Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
264.98 Кб
Скачать

65. Вимоги, на які позовна давність не поширюється.

ак, позовна давність не поширюється:

-   на вимогу, що випливає з порушення особистих немайнових прав. Особливість особистих немайнових прав полягає в їх безстроковості, тому законодавець і не обмежує можливість їх захисту в часі. Винятки встановлені у ст. 7 ЦК України щодо вимог про спростування відомостей, які не відповідають дійс­ності і завдають шкоду інтересам, честі та гідності або діловій репутації громадян чи організацій та компенсації моральної шкоди. Для цих вимог строк позовної давності встановлено в один рік (ст. 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації»);

-   на вимогу вкладника до банку (фінансової установи) про видачу вкладів. Характер взаємовідносин, які виникають між клієнтом та банком, передбачає право клієнта в будь-який час вимагати повернення внесених грошових внесків. Застосування позовної давності в цьому випадку суперечило б суті укладеного контрагентами договору;

на вимогу про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров´я або смертю. Водночас, такі ви­моги задовольняються не більш ніж за три роки, що передують пред´явленню позову;

на вимогу власника або іншої особи про визнання незакон­ним правового акту органу державної влади, влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, яким по­рушено його право власності або інше речове право;

на вимогу страхувальника (застрахованої особи) до стра­ховика про здійснення страхової виплати (страхового відшко­дування);

на вимогу центрального органу виконавчої влади, що здій­снює управління державним резервом, стосовно виконання зобов´язань, що випливають із Закону України «Про державний матеріальний резерв».

66. Поняття та види знаків для товарів і послуг.

Основні визначення та функції

Це позначення , за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб. Об'єктом знака може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень. Такими позначеннями можуть бути, зокрема, слова, у тому числі власні імена, літери, цифри, зображувальні елементи, кольори та комбінації кольорів, а також будь-яка комбінація таких позначень. (Закон України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

Однакові товари можуть виготовлятися різними виробниками і розповсюджуватися різними продавцями, але відрізнятися за якістю. Споживач може розрізняти їх, зокрема, за товарними знаками (знаками для товарів і послуг). В даному випадку товарний знак виступає гарантом якості товару або послуги.

Якщо підприємство продукує якісні товари (надає послуги) і зацікавлений в їх реалізації, тоді необхідно їх ідентифікувати, а саме проставляти його на своїх товарах, рекламувати, популяризувати, завдяки цьому отримувати прибуток.

 

 

Для чого потрібно реєструвати знак для товарів і послуг і як це можна здійснити?

 

 

Підприємство, приватні підприємці, фізичні особи можуть отримати виключне право на території України на позначення (словесне, зображувальне, комбіноване) тільки шляхом його реєстрації як знака для товарів і послуг. Свідоцтво надає його власнику право використовувати знак, виключне право забороняти іншим особам використовувати без його згоди. Власник свідоцтва може передавати будь-якій особі право власності на знак повністю або відносно частини зазначених у свідоцтві товарів і послуг, на підставі договору. Власник свідоцтва має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання знака на підставі ліцензійного договору. Ліцензійний договір повинен містити умову про те, що якість товарів і послуг, виготовлених чи наданих за ліцензійним договором, не буде нижчою від якості товарів і послуг власника свідоцтва і що останній здійснюватиме контроль за виконанням цієї умови.

Для того, щоб одержати свідоцтво на знак для товарів і послуг необхідно подати заявку до Українського інституту промислової власності, оформлену згідно з «Правилами складання, подання і розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг», затвердженими наказом Держпатенту України від28 липня 1995 р. №116.

Строк дії свідоцтва становить 10 років від дати подання заявки і може бути продовжений за клопотанням власника свідоцтва щоразу на 10 років.

 

Які умови надання правової охорони знака?

 

 

Правова охорона надається знаку, який не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та на який не розповсюджуються підстави для відмови в наданні правової охорони.

 

 

Які основні вимоги до заявки на знак?

 

 

Заявка повинна стосуватися одного знака.

Заявка повинна містити:

· заяву про реєстрацію знака,

· зображення позначення, що заявляється,

· перелік товарів і послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак відповідно до Міжнародної класифікації товарів і послуг (МКТП),

· документ про сплату збору за подання заявки, оформлений згідно з вимогами «Положення про порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на винаходи, промислові зразки і знаки для товарів і послуг», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 р. №1716.

66

Активний розвиток світового ринку, спричинив різноманітність товарів і послуг, що стало підставою для виникнення різних видів товарів і послуг.

Вид товарного знаку – це його певна форма, яка є придатною для її ідентифікування з товаром за допомогою слухових, зорових, нюхових та інших чуттєвих органів людини. Вітчизняна та зарубіжна практика (основана на законодавстві) передбачає такі види товарних знаків: словесні (вербальні), логотип, зображувальні, об’ємні, комбіновані, рухомі (імітують рух), звукові ( призначені для сприйняття органами слуху), нюхові, світлові,

комплексні, тощо [21].

Словесні товарні знаки складаються зі слів і поєднань літер, що мають словесний характер. Характеризуються наступними перевагами: легко запам’ятовуються, сприятливі на слух, зручні в процесі рекламування. Саме ці переваги сприяли тому, що найбільша кількість товарних знаків – словесні (приблизно 80 % від загальної кількості). Щодо словесних знаків фахівцями визначенні такі вимоги: повинні мати зміст, відповідний діяльності товариства, та продукції, що ним виготовляється; бути коротким (максимально складатись із трьох складів і семи звуків (занадто короткі позначення (1-2 звуки) так само недоцільні); товарний знак має бути асоціативним (наприклад: «Пульсар» – товарний знак для медичного препарату; словесний товарний знак має бути естетичним.

Зображувальні товарні знаки – можуть бути у вигляді конкретних зображень, символів, абстрактних зображень, композицій. Основна перевага – високі рекламно-естетичні властивості, що дозволяє індивідуалізувати товар. До зображувальних товарних знаків відносяться і об’ємні товарні знаки – така форма виробу, яка не визначається виключно функціональним призначенням, а дозволяє виділити товари виробника серед низки споріднених виробів. Об’ємні товарні знаки вирізняються тим, що складають композиції у вигляді фігур (ліній) у трьох вимірах. Предметом об’ємного товарного знаку можуть бути оригінальна форма товару чи упаковки (найчастіше використовується упаковка ). У певних державах законодавство і практика встановили , що форма упаковки не можуть бути зареєстровані як товарні знаки. Державами, де об’ємні товарні знаки визнаються дійсними і реєструються патентними відомствами, є Франція, Бельгія, Канада тощо.

Крім зазначених вище видів торгових марок у деяких країнах допускаються до охорони марки особливого роду – звукові, дотикальні, запахові, світлові та ін. Практично одержали визнання звукові марки, причому тільки в США – стосовно до марок обслуговування. Спеціальні позивні ідентифікують радіостанцію NBC і зареєстровані як торгова марка, а квітковий запах виступає як торгова марка для ниток і шиття [27, с. 7].

Аудіопозначення визнаються і у Франції, де підлягають реєстрації як торгові марки звуки і музичні фрази. У Німеччині звукові позначення можуть бути зареєстровані як торгові марки, якщо вони мають необхідну розпізнавальну здатність [24, с. 7].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]