Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___1-54_-111111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
865.68 Кб
Скачать

24.. Сутність поняття розподільчої логістики

Матеріальні потоки на стадії розподілу та реалізації готової продукції є об’єктом дослідження та управління розподільчої логістики. Визначення розподільчої логістики формулюється наступним чином: розподільча логістика – це комплекс взаємопов’язаних функцій, які реалізуються в процесі розподілу матеріального потоку між різними оптовими покупцями, тобто в процесі оптового продажу товарів.

Об’єкт вивчення розподільчої логістики – матеріальний потік на стадії руху від постачальника до споживача.

Предмет вивчення – раціоналізація процесу фізичного просування продукту до споживача.

Розподільча логістика наука (діяльність), що стосується проміжного управління матеріальними потоками, що складаються з:

  • Доведення матеріального потоку до виробництва

  • Управління процесом проходження потоку всередині виробництва

  • Управління процесом доведення готової продукції до споживача

Основні задачі розподільчої логістики

Склад задач розподільчої логістики на мікро- та макрорівні відрізняється. На рівні підприємства (мікрорівень), логістика ставить і вирішує такі задачі:

  1. Планування процесу реалізації

  2. Організація отримання та обробки замовлення

  3. Вибір виду упаковки, прийняття рішення щодо комплектації, а також організація виконання інших операцій, які безпосередньо попереджають відвантаження

  4. Організація відвантаження продукції

  5. Організація доставки і контроль за транспортуванням

  6. Організація післяреалізаційного обслуговування

На макрорівні до задач розподільчої логістики відносять:

  1. Вибір схеми розподілу матеріального потоку

  2. Визначення оптимальної кількості розподільчих центрів (складів) на території, що обслуговується

  3. Визначення оптимального місця для розташування розподільчого центра на території, що обслуговується, а також ря інших задач, пов”язаних з управлінням процесом просування матеріального потока по території району, області, країни, материка або усієї земної кулі.

Вивчення теорії і практики логістичного моделювання збутової діяльності формулює основні завдання розподільчої логістики:

  1. Максимальний прибуток підприємства при більш повному задоволенні попиту споживачів

  2. Ефективне використання виробничого апарату підприємства за рахунок оптимального завантаження виробничих потужностей замовленнями споживачів

  3. Раціональна поведінка на ринку із врахуванням його постійної змінної кон’юнктури.

25 .Логістичні ланцюги

Поруч з поняттям «логістична система» у вітчизняній і закордонній літературі широко використовуються поняття «логістичний ланцюг» і «логістичний канал». У багатьох випадках ці поняття не дуже чітко розмежовані, а іноді вживаються як синоніми.

Логістичний канал - це частково впорядкована множина різних посередників, які реалізують доведення матеріального потоку від конкретного виробника до його споживачів.

Множина є частково впорядкованою до тих пір, поки не обрано конкретних учасників процесу просування матеріального потоку від постачальника до споживача. Після цього логістичний канал перетворюється в логістичний ланцюг. Можливість вибору логістичного каналу є суттєвим резервом підвищення ефективності логістичних процесів.

Логістичний ланцюг - це лінійно впорядкована множина учасників логістичного процесу, які здійснюють логістичні операції із доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої за умови виробничого споживання або до кінцевого споживача за умови особистого невиробничого споживання.

У найпростішому випадку, коли логістична система характеризується як система з прямими зв’язками, логістичний ланцюг складається із постачальника та споживача. У складніших випадках за умови функціонування ешелонних систем даний ланцюг може мати древовидну структуру або вигляд орієнтованого графа із циклами (гнучка логістична система).

На рис. 2.2 наведено приклад простого логістичного ланцюга прямого збуту, який включає такі ланки логістичної системи (ЛЛС): фірму-виробника готової продукції (ГП), споживача (покупця) і логістичного посередника, який доставляє товару покупцю.

Виробник Продавець ----->Перевізник -----> Споживач Покупець

У цілому, у логістичному ланцюзі, тобто в ланцюзі, яким проходять матеріальний та інформаційний потоки від постачальника до споживача, виділяють такі головні ланки:

- постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів;

- зберігання продукції та сировини;

- виробництво товарів;

- розподіл, включаючи відправлення товарів зі складу готової продукції;

- споживання готової продукції.

У реальних умовах господарювання існує велика кількість логістичних посередників, широкий асортимент матеріальних ресурсів, які використовуються у виробництві товарів, і розгалужені розподільчі мережі. Як наслідок можуть формуватися складні логістичні ланцюги взаємоповязаних ланок, які поєднують кілька логістичних ланцюгів, так звані логістичні мережі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]