Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_НТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСН_СТЬЛЕКЦ_Я 1Загальн_ засади...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Лекція № 2 Правова охорона об’єтів авторського права і суміжних прав.

1. Загальні ознаки правової охорони об’єктів авторського права та об’єкти, які не підлягають охороні авторським правом.

2. Суб’єкти авторського права.

3. Права та обов’язки авторів та правонаступників.

4. Об’єкти та суб’єкти суміжних прав.

Практичне заняття додатково: 1.Вільне використання об’єктів авторського права (без згоди автора).2. Строки чинності прав на об’єкти авторського права та суміжних прав. (ст. 433-456 ЦКУ). 3. Роль організацій колективного управління майновими правами у здійсненні авторських та суміжних прав.

1. Загальні ознаки правової охорони об’єктів авторського права та об’єкти, які не підлягають охороні авторським правом.

В Україні законодавчо не визначене поняття авторського права.

Авторське право – це сукупність норм цивільного права, якими регулюються відносини щодо визнання авторства й охорони творів науки, літератури і мистецтва, встановлення режиму їх викорис­тання, наділення їх авторів немайновими і майновими правами, за­хисту прав авторів та інших правоволодільців. У суб'­єктивному розумінні – це сукупність прав, які належать автору або його правонаступникам у зв'язку зі створенням і використанням твору літера­тури, науки і мистецтва.

Законом України «Про авторське право і суміжні права» (ст. 8) 11 липня 2001р. визначено, що об'єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме:

1) літературні письмові твори белетристичного(вірші,проза, романи, містика), публіцистич­ного, наукового, технічного або іншого характеру (книги, брошури, статті у газетах, журналах тощо). До літературних творів також відносять технічні інструкції, дисертації, літературні та режисерські сценарії, щоденники, листи.

2) виступи, лекції, промови, проповіді та інші усні твори;

3) комп'ютерні програми. Охороняються як літературні твори.

4) бази даних;

5) музичні твори з текстом і без тексту;Музичний твір складається із сполучень звуків, створюваних музичними інструментами і (чи) голосом.Музика від грецького – мистецтво муз.

6) драматичні,( від грец. драма – дія, має відношення до теарту і літератури. Основні жанри – драма, трагедія, комедія, трагікомедія. Особливість – особлива сюжетна лінія, загостреність, суперечливість, конфліктність дії. Музично-драматичні твори – Складений твір, включає драматичний і музичний твір (опера, оперета, мюзикл), пантоміми, хореографіч­ні та інші твори, створені для сценічного показу, та їх постановки;

7) аудіовізуальні твори – складаються із серії пов’язаних між собою зображень ( зі звуком чи без), призначений для зорового чи слухового сприйняття.(кінематографічні твори – телефільми, відеофільми, мультфільми, діафільми) ;

8) твори образотворчого мистецтва (живопис, графіка, скульптура) ;

9) твори архітектури, містобудування і садово-паркового мис­тецтва;

10) фотографічні твори, у тому числі твори, виконані способа­ми, подібними до фотографи;

11) твори ужиткового мистецтва, у тому числі твори декора­тивного ткацтва, кераміки, різьблення, ливарства, з художнього скла, ювелірні вироби тощо, якщо вони не охороняються законами України про правову охорону об'єктів промислової власності;

12) ілюстрації, карти, плани, креслення, ескізи, пластичні тво­ри, що стосуються географії, геології, топографії, техніки, архітек­тури та інших сфер діяльності;

13) сценічні обробки творів, зазначених у пункті 1, і обробки фольклору, придатні для сценічного показу;

14) похідні твори;

15) збірники творів, збірники обробок фольклору, енциклопедії та антології, збірники звичайних даних, інші складені твори за умови, що вони є результатом творчої праці за добором, координа­цією або упорядкуванням змісту без порушення авторських прав на твори, що входять до них як складові частини;

16) тексти перекладів для дублювання, озвучення, субтитрування українською та іншими мовами іноземних аудіовізуальних творів;

17) інші твори.

Ознаки правової охорони об’єктів авторського права

1) ознака творчого характеру твору означає, що твір може бути об’єктом правової охорони, якщо він є результатом інтелектуальної, творчої діяльності його автора. Не вважається об'єктом авторського права суто технічна робо­та (наприклад, передрук на друкарській машинці чужого твору або навіть його літературна обробка — редагування, коректура тощо).

2) ознака об'єктивній форми вираження твору означає, що твір може бути об’єктом правової охорони, якщо він виражений в формі доступній для сприйняття іншими людьми. Така форма мо­же бути письмовою, усною, звуковою, відеозаписом, об'ємно-прос­торовою тощо. Наприклад, до усної форми творів належать промо­ви, доповіді, лекції, проповіді тощо. Об'єктивна форма твору вира­жається за допомогою різних матеріальних носіїв. Це може бути папір, полотно, каміння, дискети тощо.

3)ознака змісту твору означає, що твір будь-якого змісту може бути об’єктом правової охорони з деякими обмеженнями, що визначаються законодавством. Незалежно від їх призначення, жанру, обсягу, мети (освіта, інформація, реклама, пропаганда, розваги тощо).

4) ознака оприлюднення твору означає, що твір може бути об’єктом правової охорони незалежно від оприлюднення. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про авторське право і су­міжні права» охороні підлягають усі твори як оприлюднені, так і не оприлюднені. Однак забезпечити охорону неопри­людненого твору досить складно. Формою оприлюднення твору є його опублікування, публічний показ, публічне виконання, переда­ча в ефір тощо. Твір вважається оприлюдненим з моменту, коли він став потенційно доступним для відома невизначеного кола осіб, які могли б реально його сприймати.

5) ознака завершеності твору означає, що твір є об’єктом правової охорони незалежно від того, завершений він чи не завершений. Об'єктом авторського права може бути як твір в цілому, так і йо­го окрема частина, що відповідає критеріям охороноздатності і мо­же використовуватися самостійно.

Авторське право охороняє лише форму тво­ру. Для авторського права сутність твору, його наукова, літератур­на, художня цінність значення не мають.

Не всі твори відповідно до ст. 10 Закону України «Про авторське право і суміжні права» отримують правову охорону. Не є об'єктами авторського права:

1) повідомлення про новини дня або поточні поділ, що мають ха­рактер звичайної прес-інформації;

2) твори народної творчості (фольклор);

3) видані органами державної влади у межах їх повноважень офіційні документи політичного, законодавчого, адміністративно­го характеру (закони, укази, постанови, судові рішення, державні стандарти тощо) та їх офіційні переклади;

4) державні символи України, державні нагороди; символи і зна­ки органів державної влади, Збройних Сил України та інших війсь­кових формувань; символіка територіальних громад; символи та знаки підприємств, установ та організацій;

5) грошові знаки;

6) розклади руху транспортних засобів, розклади телерадіопе-редач, телефонні довідники та інші аналогічні бази даних, що не відповідають критеріям оригінальності і на які поширюється пра­во виі-§епегі8 (своєрідне право, право особливого роду).

Авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі. Комп'ютерні програми охороняються як літературні твори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]