Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

39.Сутність державних фінансів, їх призначення і роль.

Державні фінанси — це складова фінансової системи держави, її центральна сфера, через яку здійснюється вплив держави на економічний і соціальний розвиток.

За своєю економічною сутністю державні фінанси — це су­купність розподільно-перерозподільних відносин, що виникають у процесі формування і використання фінансових ресурсів дер­жави, призначених для забезпечення виконання державою покла­дених на неї функцій.

З допомогою державних фінансів держава розподіляє і пере­розподіляє значну частину валового внутрішнього продукту, який є головним об'єктом фінансових відносин.

До складу державних фінансів включають: сукупність усіх бюджетів держави; централізовані та децентралізовані фон­ди цільового призначення; фінанси підприємств і організацій державної та комунальної форм власності; державний кредит; державне особисте і майнове страхування.

Фінансові відносини, що виникають у держави з іншими суб'єктами, мають досить складний характер. З позицій держави, з одного боку, формування коштів централізова­них фондів характеризує і відносини обміну, і розподілу, і перерозподілу. Відносини обміну досить незначні за обся­гами і питомою вагою і пов 'язані з надходженням доходів, отриманих від реалізації державного майна і ресурсів, що належать державі, від майнових прав, від надання послуг тощо. Відносини розподілу відображають частку держа­ви у створеному ВВП, яку вона отримує у формі непрямих податків. Відносини перерозподілу відбивають формування фондів за рахунок оподаткування доходів юридичних і фі­зичних осіб. У процесі використання дерзісавних коштів виникають відносини розподілу і перерозподілу. Розподільні відносини з боку держави характеризують використання тієї частини державних доходів, що отримана нею на осійнові обміну і розподілу, а перерозподільні — тих, що отри­мані на основі перерозподілу. З погляду юридичних і фізич­них осіб державні фінанси мають насамперед яскраво ви­ражений перерозподільний характер, хоча в них присутні й елементи обміну — плата за державні послуги.

Ланками державних фінансів є:

— бюджет держави;

— фонди цільового призначення;

— державний кредит;

— фінанси державного сектора.

За рівнями державні фінанси поділяються на загальнодержав­ні й місцеві.

Загальнодержавні фінанси призначені для забезпечення тих потреб суспільства, які мають загальнонаціональний характер і відображають інтереси держави загалом.

Місцеві фінанси являють собою фінансову базу місцевих ор­ганів влади та управління. Вони забезпечують регіональні потре­би у фінансових ресурсах та доходах, їх внутрішньотериторіаль-ний перерозподіл. Основне призначення місцевих фінансів — забезпечення відносної фінансової незалежності й автономності регіональних адміністративних формувань (областей, районів) та поселень.

40.Становлення і розвиток державних фінансів України.

41.Фінансові ресурси держави, їх склад і джерела формування.

Фінансові ресурси — це першооснова фінансового господарс­тва держави. Фінансові ресурси держави включають:

1. Фінансові ресурси, що перебувають у розпорядженні орга­нів державного управління:

• ресурси державного бюджету;

• ресурси місцевих бюджетів;

• цільові державні фонди;

• фінансові ресурси державних фінансових інституцій (націо­нального банку, державних страхових органів. Державних креди­тних установ).

2. Фінансові ресурси, що перебувають у розпорядженні госпо­дарських підприємств, установ і організацій різних форм власно­сті та видів діяльності.

3. Фінансові ресурси, що перебувають у розпорядженні насе­лення (вклади, заощадження, депозити).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]