Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_BO_ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
131.68 Кб
Скачать

Тема1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

1.1Господарський облік, його зміст і значення.

Офіційною датою винекнення БО є 1494р. із виданням посібника «Трактат про рахунки і записи», видав Лука Пачолі. В ньому узагальнив: 1)принципи моделювання,2)виділив поняття дебет і кредет.3) узагальнив поточні рахунки.4) дав основу для формування обілку як науки.

Господарський облік - облік господарства вцілому, який передбачає проце виробництва, розподілу і споживання матеріальних благ.

Значення ГО: 1) він є постійно діючою формою контролю, між виробництвом і реалізацією. 2)регулятором виробничих відносин..3)основою для планування і прогнозування.4) основою для формування суспільної свідомості. 5)для контролю за роботою підрозділів і підприємства вцілому.

1.2 Головні завдання і вимоги до господарського обліку.

Завдання до Го:1)Забезпечити контроль за використання господар. засобів і джерел їх утворення.2) Забезпечити організацію, роботу облікового персоналу.3) Дотримуватися діючого законодавства.4) Виховання у працівників дисципліновності і почуття господаря.

Вимого до ГО:1)повне,точне і обєктивне відображення діяльності підприємства.2)Вчасне складання і подання звітності.3)Оптимальне використання ефективних методів БО.4)організація праці бухгалтерів з найменшими затратами праці і часу.

1.3 Вимірники, які використовують в обліку

Одиниці виміру-числовий вираз вартості обєкта обліку.

Класифікація вимірників:1)якісні виміринки-споживча виртість обєкта обліку(рентабельність продуктивність праці.) 2) Кількісні вимірники- а. натуральні-відображають числове значення товарно-матеріальних ціностей. б. трудові-відображають кідькість відпрацьованого часу(кг.г.т).в. грошові-універсальні вимірники, які узагальнюють натуральні і трудові(грн).

1.4 Види господарського обліку.

Види ГО:

1)Бухгалтерський- документальне відображення всієї фінансово-господарської діяльності підприємства з метою надання повної, правдивої та неупередженої інформації, як зовнішніми так і внутрішніми користувачам.

До зовн.користувачів належать аудитори, ревізори, податковці.

До внутр.всі працівники підприємства крім виробничого персоналу.

2)Оперативно-технічний – облік ведуть за цехами, підрозділами з метою швидкого отримання інформації про господарську діяльність та осяги випущеної продукції.

3)Статестичний-облік кількісних і масових явищ та процесів з конкретних умов місця і часу.

Типи бухгалтерського обліку:

1.Фінансовий-офіційний облік по підприємству який включає облік ОЗ, предметів праці, грошових коштів.

2.Податковий-облік по нарахуванню і сплаті податків і зборів до державних фондів, місцевих, позабюджетних, а також подання податкової звітності.

3.Управлінський облік-накопичення, узагальнення і систематизація інформації про доходи , витрати і фінансові результати для прийняття оперативних рішень.

Принципи БО:1)Періодичності-вся діяльність підприємства поділена на певні періоди, для складання звітності.2)Автономності-незалежність.3)Превалювання змісту над формою – всі операції відображаються в момент винекнення, незалежно від юридичної форми.4)Єдиного грошового вимірника – лише грн.5)Рівність доходів і витрат – їх відображають в обліку в момент продажу чи сплати за товарно матеріальних ціностей.6)Історичної собівартості – включають всі витрати які понесені на виготовлення активів.7)Безперервності-робота підприємства триває завжди незалежно від обставин.8)Послідовності – облік ведуть згідно обратної облікової політики.9)Обачності- використовують методи, які зменшують зобовязання і витрати та призводять до збільшення власного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]