', складність', взаємозамінність, альтернативність його елементів; взаємозв'язок, взаємодія елементів виробничого потенціалу; само-відтворюваність; інноваційна сприйнятливість; гнучкість; соціально-економічні наслідки використання; історичні умови та особливості формування й використання; фізичне та моральне старіння.

Результати цільового аналізу всього потенціалу, а також окремих його елементів є основою для:

- вибору стратегій та визначення термінів Їхнього виконання;

- визначення напрямків та швидкості нагромадження,

- зміни структури потенціалу та окремих складових;

- формування конкурентоспроможності підприємства;

- прийняття рішень щодо організаційної реструктуризації й розвитку.

Вироб.потенцііал являє собою кіл-ну оцінку здатності сис-ми до випуску певної прод-ції, певного обсягу, стр-ри та якості і вцілому одер-ти необ-й рез-т.

  • технічні – сосбливості виробничого обладнання, інвентаря, основних і допоміжних матеріалів тощо

  • технологічні – динамічність методів технології, наявність конкурентоспроможних ідей

  • кадрові ресурси – кваліфікаційний, демографічний склад робітників та їх здатність адаптуватися до змін цілей виробничої системи

  • об’ємні – характер виробничих приміщень, теріторії підприємства, комунікацій, можливість розширення

  • інформаційні (здатністьотримувати та аналізувати інф-цію)

  • фінансові

  • ресурси орг.стр-ри упр-ня – характер і гнучкість управлінської системи, швидкість проходження управлінських воздействій.

Кожен з вказаних видів ресурсів являє собою сукупність можливих досягнень цілей виробничої системи. З закономірності цілесності систем випливає, що в резульиаті взаємодії усіх складових систем ресурсів досягається ефект цілесності, тобто отримуються нові властивості, якими кожен окремий вид ресурса не володіє.

МАТРИЦЯ СТРАТЕГІЧНИХ РЕСУРСІВ

Складові стратегічного потенціалу

Ресурси

тех

Фін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]