Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KONSP-ELEM (Ч1)-укр.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3 Mб
Скачать

165

Мiнiстерство науки і освiти України Криворiзький технiчний унiверситет Кафедра інформатики, автоматики та систем управління

К О Н С П Е К Т

Л Е К Ц І Й

з курсу “Елементи і пристрої автоматики та

систем управління“

Підготував:

Доцент кафедри ІАСУ, канд. техн наук ЛОБОВ В.Й.

Кривий Рiг

2009 р.

Зміст

Лекція 1.

Лекція 2.

Лекція 3.

Лекція 4.

Лекція 5.

ЛІТЕРАТУРА…………………………………………………………….…..79

Лекція 1 Тема 1.1 : «учбові задачі і цілі дисципліни»

Робоча програма по дисципліні “Елементи та пристрої автоматики" призначена для студентів спеціальності 6.09І400, володіючих навичками використання сучасних елементів та пристроїв автоматики і систем управління, знайомих з їх структурою та побудовою.

ЦІЛЛЮ дисципліни є вивчення основ побудови елементів автоматики, їх практичного використання в пристроях загального і спеціального призначення, в приладах, системах управління, захисту і контролю.

В наслідок вивчення дисципліни студенти повинні ЗНАТИ:

  • методичні основи будування сучасних елементів автоматики, приладів, систем управління, контролю і автоматики;

  • архітектуру, структурні схеми, технічні характеристики та техніко-економічні показники елементів автоматики;

  • інженерну методику розробки елементів автоматики, пристроїв, засобів і систем;

  • методику і засоби розробки принципіальних схем і відладки елементів автоматики та систем управління;

Повинні ВМІТИ вирішувати конкретні задачі використання елементів автоматики та пристроїв на їх основі для загального і спеціального призначення, мати практичні навички будування елементів автоматики в конкретних умовах.

Дисципліна зв'язана з попередніми дисциплінами:

вищою математикою, фізикою, хімією, теоретичними основами електротехніки, електроніка та мікро схемотехніка, обчислювальна техніка, алгоритмічні мови і програмування, виробниче навчання і практикум на ЕОМ.

Вона зв'язана з наступними дисциплінами:

системи і засоби зв'язку, системи і мережі передачі даних, навчально-дослідницька робота, автоматизація типових технологічних процесів і установок та іншими.

Тема 1.2: «поняття і визначення автоматики»

Автоматизація виробничих процесів - це етап розвитку машинного виробництва, коли функції контролю і управління, що раніше виконувало людиною, передаються приладам і автоматичним пристроям.

Необхідність автоматизації, тобто виключення безпосередньої участі людини з процесу управління промисловими об'єктами, викликана, перш за все обмежуються можливостями людини.

Сучасні виробничі процеси характерні підвищенням швидкостей, зростанням розмірів і потужностей агрегатів, збільшенням необхідної точності регулювання і надзвичайним ускладненням. Для ефективного управління такими процесами необхідно сприймати, запам'ятовувати і переробляти з великою швидкістю і достовірністю таку кількість всіляких відомостей, що людський мозок не в змозі справитися з цією задачею.

Слід відрізняти автоматизацію від механізації.

Механізація є необхідною передумовою автоматизації, але зводиться до передачі машині лише механічних, пов'язаних з великими м'язовими зусиллями, функцій людини у виробничому процесі.

Автоматизація включає, крім того, передачу машині функцій людини, пов'язаних з роботою його мозку.

Можна сказати, що автоматизація - це механізація розумової праці.

Системи, в яких управління об'єктом здійснюється без безпосередньої участі людини, називається автоматичними.

Прийнято розрізняти часткову, комплексну і повну автоматизацію.

Під частковою автоматизацією мають на увазі звільнення людини від деяких простих функцій управління, таких, як вимірювання вихідних величин системи і стабілізація їх, контроль працездатності об'єктів, сигналізація небезпеки і т.д.

Іноді при цьому повністю автоматизуються окремі агрегати або деякі їх режими, а управління в цілому (вибір режимів і програм для окремих агрегатів і регуляторів) залишається за людиною.

Комплексна автоматизація означає автоматизацію всіх основних і допоміжних операцій виробничого процесу.

Наприклад, видобуток корисних копалин, їх транспортування і вантаження в залізничні вагони здійснюється за допомогою систем управляючих пристроїв, об'єднаних загальною системою управління. Функції людини зводиться до завдання програм управління, вибору режимів роботи устаткування, спостереженню за ходом виробничого процесу і аналізу результатів роботи підприємства.

Повна автоматизація - це завершальний етап автоматизації виробництва, що означає повну передачу функцій управління автоматичним пристроям.

При цьому управляюча система на підставі збираної нею інформації самостійно вирішує задачі оптимального управління без якої-небудь участі людини. Роль людини зводиться до настройки, регулювання устаткування і систем управління, їх вдосконалення і спостереження за ходом виробничого процесу.

Автоматизація неможлива без розвитку теорії автоматичного управління і технічних засобів, що дозволяють вирішувати різноманітні задачі управління.