Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
регион шпора.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
350.21 Кб
Скачать

32.Характеристика структурного підходу в регіональній економіці

Системний підхід- поділ складових об*єктів і явищ на підсистеми (аналіз) і наступне їх об*єднання на інших критеріях (синтез).Етапи системного підходу: 1)постановка мети і завдання 2)вивчення або оцінка особливостей 3)обґрунтування варіантів фактичного розміщення підприємств,4)структурний підхід-виділення окремих аспектів у структурі об*єкта.Види: 1)функціонально-структурний підхід-вивчення зв’язків або відносин об*єкта або системи і його складових2)територіально-структурний підхід-вивчення зв’язків і співвідношень розміщення між різними формами терит. Зосередження госп. Діяльності,а саме: екон зон, екон районів, екон вузлів,центрів,населених пунктів,та інші-це форми розм. ПС. 3)Галузевий струк підхід – це вив складових об’єкта, системи їх сукупності, їх співвідношення, видів діяльності , форми інтеграції щл скл певну систему або об’єкт.4)Управлінсько- струк підхід-це вивчення ієрархічного упорядкування органів управління госп діяльностю на відповідній терит в межах певних галузевих і міжгалузевих вир комплексів (МВК).

33.Тенденції розвитку світового господарства

Світове господарство являє собою сукупність національних економік і особливої сфери суспільно-виробничих зв'язків, що виходять за територіальні межі окремих країн — міжнародних економічних відносин. У сучасних умовах економічна замкнутість національних господарств не лише нераціональна, а й практично неможлива тенденція дедалі більшої взаємозалежності національних економік до підвищення ролі зовнішніх факторів у процесі відтворення в тій чи іншій країні стала загальною. Як цілісна система світове господарство сформувалося в кінці XIX століття. Сучасне світове господарство характеризується інтенсивним рухом товарів, капіталів і послуг, робочої сили. На розвиток світового господарства в новітній час суттєвий вплив має науково-технічна революція, яка змусила переглянути методи і, власне, механізм організації і регулювання виробництва, торгівлі, валютної і грошово-кредитної сфериХарактерними рисами сучасного світового господарства є :• розвиток міжнародного переміщення факторів виробництва, передовсім у формах ввезення — вивезення капіталу, робочої сили і технології;• зростання на цій основі міжнародних форм виробництва на підприємствах, розташованих у декількох країнах, насамперед у рамках ТНК;• економічна політика держав у підтримці міжнародного руху товарів і факторів виробництва на двосторонній і багатосторонній основах;• виникнення економіки відкритого типу в рамках багатьох держав і міждержавних об'єднань.Регулюють світове господарство заходами національної та міждержавної економічної політики. У межах світового господарства економіка окремих країн стає все більш відкритою й орієнтованою на міжнародне економічне співробітництво.

34.Теорія центральних місць В. Кристаллера.

Теорія центральних місць була створена Вальтером Кристаллером на початку 1930-х років.Відповідно до даної теорії, існує оптимальна каркасно-мережева структура населених пунктів, яка забезпечує доступ до об'єктів сфери послуг, максимально швидке переміщення між містами та ефективне управління територією. Система населених пунктів має певну ієрархією, число рівнів якої прямо пропорційне соціально-економічному розвитку території. Із зростанням рівня ієрархії населений пункт надає все більший набір послуг все більшому числу нижчестоячих поселень.Система центральних місць (так звана "решітка Кристаллера") має форму бджолиних сот (суміжних шестикутних осередків). Центри деяких осередків є вузлами шестикутної решітки більш високого порядку, центри її осередків - вузлами решітки ще більш високого порядку і т. д. аж до найвищого рівня з єдиним центром. Дана модель критикується за нереальність з кількох причин. По-перше, таке геометрично правильне розташування зустрічається досить рідко, оскільки безліч історичних, політичних і географічних чинників порушують симетрію і сувору ієрархію розподілу, по-друге, математичне дослідження еволюційної моделі, заснованої на ідеях Кристаллера, показало, що симетричний розподіл нестійкий - достатньо досить малих флуктуацій, щоб з'явилися зони з високою концентрацією активності і викликали відтік населення і зменшення активності в інших зонах.Ідеї Кристаллера справили величезний вплив на розвиток економічної географії у Великобританії та США, зокрема на роботи Уолтера Айзарда та інших представників школи просторового аналізу. У Швеції у відповідності з теорією центральних місць була проведена реформа адміністративно-територіального поділу.