Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___1-54_-111111.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
865.68 Кб
Скачать

14.Удосконалення комунікацій.

Сьогодні інформаційні технології є головним джерелом росту продуктивності і конкурентноздатності. На відміну від більшості інших технологій, потужність і швидкість обробки інформації, збільшуючись, дешевшають. При всьому різноманітті новинок у сфері інформації п'ять з них особливо важливі для логістики:

1) електронний обмін даними:

2) персональні комп'ютери;

3) системи штучного інтелекту;

4) супутникові системи зв'язку;

5) технологія штрихового кодування і сканування.

Електронні системи обміну даними забезпечують оборот стандартизованих документів між комп'ютерами різних компаній і заміняють такі традиційні форми зв'язку, як пошта, пересилання з нарочним і навіть факси.

Прямі вигоди електронного обміну даними полягають у;

1) підвищенні продуктивності праці;

2) зміцненні господарських зв'язків з постачальниками і спожи­вачами;

3) підвищенні міжнародної конкурентноздатності;

4) зниженні операційних витрат.

. Можна виділити три аспекти впливу ПК на логістичний менеджмент:

По-перше, дешеві і легко переміщувані ПК дають можливість одержувати оперативну інформацію не тільки в офісі, але і на складі й у дорозі. По-друге, ПК збільшують швидкість і точність реакції виконавців. що сприяє росту якості й ефективності сервісу.

Штучний інтелект (ШІ) і експертні системи (ЕС) . Характерна риса ШІ — операції із символами, а не з числами, До складу ШІ входять експертні системи; програми-перекладачі з однієї мови на іншу.

Низькочастотна радіотелефонна техніка має невеликий радіус дії і тому використовується для двостороннього зв'язку на обмеженій відстані -наприклад, у розподільних центрах або інших логістичних підрозділах. Основне призначення таких засобів комунікації, що працюють у режимі реального часу, - постійний зв'язок з водіями навантажувачів або підбирачами замовлень на складі. Супутникові комунікаційні технології дозволяють налагодити зв'язок на широкому географічному просторі - наприклад, у регіоні або навіть в усім світі.

Штрихове кодування і сканування.. Штрихове кодування й електронне зчитування кодів полегшують процеси збору даних і обміну інформацією. Наклейки зі штрихами-кодами, придатними сканування і розпізнавання, поміщають на окремі товарні упакування, шухляди, контейнери і навіть на залізничні вагони.

Іншим ключовим компонентом технології автоматичної іденти­фікації вантажів є сканування. Сканер зчитує штрих-код і перетворить його в придатну для вживання інформацію.

Технологія сканування має дві основна сфери застосування в логістиці.

По-перше, це каси магазинів роздрібної торгівлі, тобто безпо­середні місця продажу. Друга сфера застосування сканерів у логістиці — це вантажопереробка і контроль за вантажопотоками. За допомогою сканування можна стежити за переміщенням вантажів, одержувати інформацію про місце їхнього збереження, часу відвантаження і доставки.

15.Аутсотсинг

На сучасному етапi все бiльшоi ваги в логiстичнiй практицi eвропейських пiдприeмств набираe аутсорсiнг - передавання  права на виконання логiстичних послуг стороннiй органiзацii ( пiдрядчику).

Аутсорсинг логiстичних процесiв або так звана контрактна логiстика (англ. - contract logistics) – це використання зовнiшньоi фiрми, яка займаeться дистрибуцieю – перевiзника, складськоi фiрми або фiрми, яка управляe транспортом – для виконання усiх або деяких функцiй органiзацii-одержувача послуги у сферi управлiння матерiалами або дистрибуцii продуктiв на ринок. Дiапазон аутсорсингу у сферi логiстики ланцюга поставок може бути вузьким, обмеженим закупiвлею деяких функцiй, таких як транспорт або складування, або широким, який охоплюe комплекснi угоди, що стосуються управлiння цiлим ланцюгом поставок. Його характер може бути у свою чергу традицiйним i стосуватися просто контрактування послуг, виконуваних до цих пiр всерединi органiзацii, для такоi самоi iх реалiзацii зовнiшнiм надавачем послуг, або iнновацiйним, який полягаe в отриманнi завдяки аутсорсингу сучасних iнструментiв логiстичного управлiння, що дозволять здiйснити покращення логiстичноi ефективностi функцiй одержувача послуги. Дiапазон здiйснення аутсорсингу можна впорядкувати згiдно рiвня вартостi, доданоi у бiзнес-процесах зовнiшнiм надавачем послуг:

1) транспортування, складування, оренда транспортних засобiв – обмежений дiапазон процедур оператора, не надто тiсно iнтегрованого з одержувачем послуги (оператор дie, як правило, на пiдставi доручень або довгострокових угод);

2) контрактна логiстика – оператор (надавач послуги), окрiм вищеназваних процедур, надаe на користь одержувача послуги, якi збiльшують додану вартiсть продукту (наприклад, комплектацiйне перевантаження); дiапазон iнтегрування з одержувачем послуги i вiдповiдальнiсть оператора e надалi обмеженими, а час його спiвпрацi з одержувачем послуги, як правило, видовжуeться разом з дiапазоном наданих послуг;

3) часткове управлiння ланцюгом поставок – у порiвняннi з попереднiми етапами оператор додатково переймаe додатково генерування замовлень, планування дистрибуцii, прогнозування потреби i реалiзацiя постачання, а також управлiння запасами;

4) iнтегроване управлiння ланцюгом поставок – наступаe iнтеграцiя систем одержувача послуги i надавача послуги, а також iнтеграцiя послуг i перемiщення iнформацii. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]