Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_НТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСН_СТЬЛЕКЦ_Я 1Загальн_ засади...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать
  1. Державне управління інтелектуальною власністю.

В Україні за часів незалежності сформувалась система органів, які прямо чи опосередковано забезпечують діяльність у сфері охорони та захисту інтелектуальної власності.

У складі Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України створено підкомітети з питань інтелектуальної власності, з питань інноваційної діяльності, з питань науки. Їх завданням є розробка та розгляд проектів законів та інших нормативно-правових актів із питань інтелектуальної власності, проведення слухань.

У Кабінеті Міністрів України створений Міжвідомчий комітет з проблем захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності, який координує діяльність міністерств, місцевих органів виконавчої влади в цій сфері.

Центральним органом виконавчої влади у сфері інтелектуальної власності виступає Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, діяльність якого спрямовується Кабінетом Міністрів України, яке відповідає за здійснення політики у сфері інтелектуальної власності в Україні. У складі Міністерства діє Державний департамент інтелектуальної власності (відбулися зміни, згідно з Положенням про Державну службу інтелектуальної власності України, яке затверджене Указом Президента 8.04.2011 - Державна служба інтелектуальної власності України), який є урядовим органом державного управління, що уповноважений представляти, реєструвати і підтримувати на території України права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, зазначення походження товарів, топографії інтегральних мікросхем, а також здійснювати реєстрацію об'єктів авторського права: творів науки, літератури, мистецтва, комп'ютерних програм, баз даних тощо. Держдепартамент проводить єдину державну політику у сфері охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності. Він здійснює роботи по удосконаленню законодавчої і нормативної бази, міжнародного співробітництва у сфері інтелектуальної власності, забезпечення умов для введення інтелектуальної власності до господарського обороту, підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері інтелектуальної власності, взаємодії з громадськими організаціями тощо. Завдання і функції департаменту визначені у Положенні про Державний департамент інтелектуальної власності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 20.06.2000.

При Державному департаменті інтелектуальної власності створено Апеляційну палату для розгляду в адміністративному порядку заперечень проти рішень за заявками на винахід, торговельну марку та ін.

Департамент веде Реєстр патентних повірених, Реєстр виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, Реєстр комп’ютерних програм.

До сфери управління Держдепартаменту включено: Український інститут промислової власності, Українське агентство з авторських і суміжних прав, Інститут інтелектуальної власності і права, Державні інспектори з питань інтелектуальної власності, які входять до складу Державного департаменту інтелектуальної власності.

Головною функцією Українського інституту промислової власності (Укрпатенту) є здійснення експертизи заявок на об'єкти промислової власності. Саме його експерти проводять експертизу поданих заявниками матеріалів на предмет відповідності умовам правової охорони і видають експертний висновок. Укрпатент має філію, що надає інформаційні послуги, здійснює патентний пошук. Головною функцією Українського агентства з авторських і суміжних прав (УААСП) є колективне управління правами авторів. Важливою функцією УААСП є надання допомоги авторам щодо захисту їх прав у разі порушення. За бажанням автора здійснює підготовку до державної реєстрації об’єктів авторського права і суміжних прав. Державне підприємство “Інтелзахист” опікується питаннями боротьби з порушеннями прав на об’єкти інтелектуальної власності, причому у більшій частині суміжними правами.

Громадські організації:

- Всеукраїнська організація патентних повірених

- Всеукраїнська асоціація інтелектуальної власності

- Товариство винахідників і раціоналізаторів України

- Українська Асоціація власників товарних знаків України

- Національна спілка письменників України,

- Національна спілка театральних діячів України,

- Національна спілка художників України,

- Всеукраїнська музична спілка,

- Національна спілка архітекторів України,

- Спілка фотохудожників України,

- Спілка дизайнерів України тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]