Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_НТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСН_СТЬЛЕКЦ_Я 1Загальн_ засади...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

2. Суб’єкти авторського права

Суб'єктами авторського права є автори творів, їх спадкоємці та особи, яким автори чи їх спадкоємці передали свої авторські майнові права за договором чи законом.

Стаття 435 ЦКУ встановлює, що автор є первинним суб’єктом авторського права.

Автор – це фізична особа, яка своєю творчою працею створила твір. Автором твору може бути лише людина. Юридична особа не може бути автором. Авторами визнаються не тільки творці оригінальних творів, але й творці похідних (залежних) творів, таких як: переклади, переробки.

Об’єм прав і обов’язків залежить від цивільної дієздатності фізичної особи. Авторські права малолітніх (осіб, які не досягли 14 років), а також повністю недієздатних громадян здійснюють їхні батьки або опікуни, як їхні законні представники. Громадяни, які визнані обмежено недієздатними, можуть здійснювати свої права лише за згодою призначених їм опікунів. Неповнолітні (особи віком від 14 до 18 років) здійснюють свої авторські права самостійно.

Загалом автором твору науки, літератури, мистецтва є одна особа. Проте бувають випадки, коли у створенні того чи іншого твору беруть участь двоє чи більше осіб, яких називають співавторами, а твір, створений двома чи більше особами, вважається створеним у співавторстві. Співавторство – це відносини, коли два або кілька авторів спільною працею створили твір.

Види співавторства:

  1. Нероздільне співавторство - коли неможливо виділити працю кожного співавтора;

  2. Роздільне співавторство коли складові частини чітко визначені, і відомо, хто зі співавторів написав ту чи іншу частину.

Умови співавторства:

  • Спільна праця співавторів має бути творчою.

  • Має бути добровільним.

  • При роздільному співавторстві кожен із співавторів зберігає авторське право на свою частину твору, водночас він є співавтором твору в цілому.

  • Право опублікування та іншого використання твору в цілому належить всім співавторам.

  • Винагорода за використання твору належить співавторам у рівних частинах, якщо в договорі між ними не передбачено інше.

  • Відносини між співавторами визначаються договором між ними, у разі відсутності договора авторське право на твір здійснюється всіма співавторорами спільно.

Співавторством є також авторське право на інтерв'ю. Співавторами інтерв'ю є особа, яка дала інтерв'ю, та особа, яка його взяла. Опублікування запису інтерв’ю допускається лише за згодою особи, яка дала інтерв’ю.

Поряд з фізичними особами власниками авторських прав можуть бути юридичні особи, що придбали окремі авторські права за договором з автором чи одержали їх за заповітом або в інших випадках.

Суб'єктами авторського права після смерті автора стають його спадкоємці. Спадкування авторських прав здійснюється за законом або заповітом.

При спадкуванні за законом спадкоємцями можуть стати тільки громадяни, які є законними спадкоємцями. Якщо померлий автор не мав законних спадкоємців і не залишив заповіту, його авторські права припиняються.

При спадкуванні за заповітом авторські права можуть бути передані будь-якому громадянину, незалежно від його громадянства і наявності родинних стосунків з померлим, або юридичній особі, незалежно від профілю її діяльності і місцезнаходження.

Суб'єктами авторського права можуть бути також інші правонаступники, зокрема видавництва, театри, кіностудії та інші організації, що займаються використанням творів. Вони придбавають авторські права на основі авторських договорів, укладених з авторами та їхніми спадкоємцями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]