Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

6. Конкуренція: поняття та види.

Шумпетер вважав, що з точки зору економічного зростання конкуренція - це суперництво старого з новим: нові товари, нові технології, нові джерела забезпечення потреб, нові типи організації. Іншими словами, конкуренція одночасно приносить очевидні переваги у вартості витрат виробництва і якості, а ще також те, що б’є не по величині прибутку або випуску фірм - учасників, а по життєздатності фірми і її основах.

Конкурентний ринок ми можемо визначити як тип, протилежний монопольній структурі. З іншого боку, конкуренція - це суперництво (це тип поведінки фірм-суперників на даному ринку). Ринок - сукупність існуючих і потенційних продавців і покупців товару. Існує п'ять типів ринку:

1. Ринок чистої конкуренції - сукупність продавців і покупців, що здійснюють операції зі схожою продукцією, коли ні один окремий учасник не має суттєвого впливу на рівень поточних цін: В світовій практиці не існує прикладів досконалої конкуренції (хоча близький до неї ринок цінних паперів).

2. Ринок монополістичної конкуренції - це ринок, де угоди більшості покупців і продавців відбуваються не за єдиною ринковою ціною, а в широкому діапазоні цін. а монопольна конкуренція - суперництво серед багатьох фірм, шляхом диференціації продукту

3. Олігополістичний ринок складається з невеликої кількості продавців, що досить чутливі до політики ціноутворення та маркетингових стратегій своїх суперників, які торгують з широким загалом покупців. Олігополія - це суперництво серед декількох

4. На ринку чистої монополії виступає лише один продавець.

5. Ринок чистої монопсонії передбачає наявність лише одного покупця.

Реальна (ефективна) конкуренція виникає тоді, коли покупці і продавці оперують незалежно. При цьому система повинна бути відкритою і вільною.

Конкурентна боротьба змушує підприємців впроваджувати найновіші досягнення науки, техніки і технології, знижувати витрати виробництва, раціоналізувати виробничий процес. Інтенсивність конкуренції залежить від таких факторів: - кількість конкурентів і ступінь рівності їх сил; - потенціал розвитку галузі; - середнє значення прибутковості галузі; - темпи росту чи занепаду галузі; - високі чи низькі вступні бар'єри; - рівень постійних або матеріальних витрат;- ступінь диференціації; - стратегічна значущість.

Механізм конкуренції починає діяти лише тоді, коли досягається певна критична маса товаровиробників різних форм власності (вплив конкуренції як реальної економічної сили, починає відчуватися після того, як частка недержавного сектора сягає позначки близько 25% усіх промислових (виробничих) підприємств, а в повну силу буде діяти при приватизації 50%).

Конкуренція - найбільш ефективний метод взаємної координації індивідуальних дій суб’єктів ринку без централізованого втручання в їх діяльність.

7. Матриця «покупець – продавець».

Для технічного спеціаліста технологічне вдосконалення продукції є достатнім обгрунтуванням для виходу на ринок, в той час як керівництво фірми повинно бути впевненим в його потенціальній прибутковості.

Можливі наслідки таких розбіжностей ілюструються матрицею «покупець - продавець».

Верхній правий квадрат відповідає випадку довготемінових взаємовигідних відношень «покупець - продавець».,при яких забезпечується як доход на інвестиції, так і задоволення потреб покупців в межах прийнятних цін.

В діяльності підприємств, які керуються ,головним чином, технічною новизною продукції, без попередньої оцінки її потенційної прибутковості може виникнути ситуація, що відповідає квадрату 2- приманка для покупця. Така ситуація може виникнути якщо:

  1. використання нової технології здійснено передчасно до того як масовий покупець готовий сплачувати за новинки.

  2. продукція випущена на ринок до того як масовий покупець готовий сплачувати за новинки ;

  3. об’єм потенційного попиту недостатній для того, щоб окупилися витрати фірми на НДКР.

  4. Кількість постачальників приваблених перспективою зростання попиту, що надлишковий для ринку

  5. фірма продовжує розробку і просування на ринок продукції на базі технології, в використанні якої вона не має досвіду.

Нижній квадрат(3) відповідає ситуації «западня для покупця» при прибутковості справи для продавця покупець не одержує товару з якостям, як не відповідають ціні. Така ситуація викликала появу законів , що захищають появу законів, що захищають інтереси споживача. Причини - відсталі галузі - споживачі. Або передові галузі, яким нав’язують модні технології без урахування критерія «вартість - вигода»

Нарешті ситуація 4 квадрату під назвою «країна дурнів» може виникнути, коли ентузіастам - технічним спеціалістам компанії продавця вдається переконати і запевнити технічних спеціалістів фірм - споживачів в технологічних перевагах своєї продукції. В цьому випадку жодна з груп не має необхідного рівня компетентності і бажання оцінити межу прибутковості в грі «витрати - витрати»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]