Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації для курсової.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи з економіки підприємства

3. Зміст курсової роботи

Курсова робота має складатися зі вступу, теоретичної, теоре­тико-аналітичної та пропозиційної частин, висновків та пропозицій, списку використаної літератури, додатків.

У вступі необхідно довести актуальність досліджуваної проб­леми з точки зору теоретичного та прикладного її значення. Слід чітко сформулювати мету роботи, основні завдання, вирішення яких дасть змогу досягти поставленої у роботі мети, предмет та об’єкт дослідження. Крім того, доцільно вказати галузі народного господарства або окремі підприємства, для яких досліджувана проблема є особливо актуальною.

У теоретичній частині потрібно розкрити суть основних еконо­мічних категорій з досліджуваної проблеми, надати побудову еко­номічних показників та моделей. Обов’язковим елементом цієї частини є наявність дискусійних питань з основних напрямків теоре­тичних узагальнень. Їх дослідження передбачає виклад різних точок зору, що міститься в літературі, їх обґрунтування і формування власної точки зору автора. Для якісної підготовки курсової роботи необхідно глибоко опрацювати основні літературні джерела, особливу увагу звернути на роботи класиків, монографічну літературу, статті у наукових журналах останніх років видання.

У теоретико-аналітичній частині необхідно провести ретельний аналіз фінансово-господарської діяльності обраного підприємства, враховуючи його галузеву належність: вивчити форми бухгалтерської і статистичної звітності, описати інформаційну базу досліджуваних показників, навести блок-схеми взаємозв'язків при їх аналізі, провести необхідні розрахунки і сформувати аналітичні узагальнення. Подаль­ша конкретизація аналітичного дослідження передбачає обґрунтуван­ня чинників, що впливають на предмет дослідження, якщо можливо слід навести статистичні дані, що містяться у статистичних збірниках і періодичних виданнях.

Особливу увагу потрібно зосередити на розрахунково-аналітич­ній системі щодо предмета дослідження. Необхідно виявити причини існуючого стану економічних процесів на підприємстві, зробити прогнозні передбачення, підкріпити аналіз графічним матеріалом.

За змогою навести основні методики планування досліджуваних показників, описати умови їх застосування на практиці, виявити методичні недоліки.

Аналіз здійснюється на матеріалах динаміки показників фінан­сово-господарської діяльності підприємства за 3 роки, прогнозні характеристики – на 1 рік.

У пропозиційній частині повинні міститися обґрунтування мож­ливих напрямків вирішення досліджуваної проблеми, пропозиції автора з удосконалення методичних підходів до аналізу та планування показників діяльності підприємств, реалізації резервів ефективності використання ресурсів та витрат.

У висновках та пропозиціях у сконцентрованому вигляді мають бути представлені результати теоретичних та аналітичних досліджень, пропозиційні узагальнення та висновки.

Приблизний план курсової роботи наведено у дод. 3.