Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_mistetstv_shpori.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.36 Кб
Скачать

45 Розвиток пейзажного жанру митців барбізонської школи у французькому малярстві

Барбізо́нська шко́ла (фр. École de Barbizon) - умовна назва групи французьких малярів-пейзажистів (Т.Руссо 1812-1867), Ж.Дюпре( 1811 - 1889), Н.Діаз (1807-1876), Ш.Дюбіньї ( 1817 - 1878), К.Тройон ( 1810 - 1865)), що працювали в селі Барбізон у лісі Фонтенбло в 1830-1860 роках.

Мистецтво Франції початку 19 ст. переживало важкий період боротьби між традиційним академізмом, що всіляко підтримував застарілі форми класицизму ( і його новітної форми - ампіру ) з романтизмом. Мистецтво Франції пройшло значний історичний шлях розвитку, в ньому прошло розгалуженя на відповідні жанри як покажчик зрілості національного мистецтва. Своє місце серед них посів і пейзажний жанр. Вже в 17 столітті митці - французи Ніколя Пуссен та Клод Лоррен розвинули і підняли престиж так званого героїчного пейзажу. Традиція сторення героїчних пейзажів була такою могутньою, що зразки їх робив навіть відомий представник романтизму - Теодор Жеріко. Появу творів митців Барбізонської школи умовно пов'язують з виставкою в Салоні 1831 року, через рік після французької революції 1930 р. Серед представлених були твори засновника школи - Теодора Руссо, Жюль Дюпре та Діаза де ла Пенья. Вони звернулися до безпосереднього зображення природи, світла і повітря, зіграли важливу роль у розвитку реалістичного французького пейзажу. Насамперед це - Теодор Руссо Жюль Дюпре Франсуа Мілле Шарль-Франсуа Добіньї Констан Тройон Анрі Арпіньї Нарсіс Діаз де ла Пенья та інші.

До феноменів 19 століття слід віднести бурхливий розвиток національних літератур і повальне захоплення пейзажним жанром.

Пейзаж мав надзвичайне поширення в мистецтві Голландії 17 століття. В 19 столітті відбувся новий і справжній розкіт пейзажного жанру. Спроби створити пейзажі бралися різні майстри, в творчому доробку яких пейзаж нібито не займав головного місця —

Суриков Василь Іванович ( « Краєвид з монументом Петру І на Сенатській площі Петербургу»)

Серов Валентин ( «Ліс. Абрамцево», «В садибі Домотканово» ),

Врубель ( «Одеський порт» ) ,

Ілля Рєпін ( «Українська хата» )тощо. Але 19 століття дало справжніх класиків пейзажу, особливо у Франції і Росії, творчість яких неможливо уявити без цього жанру — Барбізонська школа, імпресіоністи, постімпресіоністи — у Франції, Васильєв, Шишкін Іван Іванович, Саврасов Олексій Кіндратович, Левітан — в Російській імперії.

46 Найдавніше мистецтво на території України

Багата історія української художньої культури бере початок з прадавніх

часів. Вона успадкувала найкращі культурні надбання народів, які в різні

части жили на теренах сучасної України, і збагатила ними власні мистецькі традиції. Наші пращури залишили дивовижні пам’ятки й витвори мистецтва, явивши світові такі визначні культурні осередки як Київська Русь і Галицько-Волинське князівство. Ця багата спадщина зрештою визначила особливості національної української культури. 1. Мистецтво найдавніших часів Перші культурні пам’ятки, які знайшли на території України, відносяться до епохи палеоліту. У селищі Мізин, що на чернігівщині, знайдено стародавнє поселення мисливців на мамонтів, що налічує близько 20 тисяч років. Найбільшу цінність мають знайдені тут витвори прадавніх художників: жіночі статуетки та фігурки тварин із бівнів мамонта, прикраси з кісток, оздоблені складними різьбленими орнаментами та розписані червоною охорою черепи мамонта. іще однією видатною пам’яткою первісного мистецтва в нашій країні є Кам’яна Могила, розташована поблизу селища Терпіння. У ґротах цього прадавнього святилища збереглися наскельні зображення тварин і людей, вишкрябані на піщанику. Деякі малюнки містять залишки червоної та чорної фарби. Кам’яна Могила. Запорозька обл. 2. Мистецтво трипільської культури Трипільська культура є унікальним явищем в історії світової культури.Свою назву вона отримала від селища Трипілля, що на Київщині, де наприкінці XіX століття археолог В. Хвойка провів перші розкопки стародавніх поселень. а Що ви знаєте з курсу історії про життя і побут трипільців? У яких регіонах України віднайдені протоміста трипільців? Відомості про рівень розвитку та особливості образотворчого мистецтва трипільської культури вчені отримують за численними знахідками керамічних виробів того часу: посуду та статуеток, що представляють собою ритуальні фігурки тварин і людей. Серед знахідок також чимало глиняних моделей трипільських будинків (іноді навіть з хатнім начинням). 3. Мистецтво скіфської культури Скіфська культура залишила українським степам по собі багату спадщину. й курган» (іV

ст. до н. е.) — усипальня боспорського володаря, імовірно левкона і,

знайдена 1837 року. Під час розкопок жодних скабів там не виявилося:

могилу було пограбовано ще за давніх часів. Проте саме спорудження по

праву увійшло до переліку найвизначніших шедеврів архітектурного

мистецтва. Окрім чудового інженерного рішення будови, митець надав їй

глибокого філософського змісту: гостроконечне склепіння входу до

поховання зведене під кутом. Тож до склепу шлях видається коротким, «як

швидкоплинне життя людини», а зворотній — безкінечно довгим, нагадуючи

про неможливість повернення з потойбічного світу.

Антична архітектура Північного Причрномор’я має певні особливості. Краще

за все збереглись до нашого часу захисні споруди. Один з найцікавіших

пам’ятників такого роду — міцні фртеційні стіни Херсонеса, викладені з

великих кіадрів щільного вапняка. Ретельна обробка каменя,

цілеспрямоване розташування башт і брами дозволяють вважати цей

пам’ятник одним з найвизначніших витворів античної архітектури. Будівлі

храмів, базилік, театрів не збереглися, але про їх колишню значущість

свідчать знахідки окремих частин, зокрема руїни базиліки, так званого

«монетного двору Херсонеса» тощо. Особливого розвитку набула пантікопейська архітектурна школа. Створені її зодчими громадські, культові та поховальні споруди помітно вирізнялися від елінських.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]