Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_НТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСН_СТЬЛЕКЦ_Я 1Загальн_ засади...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

3. Промисловий зразок як об’єкти патентного права

Промисловий зразок – це нове конструктивне вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, придатне для відтворення промисловим способом.

Правова охорона надається промисловому зразку, що не суперечить публічному порядку, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоспроможності.

Об'єктом промислового зразка може бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономічних потреб.

Об’єкти промислового зразка можуть бути об’ємними (зовнішній вигляд мотоцикла, люстри, площинними (зовнішній вигляд килима, тканини) або комбінованими (зовнішній вигляд інформаційного табло, виставкової конструкції).

Згідно з Законом не можуть одержати правову охорону:

об'єкти архітектури (крім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди; друкована продукція як така; об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних до них речовин тощо.

Право власності на промисловий зразок засвідчується патентом.

Строк дії патенту на промисловий зразок становить 15 років від дати подання заявки до Установи і продовжується Установою за клопотанням власника патенту, але не більш як на п'ять років.

Обсяг правової охорони, що надається, визначається сукупністю суттєвих ознак промислового зразка, представлених на зображенні (зображеннях) виробу, внесеному до Реєстру, і засвідчується патентом з наведеною у ньому копією внесеного до Реєстру зображення виробу.

Тлумачення ознак промислового зразка повинно здійснюватися в межах його опису.

Промисловий зразок відповідає умовам патентоспроможності, якщо він є новим.

Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його суттєвих ознак не стала загальнодоступною у світі до дати подання заявки до Установи або, якщо заявлено пріоритет, до дати її пріоритету. Крім того, у процесі встановлення новизни промислового зразка береться до уваги зміст усіх раніше одержаних Установою заявок, за винятком тих, що на зазначену дату вважаються відкликаними, відкликані або за ними Установою прийняті рішення про відмову у видачі патентів і вичерпані можливості оскарження таких рішень.

4. Суб’єкти патентного права.

Згідно зі ст. 463 ЦК України суб’єктами права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є:

  • винахідник, автор промислового зразка;

  • інші особи, які набули прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок за договором чи законом.

Винахідник – людина, інтелектуальною, творчою діяльності якої створено винахід (корисну модель).

Автор промислового зразка - людина, творчою працею якої створено промисловий зразок.

Іноземні особи та особи без громадянства мають рівні з громадянами України права, передбачені Законом України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 15 грудня 1993 р. № 3687-XII та Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» від 15 грудня 1993 р. № 3688-XII, відповідно до міжнародних договорів країни чи на основі взаємності.

Якщо у створенні винаходу (корисної моделі), промислового зразка брали участь кілька фізичних осіб, всі вони визнаються винахідниками, авторами промислового зразка, а порядок користування правами, що їм належать, визначається угодою між ними.

Не визнаються співавторами особи, якi надавали автору технічну, організаційну або матеріальну допомогу, а також особи, які здійснювали лише загальне керівництво розроблюваними темами, але не брали творчої участі у створенні винаходу (корисної моделі), промислового зразка.

До інших осіб, які набули прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок належать патентоволодільці.

Патентоволодільці – фізичні та юридичні особи, які не є авторами, однак одержали окремі патентні права за законом або договором.

До патентоволодільців відносяться:

  • роботодавець винахідника;

  • спадкоємці винахідника або автора промислового зразка;

  • інші правонаступники, до яких право на об’єкт патентного права переходить в силу закону або договору (наприклад, замовник).

Роботодавець – особа, яка найняла працівника за трудовим договором (контрактом).

Відповідно до патентних законів України право на одержання патенту на винахід (корисну модель), промисловий зразок, які створено в зв'язку з виконанням трудового договору, належить винахіднику або автору промислового зразка та роботодавцю спільно, якщо інше не встановлено договором.

Спадкоємці стають суб'єктами патентного права в разі смерті автора розробки або володільця патенту. Якщо спадкоємців кілька, вони реалізують винахідницькі та патентні права, що перейшли до них, за взаємною угодою.

До спадкоємців переходять лише майнові права в силу закону чи заповіту. Особисті немайнові права не можуть перейти до іншої особи, тому що вони невід'ємно пов'язані з винахідником чи автором промислового зразка.

Замовник - майнові права інтелектуальної власності на об'єкт, створений за замовленням, належить спільно творцеві цього об'єкта та замовникові, якщо інше не встановлено договором.

Важливими суб'єктами патентного права виступають також:

  • Укрпатент;

  • Апеляційна палата;

  • представники у справах інтелектуальної власності (патентні повірені).

Укрпатент забезпечує формування та проведення єдиної державної політики в галузі правової охорони промислової власності. Здійснення експертизи заявок на об'єкти промислової власності. Саме його експерти проводять експертизу поданих заявниками матеріалів на предмет відповідності умовам правової охорони і видають експертний висновок. Укрпатент має філію, що надає інформаційні послуги, здійснює патентний пошук.

Апеляційна палата (Апеляційна палата Державної служби інтелектуальної власності) - колегіальний орган для розгляду заперечень проти рішень Держслужби інтелектуальної власності щодо набуття прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Патентні повірені надають фізичним та юридичним особам (особам, які вони представляють) допомогу і послуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, представляють інтереси зазначених осіб у Держслужбі інтелектуальної власності, а також судових органах, кредитних установах, у відносинах з іншими фізичними та юридичними особами.

Вимоги до патентного повіреного:

  • повинен бути громадянином України;

  • постійно проживати на території України;

  • мати повну вищу освіту, а також повну вищу освіту в сфері охорони інтелектуальної власності;

  • мати не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності;

  • скласти кваліфікаційні екзамени, пройти атестацію і одержати свідоцтво на право займатися діяльністю патентного повіреного.

Не можуть бути патентними повіреними працівники Держдепартаменту, а також особи, яким це заборонено відповідно до законодавства України.

Держдепартамент веде Державний реєстр патентних повірених. Патентному повіреному, внесеному до Державного реєстру, присвоюється реєстраційний номер. Особи, не зареєстровані в Державному реєстрі, не можуть іменувати себе патентними повіреними.

Патентний повірений має особисту печатку із зазначенням свого прізвища та реєстраційного номера, а також розрахунковий та інші рахунки в установах банків на території України. Він діє за дорученням особи, яку представляє.

Патентний повірений зобов'язаний:

  • відмовитися від надання своїх послуг або припинити їх надання, якщо вони можуть бути використані у справі, в якій він вже представляв або консультував іншу особу з протилежними інтересами і конфлікт не був вирішений;

  • сумлінно виконувати свої обов'язки і додержуватися вимог законодавства, захищати інтереси особи, яку він представляє;

  • зберігати в таємниці відомості, одержані ним під час здійснення своїх професійних обов'язків, зокрема, суть порушених особою, яку він представляє, питань, зміст консультацій, порад, роз'яснень тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]