Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

38. Оцінка стратегічної гнучкості.

Вимір стратегічної уразливості фірми - порівняно не складна задача. Самий простий і швидкий тест - визначення ступеню концентрації продаж і прибутків фірми.

Заповнення таблиці (пит.. 40):

Перший крок. Впишіть в перший стовпчик перелік найбільш ймовірних і суттєвих для фірми несподіванок, які могли б вплинути на стан її справ. Сюди відносяться: політика, нестабільність, політичні ігри навколо ринку нафти, стагфляція, вимір запитів споживачів. Вимір трудової моралі, державне регулювання виробництва і економіки, зростаючі вимоги робітників про участь в управлінні.

Другий крок. Оцінка потенційного впливу кожної несподіванки. Оцінки слід вести по кожній СЗГ. Вплив оцінюється по шкалі від 0-10. Якщо вплив позитивний, він вписується в рубрику “можливостей” , якщо негативний - в рубрику “погрозливих проблем”. По кожному рядку робиться оцінка як вірогідності від 0 до 1, так і часу впливу 0,5 років, більше 5 років.

Третій крок. Оцінка гнучкості в кожній СЗГ шляхом підведення підсумку по кожному стовпчику. Підсумкові величини по стовпчикам можливостей показують ступінь позитивного значення гнучкості у випадку небезпеки; підсумки по стовпцям погроз - показники уразливості або негнучкості. Отже, алгебраїчна сума обох величин дає показник загальної гнучкості для даної СЗГ.

Четвертий крок. Визначення ймовірного впливу відповідних несподіванок на фірму шляхом додавання відповідних величин. І в даному випадку алгебраїчна сума по рядках і є показник впливу.

П’ятий крок. Встановлення орієнтовного показника гнучкості для всього набору фірми. Орієнтовний показник може бути виражений декількома способами:

  1. Визначити максимальну частку прибутку фірми, яка може бути отримана в зоні з певним рівнем нестабільності.

  2. Встановлення максимальної частини прибутку, якою фірма може ризикувати у випадку стратегічної несподіванки.

Нижче наведений приклад, коли 80% продаж і 77 прибутків забезпечуються трьома СЗГ.

Частка продаж

Частка прибутку

Частка притоку грошової готівки

Частка інвестицій

Головна СЗГ

40

52

45

35

Перші 2 СЗГ

62

70

68

55

Перші 3 СЗГ

80

77

72

60

Наведені дані необов’язково свідчать про те, що фірма уразлива. Для встановлення цього можна використати метод під назвою “Аналіз впливів”.

39. Стратегія зовнішньоекономічної діяльності фірми.

Зовнішньоекономічна дія-ть фірми – це одна з сфер її господарської діяльності, яка пов’язана з виходом на зовнішні ринки і функціонуванням на зовнішніх ринках.

Цей напрямок економічної стратегії повинен відпрацювати правила та прийоми поведінки фірми на зовнішньому ринку як в ролі імпортера, так і експортера товарів та послуг. Вона визначає принципи здійснення експортно-імпортних операцій з урахуванням діючого в країні і за її межами законодавства. При виборі стратегії експорту фірма враховує свій експортний потенціал, вибирає ринки, визначає стратегічні цілі експорту, відпрацьовує тактику , розподіляє ресурси по видах експортної діяльності. Основу імпортної стратегії (стратегії імпорту) складає дослідження цін та якості товарів, що поставляються, терміни та якість обслуговування, визначення технологічного рівня товарів, які імпортуються тощо.

ЗЕД включає такі основні напрямки:

- експортно-імпортні поставки товарів, послуг та капіталу

- валютно-фінансові та кредитні операції

- створення та участь в дія-ті спільних під-вах

- міжнародний маркетинг

- мониторинг національної економічної політики та ек-ки мікрогосподарських зв’язків.

Стратегія ЗЕД має на увазі уважний розгляд дільності, яка відноситься до довготерміновим цілям та їх обгрунтуванні для під-ва ти чи інших рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]