Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

82. Економічна сутність, форма прояву і матеріальний зміст місцевих бюджетів.

Як організаційна форма мобілізації доходів і здійснення ви­трат місцевими органами самоврядування місцеві бюджети — це балансові розрахунки, які відповідають вимогам складання ба­лансів, тобто вони мають дохідну і витратну частини, принципи збалансування тощо. Тому можна стверджувати, що місцеві бю­джети — це балансові розрахунки доходів і витрат, які мобілізу­ються і витрачаються на відповідній території.

Разом з тим місцеві бюджети слід розглядати як важливу фі­нансову категорію, основу якої становить система фінансових відносин, а саме:

• відносини між місцевими бюджетами і господарськими струк­турами, що функціонують на даній території;

• відносини між бюджетами і населенням даної території, що складаються при мобілізації і витрачанні коштів місцевих бюджетів;

• відносини між місцевими бюджетами різних рівнів з пере­розподілу фінансових ресурсів;

• відносини між місцевими бюджетами і Державним бюджетом. Сьогодні ведуться значні наукові і практичні дискусії навколо питань зміцнення фінансової незалежності місцевих бюджетів, наукового обгрунтування концепції розмежування доходів і ви­трат різних ланок бюджетної системи, взаємовідносин між місце­вими бюджетами і Державним бюджетом. Усі ці питання тією чи іншою мірою знайшли своє відображення у Бюджетному кодексі. Проте реформування бюджетної системи залежить від того, який рівень самостійності і незалежності буде надано місцевим Радам. Самостійність місцевих Рад повинна мати у своїй основі законо­давчо закріплений розмір доходів, що надходять до місцевих бю­джетів залежно від обсягу створюваних і використовуваних фі­нансових ресурсів на певній території.

Доходи місцевих бюджетів формуються за рахунок місцевих податків і зборів, неподаткових доходів, надходжень із бюджетів вищого рівня. Співвідношення між цими джерелами залежить від функцій, що покладені на регіональні органи управління, від по­тенційних можливостей отримання ними місцевих податків, а та­кож від можливостей вищих органів влади надавати фінансову підтримку територіям.

Однією з головних цілей державної регіональної фінансової політики щодо зближення рівнів соціально-економічного розвит­ку територій є подолання вертикальних і горизонтальних дисба-лансів і фінансове вирівнювання.

83. Ієрархічна будова місцевих бюджетів.

Склад місцевих бюджетів відображає територіальний поділ країни в Україні – області, райони, поселення. Відповідно місцеві бюджети поділяють на дві групи:

  • централізовані (обласні, районні, міські);

  • бюджети базового рівня(сіл, селищ, міст, міських районів)

Це фонди фінансових ресурсів, що зосереджені в розпорядженні місцевих Рад народних депутатів та органів місцевого і регіонального самоврядування. Компетенція кожного з них в галузі бюджету і фінансів розмежована. Місцевих бюджетів в Україні понад 13 тисяч. Найчисленіша група – сільські, селищні, міські бюджети.

Міські бюджети існують у всіх країнах світу. Розвиток їх функції зумовлені рядом національних, політичних, економічних та інших факторів. У промислово розвинених країнах світу бюджетні видатки поділяють на поточні та капітальні витрати, кожний підрозділ відповідно мавє свої джерела доходів. Місцеві бюджети затверджуються місцевими органами влади і до державного бюджету не включаються.

До місцевих бюджетів належать обласні, міські, районні в містах, селищні і сільські бюджети.

Бюджет області об`єднує обласний бюджет та бюджети районів і міст обласного підпорядкування.

До складу бюджету району входять районний бюджет, бюджети міст районного підпорядкування, селищні та сільські бюджети. Селищні і сільські бюджети створюються за рішенням районих чи міських Рад народних депутатів за наявності необхідної фінансової бази і визначають доходи відповідних селищних і сільських бюджетів.

Бюджет міста, яке має районний поділ, об`єднує міський бюджет та бюджети районів, що входять до його складу. У випадках, коли міський чи районній у місті Раді народних депутатів адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи сільські населенні пункти, то бюджети цих міст, селищ, сіл обє`єднуються у бюджеті району в місті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]