Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

24. Стратегія зниження трансакційних витрат.

Розробка варіантів та вибір бажаної економічної стратегії являє собою, по суті, процес формування портфеля (набору) стратегічних ринкових угод з чисельними партнерами, які фірма повинна здійснити в перспективі, щоб забезпечити собі стале процвітання. Створення такого портфеля пов‘язано з досить суттєвими витратами, які з повним правом можуть бути віднесені до категорії «трансакційних витрат».

Трансакція - це передача товарів, послуг, майнових прав, що здійснюється між фізичними та юридичними особами. Для здійснення ринкових трансакцій (угод) необхідно: виявити — з ким бажане укладання угоди ; розповсюдити інформацію про те, що хтось бажає укласти угоду і на яких умовах; провести переговори, що забезпечать укладання угоди; провести розслідування, щоб упевнитися в тому, що умови контракту виконуються тощо. 24. Ці операції іноді ведуть до надзвичайно великих витрат, і в будь-якому випадку вони настільки коштовні , що ведуть до відмови від багатьох трансакцій, які були реалізовані в світі, де цінова система працювала б без витрат».

Стратегія зниження трансакційних витрат полягає в тому, щоб відпрацювати такий регламент здійснення процесу підготовки і укладення різних ринкових трансакцій: угод, контрактів, договорів тощо, який дозволяв би уникати невиправданих коштовних відряджень, подорожей працівників, збору та обробки ненадійної, недостовірної інформації. Вона повинна запобігати юридичним казусам, які сприяють «нікчемності» угод, що укладаються. Ця стратегія повинна відпрацювати прийоми вибору привабливих замовників (конкурентів) фірми, прийоми вивчення потенційних конкурентів, прийоми формування у потенційних партнерів стійкої прихильності до фірми, постійного потягу до співробітництва з нею. Найважливішою задачею є формування баз даних про потенційних партнерах по трансакціях.

Трансакції бувають: 1.Внутрішні - в межах підприємства; 2.Зовнішні - укладення угод на ринку.

Стратегія зниження цих витрат полягає у розробці регламенту підготовки та укладення різних ринкових трансакцій, який дозволяє уникати невиправданих витрат.

Найбільш важливими серед трансакційних витрат можна назвати витрати по наступних позиціях:

1. Пошук клієнтів (збір інформації і налагодження контактів); 2.Переговори (підготовка пропозицій ведення переговорів і укладення угод);3. Забезпечення інтересів сторін (обумовлення пільг, угода про гарантію якості);4.Процес обміну (транспортні та складські операції);5.Контроль (приймання товарів, остаточна перевірка);6.Адаптація;7.Коректування субоптимальних договірних умов (завантаження виробничих потужностей, вимога додаткових цінових знижок);8.Послаблення стратегічних позицій (втрата клієнтури, скорочення ринкової частки);

Головним в стратегії трансакційних витрат є попередження потенційних неефективних витрат на укладання угод.

Одним з напрямків цієї стратегії є: системне накопичення інформації про: потенційних клієнтів, конкурентів, та партнерів.

Другим Об'єктом вивчення є потенційні та існуючи конкуренти

Прогноз конкурента проводится за такими пунктами:

1. Місце знаходження

2. Фізичні х-ки

3. Фінансові результати діяльності;

4. Ціни, ціноутворення конкурентів;

5. кадри

6. Аналізується положення на ринку,

7. плани конкурента;

Наступним аспектом є правовий аспект ведення переговорів та укладання угод: чітке дотримання нормативних актів дозволяє уникнути збитків.,які можуть мати місце при заключенні незаконних угод

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]