Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSP-ELEM (Ч1)-укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

Тема 13.4 «Схеми логічних елементів»

Елементи, що реалізовують прості логічні функції, схематично представляються у вигляді прямокутників, на полі яких зображається символ, що позначає функцію, виконувану даним елементом. Наприклад, на мал. показані умовні позначення елементів, що реалізовують логічні функції І, АБО, НІ.

І АБО НІ

Х1 Х1

& У 1 У Х 1 У

Х2 Х2

Вхідні змінні прийнято зображати зліва, а вихідні - справа . Вважається, що передача інформації відбувається зліва направо.

Діодна - резистивна схема збігу на два входи ( кількість входів може бути і більше ) реалізує логічну операцію вигляду Р = А В.

+Еи

0 Д1

-Uo А Р=АВ 0

0

-Uo В Д2 Со -Uo

У початковому стані діоди Д1 і Д2 проводять , оскільки на входи схеми поступають коди, відповідні 0. Оскільки прямий опір діодів нескінченно мало в порівнянні з R і, в результаті протікаючого по ланцюгу струму майже вся напруга падає на цьому резисторі і на виході схеми встановлюється той же низький рівень сигналу, відповідний коду 0, що і на вході. Прямий опір діодів, використовуваних в подібних схемах, не перевищує 100-200 Ом (їх зворотний опір, тобто в забороненому стані, близько декількох мегом ), величина Rи складає тисячі Ом.

При подачі сигналів коду 1 одночасно на обидва входи діоди закриються на відповідну величину і на виході схеми встановиться рівень напруги, відповідний коду 1. Код 1 на виході зберігатиметься до тих пір, поки вхідні сигнали співпадають за часом . Як тільки на одному з входів сигнал зникне , відповідний діод відкриється і напруга на виході впаде до низького рівня. Інший варіант схеми збігу:

А &

В

С

Р

Дуже часто застосовується схема збігу на два входи, називається іноді вентилем.

R P=A B

А

0 -Uo

0

-Uo B

Вхід В називають управляючим входом. Поки діод Д відкритий

( на вході В немає управляючого сигналу ), схема закрита, оскільки на виході Р - низький рівень. При подачі сигналу на управляючий вхід діод закривається і на виході схеми з'являється сигнал , рівний по тривалості управляючому сигналу. Ця схема використовується для формування сигналу по задньому фронту:

А

Серія

Р

Інтегральні ТТЛ -схеми: +Е

R1 R2 R3

VT1 VT3 A & У

A VT2 У

B B 1

C VD1

1 C 2

2 VT4

R4