Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_НТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСН_СТЬЛЕКЦ_Я 1Загальн_ засади...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Лекція № 1 Поняття та об’єкти інтелектуальної власності. Система охорони інтелектуальної власності в Україні

  1. Поняття права інтелектуальної власності.

  2. Об’єкти права інтелектуальної власності та їх класифікація.

  3. Державне управління інтелектуальною власністю.

  4. Міжнародна система інтелектуальної власності.

  5. Система законодавство України про інтелектуальну власність.

  1. Поняття права інтелектуальної власності.

Країни з високорозвинутою ринковою економікою відзначаються високим рівнем розвитку освіти, науки і культури. Майже всі країни світу проголосили третє тисячоліття ерою інтелектуальної власності.

Конституцією України передбачено право кожного володіти, користуватися і розпоряджатися результатами своєї інтелектуальної та творчої діяльності (ст. 41).

Гарантується свобода літературної, художньої, наукової творчості. Кожний громадянин має право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може використовувати або поширювати зазначені результати без згоди їх власника, лише за винятками, встановленими законами. (ст.54)

Творчість 1) це цілеспрямована інтелектуальна діяльність людини, результатом якої є щось якісно нове, що відрізняється неповторністю, оригінальністю і суспільно-історичною унікальністю; 2) властива будь-якій діяльності людини: технічній, художній, літературній, науковій, виробничій тощо; 3) за своєю цілеспрямованістю її можна умовно поділити на 2 основні види: духовна (література, мистецтво, виконавча майстерність артистів, інші види творчої діяльності гуманітарного характеру), що спрямована на збагачення внутрішнього світу людини та охороняється авторським правом і науково-технічна творчість (винаходи в усіх галузях людської діяльності, корисні моделі, промислові зразки тощо), результати якої можна використовувати будь-яким способом, що не суперечать закону, в господарській діяльності — промисловості, сільгоспвиробництві й , переважно правом промислової власності (патентним правом).

Інтелектуальна власність (лат. Intellectus – розум; англ.  intellectual property, ) - результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї людини (автора, виконавця, винахідника та інш.) або кількох осіб, що відповідає вимогам чинного законодавства. Вперше термін «Інтелектуальна власність» був введений в ст. 2 Конвенції 1967 р., яка заснувала Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІВ). Згідно цієї статті інтелектуальна власність визначається як права щодо конкретних результатів творчої діяльності у виробничій, науковій, художній сферах. В ст. 418 Цивільного кодексу України визначається поняття «права інтелектуальної власності» - це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об’єкт права інтелектуальної власності, визначений цим кодексом та іншими законами. В спеціальній юридичній літературі з питань інтелектуальної власності поняття права інтелектуальної власності розглядають в об’єктивному та суб’єктивному розумінні.

В об’єктивному розумінні право інтелектуальна власність - це сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини у сфері створення, використання й охорони результатів інтелектуальної, творчої діяльності.

В суб’єктивному розумінні право інтелектуальна власність - це право особи на результати інтелектуальної, творчої діяльності.

Особливості права інтелектуальної власності:

1) Інтелектуальна власність має подвійну природу. З одного боку, творець (автор) об'єкта інтелектуальної власності має виняткову можливість розпоряджатися цим результатом на свій розсуд, а також передавати це право іншим особам, тобто воно подібне з правом власності на матеріальні об'єкти (майновим правом). З іншого боку, поряд, з майновим правом існує деяке духовне право творця на результат своєї творчої праці, так зване право автора. Тобто автор має одночасно сукупність особистих немайнових (моральних) прав, що не можуть відчужуватися від їхнього власника в силу їхньої природи та майнових прав. Іншими словами, якщо майнове (економічне право) на результат творчої праці може бути віддільним від творця (переданим іншій особі в обмежене чи необмежене користування), то моральне (немайнове) право автора невіддільне від автора і ніколи не може бути передане іншій особі. Майнові особисті (немайнові) права на результат творчої діяльності взаємозалежні і найтіснішим чином переплетені, утворюючи нерозривну єдність. Двоякість права - найважливіша особливість інтелектуальної власності.

2) Права на об'єкти інтелектуальної власності обмежені в часі. Наприклад, охорона майнових прав на об'єкти авторського права в Україні діє протягом всього життя автора і 70 років після його смерті. Але особисті немайнові права автора охороняються безстроково. Майнові права інтелектуальної власності мають певний строк дії, що визначається ЦК України та спеціальними законами. В окремих випадках вони можуть бути припинені достроково. Май­нові права інтелектуальної власності можуть передаватися повніс­тю або частково іншій особі на умовах, визначених у ліцензійному договорі.

Право ІВ= Особисте немайнове право + Майнове право

Особисте немайнове право:

- право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) – право авторства;

- право перешкоджати будь-якому посяганню, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця (право на недоторканість твору);

- інші особисті немайнові права, встановлені законом (на назву твору; вимагати зазначення свого імені у зв’язку з використанням твору, обирати псевдонім).

Майнове право:

- право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

- виключне право дозволяти використання об'єкта інтелектуальної власності;

- виключне право перешкоджати неправомірному використання об'єкта інтелектуальної власності;

Наприклад, на відміну від матеріальних об'єктів, інтелектуальною власністю, у багатьох випадках, заволодіти набагато легше. Так, якщо у процесі бесіди ви розкриєте комерційну таємницю, то ця інформація перекочує до мозку вашого співрозмовника і повернути її назад, на відміну від матеріального об'єкта, неможливо. Відтепер обидві сторони володіють одним і тим об'єктом. Відмінності спостерігаються також під час обміну. Так, якщо ви обмінялися з партнером комп'ютерами, то після такого обміну кожна зі сторін буде мати по одному комп'ютеру. Але якщо ви обмінялися ідеями як результатами творчої діяльності, то кожна зі сторін буде мати по дві ідеї.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]