Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSP-ELEM (Ч1)-укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

Тема 9.6. «Конструкції сельсинів»

Існує велика кількість різноманітних конструкцій сельсинів. Магнітний ланцюг у них виконується як за принципом машин постійного струму, так і по типу синхроних машин із явно і неявно вираженими полюсами. Обмотка, що синхронізує і обмотка збудження, можуть розташовуватися, на відміну від приведених вище сельсинів, відповідно на статорі і на роторі.

Крім сельсинів з контактними кільцями на роторі існує ряд конструкцій безконтактних сельсинів, в яких всі обмотки розміщаються на статорі.

Лекція10

Тема 10.1: «Вимірювання тиску»

2 ДАТЧИКИ ДЛЯ ВИМІРУ ТИСКУ

Прилади для виміру надлишкового тиску (вище атмосферного) називаються манометрами, для виміру вакуумного тиску (нижче атмосферного) - вакуумметрами.

Прилади, призначені для виміру різниці тиску (перепаду), називаються диференціальними манометрами (дифманометрами).

За принципом дії манометри розділяються на:

рідинні,

пружинні,

мембранні,

сильфоні й електричні.

Рідинні манометри відрізняються простою конструкції, невеликою вартістю виготовлення і відносно високою точністю виготовлення і відносно високою точністю виміру, завдяки чому широко застосовуються у виробничих і лабораторних умовах.

Рідинні манометри являють собою сполучені посудини, заповнені робочою рідиною (вода, ртуть, олія, спирт, і т.д.). При наявності різниці тисків рівні робочої рідини переміщаються до встановлення рівноваги.

Найпростіші рідинні U-образні манометри застосовують для виміру не великих тисків і їх границь. Похибка відліку складає +(-) 2мм. стовпа робочої рідини і не залежить від діаметра трубки.

При частих коливаннях вимірювального тиску відлік по шкалі U-образного манометра скрутний у зв'язку з коливаннями рівня робочої рідини в трубках, тому доцільно застосовувати одно трубний чашковий манометр.

Похибка відліку показань може складатися + (-) 1мм стовпа робочої рідини .

Рідинні манометри і вакуумметри працюють за принципом зрівноважування вимірювального тиску або розрядження тиском стовпа врівноваженої рідини.

Умова рівноваги в приладі характеризується рівнянням:

Р абс = Ратм f + h Yp f;

але тому що Рабс - Ратм =Рнадм, то Рнадм= h Yp, де:

Рабс- вимірювальний абсолютний тиск;

Ратм- барометричний тиск ( атмосфери);

Рнадм надмірний тиск;

f-площа перетину трубки;

h-різниця рівнів рідини в обох колінах манометра;

Yp- питома вага врівноваженої рідини;

а) б) в)

Мал. Манометри: а)- U -образний, б) чашковий однотрубний , в) типу “кільцеві ваги”

г) дзвоновий д) одно витковий трубчастий

Мембранні манометри призначені для виміру тиску стиснутого повітря або газів, нейтральних стосовно сталі, кольоровим металам і їхнім сплавам. У мембранному манометрі в якості вимірювального елемента використана гофрована пружна платівка - мембрана, що під дією надлишкового тиску прогинається. Манометри цього типу призначені для виміру невеличких тисків.

В даний час широко застосовуються сильфоні манометри, чутливим елементом яких є гармонікова мембрана - сильфон, виконаний із пружного металу (нержавіючої сталі, томпак і інші сплави).

Електричні манометри ще не одержали достатнього поширення в техніці. Прикладом такого типу приладу є електричний вакуумметр із термоопором. Термоопір, виконаний із пластикового дроту, включено в ланцюг постійного току. Тут використовується амперметр та реостат і служать для підтримки постійним нагріваючого току. До термоопору приварений робочий кінець термопари, виготовленої з хром ель - копеля. Термо ЕРС, що вимірюється магнітоелектричним мілівольтметром, визначається температурою термоопору і, отже, ступенем вакууму в колбі, під’єдненого до контрольованого об'єкта.

Роздивимося два найбільш уживані датчики тиску :