Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

25. Стратегія запобігання банкрутства фірми.

Стратегія запобігання банкрутства фірми. Є по суті узагальненням усіх складових економічної стратегії. Її головною задачею являється ранішнє виявлення кризових тенденцій, виявлення так званих «слабких сигналів» , що є предтечею кризових явищ , і розробка заходів , спрямованих на протидію цим явищам. Важливо розрізняти стратегію і тактику запобігання банкрутства. Якщо тактика зорієнтована на фактичний фінансовий стан фірми в поточний період її діяльності і оцінку на цій основі ймовірності настання банкрутства в найближчий час, то стратегія повинна виходити із прогнозів можливих наслідків тих або інших стратегічних довгострокових рішень.

Антикризове управління стало одним з самих популярних термінів.

Криза викликається невідповідністю його фінансово-господарських параметрів параметрам зовнішнього середовища,що в свою чергу обумовлено,невірною стратегією,неадекватною структурою і,як наслідок – слабким адаптуванням до вимог ринку.

Щодо кризи підприємства ,то виділяють 4 фази

1. Характеризується зниженням рентабельності, погіршенням фінансового стану, скороченням джерел розвитку, вирішенням проблеми на стратегічному рівні, перегляд діючої стратегії, стратегія реструктуризації, на тактичному рівні зниження витрат, підвищення продуктивності;

2 . Збитковість підприємства, зменшення резервних фондів,

3. Характеризується відсутністю резервних фондів, на погашення збитків направляється частина оборотного капіталу, і тим самим скорочується виробництво, відсутність коштів на реструктуризацію і необхідно прийняти;Стратегія – оперативні заходи по стабілізації фінансового положення,кошти на проведення реструктуризації

4 . Повна неплатоспроможність і зупинка виробництва.

Тому важливою функцією стратегії запобігання банкрутства фірми є прогнозування таких наслідків на початкових етапах функціонування фірми - з моменту визначення її місії. Отже, стратегія запобігання банкрутства повинна визначати методи вибору стратегічних рішень, що приймаються в рамках товарної, цінової, інвестиційної і інших складових економічної стратегії.

26. Маркетингові інтенсивного росту.

Інтенсивний ріст передбачає збільшення обсягів продажу, ринкової частки та прибутку підприємства шляхом інтенсифікації його існуючих ресурсів.

Реалізуючи стратегію інтенсивного росту, необхідно послідовно оцінити:

1. яким чином можна збільшити частку ринку та обсяг збуту певних товарів на існуючих ринках під-ва (стратегія глибокого проникнення)

2. чи може під-во знайти нові ринки збуту для існуючих товарів ( стратегія розвитку ринку)

3. чи є можливість запропонувати новий товар на існуючому ринку (стратегія розвитку товару)

Стратегія глибокого проникнення на ринок означає збільшення обсягів збуту та частки ринку під-ва без зміни його товарно-ринкових позицій. Тобто під-во намагається збільшити обсяг збуту, частку ринку та прибуток за рахунок існуючих товарів на існуючих ринках збуту.

Вона реалізується за допомогою засобів:

-активізація рекламної діяльності

-застосування засобів стимулювання збуту

-підвищення рівня сервісного обслуговування

-зниження витрат вир-ва і збуту

Стратегія розвитку ринку означає адаптацію існуючих товарів під-ва до нових ринків збуту: під-во виходить з існуючим товаром на новий ринок. Ця стратегія може бути реалізована за такими напрямками:

-через залучення нових сегментів ринку до існуючого товару

-шляхом виходу на нові теріторіальні ринку збуту з існуючим товаром.

Стратегія розвитку товару означає модифікацію товару фірми або його якісних парпметрів ( стилю, іміджу, розширення асортиментної лінії) для існуючого кола споживачів під-ва, тобто під-во пропонує на існуючому ринку збуту вдосконалений товар або розширює його асортимент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]