Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

1.Предмет науки про фінанси. Суб’єкти і об’єкти фінансових відносин.

Фінанси — сукупність грошових відносин, пов'я­заних з формуванням, мобілізацією і розміщенням фі­нансових ресурсів та з обміном, розподілом і перероз­поділом вартості створеного на основі їх викорис­тання валового внутрішнього продукту, а за певних умов і національного багатства.

Фінанси мають як видиму, зовнішню, форму прояву, так і вну­трішній зміст. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінансових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — є пред­метом практичної фінансової діяльності. Прихована, змістова, сторона фінансів пов'язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини. Від налагодженості цих відносин залежить ефектив­ність економічної системи і розвиток суспільства. Обмінно-розподільні відносини характеризують внутрішню сутність фі­нансів і є предметом фінансової науки.

Отже, предметом науки про фінанси є сукупність фінансових відносин на всіх рівнях (макро, мікро, регіональний та міжнародний рівні).

Ключовими елементами визначення су­тності фінансів та засад їх функціонування, яке полягає у постійному русі і кругообігу коштів, є характеристика фінансо­вих відносин і фінансової діяльності. Фінансові відносини, відо­бражаючи рух вартості від одного суб'єкта до іншого, характери­зують обмінні, розподільні і перерозподільні процеси і проявля­ються у грошових потоках. Фінансова діяльність будь-якого суб'єкта проявляється у формуванні доходів і здійсненні витрат.

Об'єкти фінансових відносин:

1)Національне багатство - вартість нагромадже­них у країні матері­альних цінностей та залучених у вироб­ництво природних ресурсів

Склад: основні засоби; матеріальні ресурси; страхові запаси; золотий запас; валютний запас; природні ресурси

2)Валовий внутрішній продукт - додана вартість, вироблена у країні виробниками товарів, робіт, послуг у поточному році.

Суб'єктами фінансових відносин у процесі створення ВВП є підприємці, робітники і службовці, держава.

2.Характеристика фінансів як історичної категорії, передумови їх виникнення

Фінанси виникли в 14-15 ст. Історичний характер фінансових відносин полягає в тому, що виникнення фінансів пов’язане з 2-ома суспільно-економічними передумовами: 1. Виникнення держави і розвиток державності 2. Розвиток товарно-грошових відносин. Виникнення держави призводить до об’єктивної необхідності розподілу і перерозподілу створеного суспільного продукту. Фінансові відносини виникли з розвитком товарно-грошових відносин, коли натуральні податки почали справлятися в грошовій формі. Початком фінансових відносин є створення додаткового продукту у сфері виробництва та його послідовний розподіл. Через первинний розподіл суспільного продукту забезпечується відтворення використаних в процесі виробництва, засобів виробництва (основних фондів та обігових коштів) та робочої сили. Державні фінанси виникають в процесі вторинного розподілу і перерозподілу суспільного продукту. Фінанси як історична категорія розвивається як кількісно так і якісно. На початковому етапі розвитку державні фінанси включали лише один бюджет, а потім стали формувати соціальні фонди. Якісний розвиток фінансів це виникнення нових форм фінансових відносин. З’являються нові податки, платежі. Передумовою виникнення фінансів є наявність товарного виробництва, товарно-грошових відносин, суспільного розподілу праці, дії економічних категорій та законів, а також наявність держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]