Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___1-54_-111111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
865.68 Кб
Скачать

22. Забезпечення ритмічності і оптимізація партій надходження товарів

Оптимізація розміру партії надходження товарів на підприємство. Для забезпечення стійкості асортименту товарів, запланованих розмірів товарних запасів та мінімізації поточних витрат на формування товарних запасів визначається оптимальний розмір партії товарів для надходження на підприємство. Оптимальним розміром партії постачання вважається такий, при якому мінімізуються сукупні витрати обігу по організації товаропостачання та обслуговуванню товарних запасів ( ВО сукуп.мін). Для розрахунку оптимального розміру партії постачання використовується модель Уілсона: ОПР = ±√[(2 х 3пл х ВО тп)\ВОзб] Де ОПР - плановий розмір партії постачання товарів Зпл- плановий обсяг закупки товарів ВО тп - витрати з організації товаропостачання ВОзб - витрати зі зберігання одиниці запасів товарів

Строки постачання товарів – це узгоджені контрагентами дати або періоди, коли товари повинні бути поставлені продавцями у встановлені договором пункти. Строки постачання повинні забезпечувати ритмічність надходження товарів і безперебійність торгівлі ними.

Правильна організація товаропостачання припускає не тільки максимальний скорочення витрат часу і матеріальних засобів, але і усунення необхідності притягнення робітників крамниць до виконання операцій, зв'язаних з завозом товарів. Тому до товаропостачання подається ряд обов'язкових вимог, основними з яких є: планомірність, безперебійність, ритмічність і економічність.

Планомірність припускає доставку товарів по твердим графікам при найбільш раціональній частоті завозу.

Безперебійність.

Ритмічність припускає рівномірний і вчасний завіз, що гарантує безперебійну доставку товарів, дозволяє уникнути скупчення в крамницях наднормативних товарних запасів, створює нормальні умови для торгового обслуговування населення і виконання плану роздрібного товарообороту.

Економічність як принцип раціонального товаропостачання передбачає ощадливе витрачання засобів, зв'язане з доставкою, обробкою і зберіганням товарів.

При рішенні питання про вибір найбільш економічних схем товаропостачання слідує виходити з необхідності досягнення найбільших результатів при мінімальних витратах. Для цього необхідно забезпечити ритмичне і безперебійне постачання крамниць товарами, встановити нормативи товарних запасів в опті і роздрібі при мінімальних транспортних, експлуатаційних і інших видатках. Розроблювались статистичні та динамічні моделі управління запасами на основі вибору оптимального розміру партії товару та оптимальної частоти завозу. На сьогодні отримав розповсюдження економіко-аналітичний метод. Суть його в тому, що підприємство на основі аналізу фактичних запасів та оцінці їх достатності самостійно намічає на планований період по кожній товарній групі норму запасів ( 3д ). Потім, відповідно до запланованого середньоденного обороту (Оп), розраховує плановий норматив запасів в сумі (∑ Зп) за формулою: ∑ Зп= Оп х Зд Нормування та поточне планування товарних запасів можна здійснити: в) по базовому (мінімальному) запасу. Даний метод застосовують в підприємствах, в яких оборотність товарних запасів складає 6 раз на рік або менше. Норматив товарних запасів розраховується за формулою: Зп = Тпл + (З-Тміс) де Зп - запас на початок періоду; Тпл - плановий товарообіг за період; З - базовий товарний запас (мінімальний); Тміс - середньомісячний товарообіг; г) на основі коефіцієнтів еластичності розмірів товарних запасів в днях від обсягу товарообігу. Даний метод застосовується в тому випадку, коли розміри товарних запасів забезпечували безперебійну торгівлю в передплановому періоді.

23. Система постачань “точно у термін” в закупівельній логістиці

Найбільш розповсюдженою у світі логістичною концепцією є концепція “точно у термін” (just-in-time, JIT), яку ще називають концепцією “0 запасу”.

З логістичних позицій концепція “точно у термін” ґрунтується на організації постачання без будь-яких обмежень щодо вимоги мінімуму запасів, де потоки матеріальних ресурсів ретельно синхронізуються з потребою у них, яка задається виробничим розкладом випуску готової продукції. Подібна синхронізація досягається координацією двох логістичних сфер-постачання і виробництва.

Система постачання “точно у термін” – це система організації постачання, яка ґрунтується на синхронізації процесів доставки матеріальних ресурсів у необхідній кількості й на той момент, коли ланки логістичної системи їх потребують, з метою мінімізації витрат, пов’язаних із створенням запасів.

Впровадження і поширення концепції JIT привело до зміни традиційного підходу до постачання

Впровадження концепції “точно у термін” має свої позитивні та негативні сторони. Її перевагами є:

- скорочення запасів на всіх стадіях логістичного циклу;

- скорочення складських площ;

- висока пропускна здатність;

- активна участь і підвищена мотивація працівників;

- високий прибуток і продуктивність логістичної системи;

- висока якість обслуговування;

- висока гнучкість логістичної системи;

- своєчасна доставка.

До недоліків системи “точно у термін” слід віднести:

- низькі запаси роблять будь-які збої в роботі логістичної системи критичними; - введення системи може вимагати великих змін, яких важко досягнути на практиці. Досвід показує, що стратегія JIT не є універсальною і застосовується не завжди. Її реалізацію стримують такі важливі фактори, як незадовільна якість продукції, порушення термінів постачання й оплати за товар, помилки і збої в передачі інформації між замовником і постачальниками. Успіх у реалізації стратегії залежить також від кількості та територіальної дислокації постачальників, рівня їх відповідальності під час виконання договірних зобов’язань. Тому величезні витрати, пов’язані з реалізацією методу закупівель “точно у термін”, ефективні тільки в стабільно працюючих економічних системах за умови довгострокових господарських зв’язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]