Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рекомендації для курсової.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
67.58 Кб
Скачать

4. Обґрунтування висновків і пропозицій

Висновки – це стислий виклад одержаних результатів з суті поставленої проблеми, а також з побічних питаннях, що мають практичну значимість та можливість застосування.

Висновки рекомендується формулювати ретельно і точно, не перевантажуючи поясненнями і частковостями. Їх обґрунтування має міститися у попередніх параграфах роботи.

Пропозиції і рекомендації з практичного застосування висновків виправдовують себе лише в разі їх перспективності. Тому слід враховувати не лише існуючі умови господарювання підприємства, але й ті зміни, що повинні здійснитися в економіці найближчим часом.

Пропозиції можуть мати як позитивний, так і негативний характер, наприклад, відмови від діючої системи управління або методик планування окремих показників.

Висуваючи ті чи інші пропозиції, необхідно визначити їх потенційну ефективність. Позитивний результат треба порівнювати з витратами, які забезпечують отримання даного результату. Не слід забувати і про можливість побічного ефекту. Наприклад, удоскона­лення технологій виробництва може відносно скоротити витрати на оплату праці, що залежать від кількості працюючих.

Крім цього, позитивний результат пропозицій може мати нееко­номічний прояв. Так, збільшення об’єму виробництва на підприємс­твах супроводжується зростанням робочих місць, зменшенням безробіття в регіоні. У таких випадках розрахунок економічного ефекту повинен супроводжуватися обґрунтуванням політичного, психологічного, соціального, економічного ефекту та ін. Прямі порівняння витрат з економічним ефектом при цьому неможливі, оскільки вони не мають єдиних кількісних показників виміру.

5. Оформлення курсової роботи

Результати вивчення економічної літератури, інструктивних матеріалів, власні узагальнення та пропозиції необхідно перетворити у послідовне науково-обґрунтоване дослідження.

Загальними вимогами до викладання матеріалів курсової роботи є чіткість її побудови, логічна послідовність, переконливість аргументації, чіткість формулювань і обґрунтованість висновків і рекомендацій.

Оформлення роботи має відповідати чинним інструктивним вимогам і змісту підготовлених матеріалів.

Курсова робота виконується на папері стандартного формату А4 у друкованому вигляді. Текст має розміщуватися тільки з одного боку аркуша. Поля залишаються з усіх чотирьох боків сторінки. Розмір лівого поля – 35 мм; правого – не менш за 10 мм; верхнього і нижнього – не менш за 20 мм.

При першому згадуванні у тексті іноземних фірм, маловідомих прізвищ або географічних назв, їх пишуть як в українській транскрипції, так і мовою оригіналу (у дужках).

Титульну сторінку курсової роботи студент складає за формою, наведеною у дод. 4.

Перелік скорочень, символів і спеціальних термінів включається до курсової роботи за обставин, коли застосовуються не загально­вживані (вузькоспеціальні) скорочення, символи і терміни. У курсовій роботі наводиться цей перелік, якщо загальна їх кількість перевищує 20 і кожне з них повторюється у тексті не менш як 3–5 разів.

Скорочення, символи і терміни розміщуються у переліку стовпчиком, у якому ліворуч наводять символ, спеціальний термін, а праворуч – його деталізоване розшифрування. За тих умов, коли у роботі кількість скорочень, символів, термінів є меншим за 20 і кожне з них повторюється не більше як 3–5 разів, перелік окремо не складається. Детальне розшифрування їх наводиться у вигляді зноски, примітки при першому згадуванні у роботі або безпосередньо у тесті (у дужках).