Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___1-54_-111111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
865.68 Кб
Скачать

17

2. Сутність а сучасні визначення логістики

Зважаючи на те, що метою логістики є отримання потрібних товарів або послуг у потрібному місці, в потрібний час, за базисних умов та одержання підприємством найбільшого доходу, логістику можна трактувати як механізм досягнення компромісу (узгодження) між виконанням зобов'язань і необхідними для цього витратами. логістика комплексно охоплює планування і управління потоком матеріалів, складових частин і виробів та необхідним інформаційним потоком включно з метою прискорення загального потоку і мінімізації загальних витрат для здійснення процесу постачання, виробництва та збуту продукції.

Логістика це наука про планування контроль та управління транспортування складування та ін. матеріальн. та нематеріальн. операції, що здійснюються в процесі доведеня сировини та матеріалів до виробничого підприємства, внутрішньої виробничої переробки сировини, матеріалів і напівфабрикатів, доведення готов. Продукції до споживачів відпов. до вимог та інтеесів останнього, а також передачі збереженя та обробка відповідної інф-ї.

Логістика це процес управління рухом та збереженням сировини та готової продуції у господарстві з моменту уплати грошей постачальнику до м-ту утримання грошей за доставку готової продукції споживачу

Враховуючи викладене, пропонуємо таке загальне визначення:

логістика - це наука про оптимальне управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками в економічних адаптивних системах із синергічними зв'язками. Таке визначення враховує такі істотні елементи: по-перше, термінологічне тлумачення "заземлене" до певної системи, відповідно обмеженої, хоч і відкритої, але здатної адаптуватися до порушень в зовнішньому середовищі; по-друге, на основі теорії логістики чи без неї функціонально це завжди управління в його функціях планування, керування, контролю тощо; по-третє, ґрунтується на ефекті синергічного зв'язку.

3.Рівні розвитку логістики

Кожне з цих підприємств (організацій) спеціалізується на виконанні якоїсь логістичної функції: інтеграційної, координуючої, регулювальної, контролюючої, плануючої, обслуговуючої.

Логістична функція - укрупнена група логістичних операцій, спрямованих на реалізацію цілей логістичної системи.

Логістична операція - сукупність дій спрямованих на перетворення матеріальних та інформаційних потоків.

До основних логістичних функцій можуть бути віднесені наступні:

формування комерційних зв’язків з постачання товарів або надання послуг;

визначення об’ємів та напрямів руху матеріальних потоків;

прогнозні оцінки потреби в перевезенні;

розвиток, розміщення і організація складського господарства;

управління запасами;

здійснення перевезень;

управління складськими операціями;

оперативне планування виробництва

Виділяють чотири послідовні стадії розвитку логістичних систем.

Для першої стадії розвитку логістики характерний ряд наступних моментів. Компанії працюють на основі виконання змінно-добових планових завдань, форма управління логістикою найменш досконала. Область дій логістичної системи зазвичай охоплює організацію зберігання готової продукції, що відправляється з підприємства, та її транспортування. Система діє за принципом безпосереднього реагування на щоденні коливання попиту та збої в процесі розподілу продукції.

Для компаній, що мають системи логістики другого рівня розвитку, характерне управління потоком вироблених підприємствами товарів від останнього пункту виробничої лінії до кінцевого споживача. Контроль системи логістики розповсюджується на такі функції: обслуговування замовника, обробка замовлень, зберігання готової продукції на підприємстві, управління запасами готової продукції, перспективне планування роботи системи логістикиРобота логістичної системи оцінюється на основі зіставлення даних кошторису витрат та реальних витрат.

Системи логістики третього рівня контролюють логістичні операції від закупівлі сировини до обслуговування кінцевого споживача продукції. До додаткових функцій таких систем відносяться: доставка сировини на підприємство, прогнозування збуту, виробниче планування, видобуток або закупівля сировини, управління запасами сировини або незавершеного виробництва, проектування систем логістики.

Логістичні системи четвертого рівня розвитку набули поширення в другій половині 90-х років XX століття. Такі компанії інтегрують процеси планування та контролю операцій логістики з операціями маркетингу, збуту, виробництва та фінансів. Управління системою здійснюється на основі довгострокового планування. Робота системи оцінюється з урахуванням вимог міжнародних стандартів. Підприємства здійснюють свою діяльність, як правило, на глобальному рівні, а не тільки на національному або регіональному. Вони виробляють продукцію для світового ринку і управляють частиною світових систем виробництва і розподілу, передбачаючи оптимізацію витрат та задоволення вимог замовників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]