Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_mistetstv_shpori.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
184.36 Кб
Скачать

26.Живопис Голандії 17 ст та його жанрова специфіка.

Відмінною рисою розвитку голландського мистецтва було значне переважання серед всіх його видів живопису. Бурхливий розвиток голландського живопису в 17 столітті пояснювалося не тільки попитом на картини тих, хто хотів прикрасити ними своє житло, але і поглядом на них як на товар. Смаки буржуазного суспільства зумовлювали шляху розвитку голландського мистецтва. Головним об'єктом зображення для голландських художників була навколишня дійсність. Звернення до різних сторін життя призводило до зміцнення реалістичних тенденцій в живопису, провідне місце в якій зайняли побутової жанр і портрет, пейзаж і натюрморт. У кожному жанрі існували свої відгалуження. Так, наприклад, серед пейзажистів були мариністи (зображали море), живописці, що віддавали перевагу види рівнинних місць чи лісові хащі, були майстри, що спеціалізувалися на зимових пейзажах і на пейзажах з місячним світлом. (Якоб ван Рейзден "Єврейське кладовище»). Характерний скромний пейзаж - сільські будиночки, одинокі дерева, більшу частину займало небо з хмарами і скупим сонячним світлом.

Поряд з пейзажним живописом значне поширення отримав в Голландії 17 століття натюрморт, відрізнявся інтимним характером. Голландські художники вибирали для своїх натюрмортів найрізноманітніші предмети, вміли їх прекрасно скомпонувати, виявити особливості кожного предмета і його внутрішнє життя, нерозривно пов'язану з життям людини. Голландські живописці 17 століття Пітер Клас (близько 1597 - 1661) і Віллем Хеда (1594-1680/1682) писали численні варіанти «сніданків», зображуючи на столі окосту, рум'яні булочки, ожинові пироги, тендітні скляні келихи, наполовину наповнені вином, з дивним майстерністю передаючи колір, об'єм, фактуру кожного предмета. Недавнє присутність людини відчутно в безладді, випадковості розташування щойно служили йому речей. Але цей безлад лише здається, так як композиція кожного натюрморту суворо продумана і знайдена. Стримана сірувато-золотиста, оливкова тональна гама об'єднує предмети і додає особливу звучність тим чистим кольорам, які підкреслюють свіжість щойно розрізаного лимона або м'який шовк блакитний стрічки. Віллем Кальф протягом усього життя писав у вільній манері і демократичні «кухні» - каструлі, овочі і аристократичні по підбору вишуканих дорогоцінних предметів натюрморти, повні стриманого благородства, немов насичені внутрішнім горінням фарб срібні посудини, кубки, раковини.

Тільки найбільші з голландських художників працювали в різних жанрах.

Найпопулярнішим в голландського живопису був побутовий жанр. Звернення до самих різних сторін повсякденного життя, її поетизація зумовили формування різноманітних типів жанрових картин. Це твори Адріана ван Остаде зі сценами з селянського життя ("Шкільний вчитель", 1662, Лувр, Париж; "В сільському шинку", 1660, Картинна галерея, Дрезден) відмічені добродушним гумором, поетичної созерцательностью.Глубокое поетичне почуття, бездоганний смак, найтонший колоризм визначають творчість найвидатнішого з майстрів жанрового живопису, третього після Хальса і Рембрандта, великого голландського живописця - Яна Вермера Дельфтського (1632-1675) Характерним для його картин - це зображення однієї або кількох фігур в інтер'єрі, жінки біля вікна, читаючої лист або приміряє намисто, служниці, розкладає продукти, пані та кавалера, що пропонує їй келих вина. «Дівчина з листом» кінець 1650-х. Дивна майстерність Вермера виявляється і в двох написаних ним пейзажах, що відносяться до чудових зразків цього жанру живопису не тільки в голландському, а й у світовому мистецтві. Надзвичайно простий мотив картини «Вуличка» (близько 1658, Амстердам, Рейксмузеум), вірніше, її маленької частини, з фасадом цегляного будинку, зображеної в сірий, похмурий день. Дивує матеріальна відчутність кожного предмета, натхненність кожної деталі. Зовсім інший характер носить «Вид міста Дельфта» (між 1658-1660 роками, Гаага, Мауріцхейс

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]