Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategiya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

35. Матриця Томпсона.

Рис Матриця стратегічного набору залежно від конкурентної позиції

Поєднання загальних і загально-конкурентних стратегій залежить від характеристик галузі, загальної конкурентної позиції фірми в середовищі, а також характеристик самого підприємства.

А.Томпсон пропонує розглянути галузі за такими характеристиками: нова галузь, швидкозростаюча та, що переходить до зрілості, зріла та, що занепадає, «вимираюча» галузь, галузь, що бере участь у глобальній конкуренції, крім того, він пропонує враховувати темпи зростання ринку та конкурентну позицію.

Загальну позицію фірми в галузі найчастіше характеризують таким чином домінуючий лідер, лідер, сильний переслідувач, слабкий, виснажений переслідувач, агресивний новачок, аутсайдер, «безіменний невдаха».

36. Товарна стратегія фірми.

Вона визначає методи пошуку найбільш прийнятних для фірми СЗГ, методи управління наборами СЗГ, які забезпечують зовнішню гнучкість фірми. Головними задачами товарної стратегії являються : узгодження перспективних задач (місії) фірми з потенційними можливостями ринку та ресурсами фірми, якими вона зможе розпоряджатися в стратегічній перспективі; аналіз життєвих циклів (технології) товару; розробка правил формування товарного асортименту, що забезпечують конкурентні переваги фірми і на цій основі максимізації економічного прибутку в довгостроковій перспективі

Товарна стратегія фірми є базою для планування перспективних НДР, кадрової політики, інвестиційної політики. На основі товарної стратегії відпрацьовуються рішення, що приймаються в межах інших складових частин економічної стратегії, з якими товарна стратегія знаходиться у діалектичному взаємозв‘язку.

37. Стратегія ціноутворення.

Основою стратегії ціноутворення є розробка: правил вибору цінової політики, визначення правил поведінки фірми в залежності від кон‘юнктури ринку; розробка прийомів цінової конкуренції, прийомів моніторингу ситуацій, що виникають на ринках факторів виробництва, цінних паперів та валютних ринках і зміни в залежності від цих ситуацій принципів ціноутворення, моніторингу процесів змін попиту та пропозиції; методів оцінки цінової еластичності попиту; принципів урахування впливу макро- та мікроекономічних факторів на процеси ціноутворення.

Рис. 2. Стратегії ціноутворення:

ц1 — «зняття вершків»; ц2 — завоювання ринку;

ц3 — отримання максимального прибутку

Стратегія ціноутворення повинна відповідати на питання, як повинна себе вести фірма в тих чи інших сегментах ринку, щоб за допомогою ефективної цінової політики привабити покупців до товарів фірми, сформувати прихильність потенційних покупців марці фірми.

Найбільш типовими задачами, що вирішуються за допомогою проведення продуманої цінової політики є:

1. Вихід на новий ринок

2. ввезення нового товару

3. захист позицій

4. послідовний прохід по сегментам ринка

5. швидке відшкрдуванні витрат

6. задовільне відшкодування витрат

7. стимулювання комплексних продаж

8. цінова дискрімінація

9. послідовність за лідером

Перш ніж розробляти стратегію ціноутворення , фірма повинна проаналізувати усі зовнішні та внутрішні фактори, які впливають на рішення по цінам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]