Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_BO_ekzamen.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
131.68 Кб
Скачать

Тема 2. Предмет і метод бо

2.1 Загальна характеристика предмету БО. Обєкти БО.

Господарські процеси – це господарські факти і явища що зумовлюють рух засобів і джерел утворення.

Об’єкти БО – це господарські засоби, джерела їх утворення і господарські процеси.

Господарські засоби – це майно підприємства у вигляді засобів виробництва, засобів обігу, коштів і розрахунків.

Джерела утворення господарських засобів – це об’єкти обігу, що складаються із власних (прибуток, різні фонди, бюджетне фінансування) і залучених засобів (кредити, кредиторська заборгованість і всі зобовязання)

Предмет БО – це певний процес, що пов'язаний зі створенням продукту за допомогою засобів джерел.

2.2 класифікація господарських засобів і джерел їх утворення

Класифікація господарських засобів – належать активи, що використовуються підприємством в процесі своєї діяльності від 1 року до 20. До них належать:

І Необоротні активи:

  1. Нематеріальні активи – належать засоби, які немають матеріальної форми і використ не більше 20 років.(різного роду права)

  2. Основні засоби – належать активи підприємства, які мають матеріальну, уречевлену форму і використ у процесі діяльності більше одного року з обов’язковим нарахуванням амортизації (будівлі, транспортні засоби, земельні ділянки)

  3. Інші необоротні активи – належить незавершене будівництво, довгострокова дебіторська заборгованість, інвестиції, які обліковуються за методом участі в капіталі

ІІ Оборотні активи (використ до 1 року)

  1. Запаси – сировина і матеріали, запасні частини, будівельні матеріали, готова продукція, товари НЧП(віник),поточні біологічні активи (кози), виробництво.

  2. Грошові кошти та їх еквіваленти –це кошти в касі та на рахунках в банку, як в нац. Так і в іноземній валюті, кошти в дорозі (інкасатори).

  3. Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги – це заборгованість нашому підприємству (від покупців, постачальників, перед бюджетом)

ІІІ витрати майбутніх періодів – належать ті витрати, які підприємство здійснило у звітному періоді, а результат отримується в наступному році.

Класифікація джерел утворення господарських засобів:

І Власний капітал

  1. Статутний капітал - відображає зафіксовану в установчих документах загальну вартість активів, які є внеском власників ( учасників) до капіталу підприємства.

  2. Резервний капітал - створюється для покриття збитків товариства, а також для виплати дивідендів за привілейованими акціями.( не менше ніж 15 відсотків статутного капіталу)

  3. Пайовий капітал - є сукупністю обов'язкових та додаткових пайових внесків членів споживчого товариства. Розмір пайового капіталу не є постійною величиною, не зазначається в Статуті споживчого товариства і змінюється відповідно до сплати чи повернення членами споживчих товариств пайових внесків.

  4. Вилучений капітал - це вартість акцій власної емісії, викуплених товариством у своїх акціонерів, або частки, викуплені товариством у його учасників.

  5. Неоплачений капітал - це сума зобов'язань засновників за внесками до статутного капіталу.

  6. Додатково вкладений капітал - це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість від первинної емісії. Це створює емісійний дохід.

  7. Нерозподілені прибутки або непокриті збитки - є складовою частиною власного капіталу, що залишається у підприємства після виплати доходів власникам та формування резервного капіталу.

ІІ Забезпечення майб витрат і платежів – належать предмети прокату, тимчасові не титульні споруди (макети), гарантійні зобов’язання, страхові резерви, додаткове пенсійне забезпечення, резерв відпусток, щорічна винагорода за вислугу років.

ІІІ Довгострокові зобов’язання

  1. Довгострокові кредити(від 3 і більше р)

  2. Довгострокові фінансові зобов’язання – довгострокове зобов’язання на придбання цінних паперів, термін погашення яких не більше одного року.

ІV Короткострокові (поточні) зобов’язання

  1. Короткострокові кредити

  2. Веселі видані

  3. Розрахунки з кредиторами

  4. Кредиторська заборгованість – це наша заборгованість працівникам по зар платі, перед бюджетом, зі страхув,перед постачальниками, покупцями, позабюджетними фондами і доходи майб періодів.

2.3 Метод БО

Методи БО – це сукупність способів і прийомів за допомогою яких господарська діяльність відображається в обліку.

Загальні методи: аналіз, синтез, індукція, дедукція, зустрічна перевірка документів, порівняння, спостереження, оцінка, аналогія, моделювання.

2.4 Характеристика елементів методу БО

Елементи методу БО:

Інвентаризація – перевірка товарно-матеріальних цінностей шляхом зважування, вимірювання, підрахунку та зіставлення результатів фактичних з даними в обліку (результатом є нестача, надлишок і рівність)

Калькуляція – це процес визначення собівартості одиниці продукції шляхом групування всіх понесених витрат на виготовлення чи придбання активу.

Документація – відображення господарської операції на паперових або машинних носіях саме у момент здійснення операції, яка набуває юр сили.

Подвійний запис – це тотожне відображення господарської операції одночасно по дебету одного рахунку і по кредиту іншого в одній і тій же сумі.

Оцінка – відображення об’єктів БО в єдиному грошовому вимірнику з метою узагальнення даних в цілому по підприємстві.

Рахунки – це систематизація, групування і накопичення інформ про ту чи іншу господарську операцію (спец таблиця ліва сторона якого деб, а права – кредит)

Бух баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає активи, зобов’язання і власний капітал за певний період часу (місяць, квартал, рік)

Бух звітність – це система взаємно пов’язаних і взаємозумовлених показників, що відображають фінансово-господарську діяльність підпр за визначений період і є завершальним станом БО. Включ 4 форми: 1-баланс, 2-звіт про фінансові результати, 3-звіт про рух грошових коштів, 4-звіт про власний капітал; примітки до фінансової звітності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]