Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___1-54_-111111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
865.68 Кб
Скачать

4. Логістичний підхід до управління матеріальними потоками.

Постачальна діяльність переплітається з іншими видими діяльності на підприємстві. Найбільше вона зв’язана з маркетиногом, плануванням і фінансами. Часом мета цих служб не співпадає з метою раціональної організації матеріального забезпечення.

У зв’язку з цим необхідно виділити спеціальну логістичну службу, яка би управляла матеріальними потоками починаючи від формування договірних відносин з поставщиками і закінчувати доставкою поставщику готової продукції.

Логістика – наука про планування, контроль і управління транспортуванням, складуванням і іншими матеріальними і нематеріальними операціями, які проводяться в процесі доведення сировини і матеріалів до виробничого підприємства, внутрізаводська переробка сировини, матеріалів і напівфабрикатів, доведення готової продукції до споживача у відповідності з інтересами і вимогами споживача, а також передача, зберігання і обробка відповідної інформації.

Мета логістичної системи – доставка матеріалів, виробів і товарів в задане місце, в потрібній кількості і асортименті.

Виділяють наступні елементи логістичної системи:

  • Закупка – підсистема, яка забезпечує поступлення матеріального потоку в логістичну систему

  • Склади – будівлі, споруди для зберігання матеріальних запасів

  • Запаси – запаси матеріалів, які дозволяють логістичній системі швидко реагувати на запит

  • Обслуговування в-ва – підсистема, яка занята обслуговуванням процесу в-ва

  • Транспорт – матеріально-технічна база і інфраструктура з допомогою яких здійснюється траспортування вантажів

  • Інформація – підсистема, яка забезпечує зв’язок і координацію всіх елементів логістичної системи

  • Кадри – персонал зайнятий виконанням логістичних операцій

  • Збут – підсистема, яка забезпечує вибуття матеріального потоку із логістичної системи

Спочатку закуповується сировина, засоби в-ва, які поступають в логістичну систему у виді матеріального потоку, складуються і виходять з логістичної системи в споживання в обмін на фінанси.

Розрізняють матеріальні потоки:

  • зовнішні

  • внутрішні

  • вхідні

  • вихідні

Застосування логістичного підходу до управління матеріальними потоками дозволяє:

  • гнучко реагувати на швидкозмінність споживачів

  • скорочувати час між прибуттям сировини і матеріалів і поставкою товарів кінцевому споживачу

  • мінімізація товарних запасів

  • скорочення часу доставки товарів

  • прискорення процесу отримання інформації

  • підвищення рівня сервісу

5. Економічна ефективність від використання логістики Економічна ефективність - результативність використання обмежених ресурсів, яка вимірюється ставленням їхніх витрат до виробничого обсягу товарів і послуг. Логістика має високий потенціал економічної ефективності. Щодо нетривала історія розвитку практичної логістики підтверджує таке твердження. Економічний ефект логістики проявляється у високому рівні організації виробництва і, як наслідок, економії натуральні і грошових показників. Величина ефекту, у свою чергу, залежить від масштабів поширення логістики. Аналіз, виконаний західноєвропейськими вченими, свідчить про те, що в Західній Європі більше 60% підприємств і фірм у своїй комерційної та виробничої діяльності в тій чи іншій мірі використовують логістичні функції. Ефективність логістики конкретизується такими натуральними показниками: рівнем запасів і скороченням³ потреби в складських площах; часу проходження матеріалів по³ логістичному ланцюзі; тривалістю циклу обслуговування³ замовлення; якістю і рівнем сервісу;³ розмірами партії вантажів;³ рівнем використання виробничих³ потужностей; ³ маневреністю; адаптивністю і стійкістю³ роботи; збереженням якості продукції³ при доставці. Витрати на логістику складають 10-30% загальних витрат фірм на виробництво продукції. Якщо прийняти витрати на логістику за 100%, то питома вага окремих складових розподіляється наступним чином: • перевезення на магістральному транспорті 28-48%; • складські, перевантажувальні операції та зберігання вантажів 25-40%; • упаковка 5-18%, • витрати на управління 4-15% і т.д. Наведена інформація, що характеризується значним розкидом даних, враховує не тільки особливості організації та економіки виробництва, але й різні підходи при угруповання і калькуляції витрат. Відповідно до концепції логістики критерієм економічної ефективності є мінімум сумарних витрат на транспортування, матеріально-технічне забезпечення і власне виробництво. Відмова від ізольованого розгляду заходів по раціоналізації сфери обігу та виробництва відбувся завдяки активному впровадженню в комерційну практику методу «Т» (Total distribution cost). Ті фірми стали проводити аналіз загальної величини своїх витрат, що отримав назву «принцип одного парасольки». Таким чином, економічною основою аналізу логістичної системи є концепція загальних витрат. Всі елементи системи: складське господарство, запаси, транспорт, обробка замовлення та ін - залежать один від одного. Всі спроби мінімізувати витрати будь-якого окремого виду діяльності можуть привести до підвищення загальної вартості логістичної системи. Саме тому дана концепція припускає проведення аналізу новації будь-якого елемента логістичної з урахуванням загальних витрат. Прийняття концепції загальних витрат дає можливість заздалегідь визначити рамки розвитку підприємницької логістичної системи та оптимальні шляхи його здійснення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]