Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

3.Фінанси як економічна категорія: визначення, ознаки, зв’язок з грошима

Фінанси як об’єктивна економічна категорія - це грошові відносини, які виникли в процесі розподілу і перерозподілу вартості ВВП та національного багатства у зв’язку з формуванням грошових доходів та накопичень у суб’єктів господарювання та держави з метою їх використання на розширене відтворення виробництва і задоволення інших суспільних потреб.

Ознаки:

1. Фінанси це грошові вартісні відносини. Обов’язковою умовою існування фінансів є наявність грошей. Гроші не є фінансами. Самі по собі гроші не визначають суті фінансів, їх внутрішнього змісту і суспільного призначення. Фінансові відносини це частина грошових відносин їх сфера вужча за грошові відносини. Об’єктивною основою фінансів є такі функції грошей: 1. Гроші як засіб платежу (ЗП, пенсії, стипендії) 2. Гроші як засіб нагромадження (створення фондів)

2. Фінанси - це категорія розподілу. В процесі розподілу ВВП формуються цільові грошові фонди.

3. Матеріальною основою фінансів є фінансові ресурси, які формуються у суб’єктів господарювання та держави. Потенційні фінансові ресурси створюються на стадії виробництва, коли створюється нова вартість і стара вартість переноситься на новостворений продукт (основні фонди, обігові фонди). Реальне формування фінансових ресурсів починається тільки на стадії розподілу, коли вартість реалізована, і у складі виручки від реалізації виділяють конкретні форми реалізованої вартості: собівартість, податки, прибуток, податок з прибутку, чистий прибуток, соціальні фонди. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб'єктами фінансових відносин. Ці потоки — їх характер і форми, спрямованість і обсяги — виступають предметом практичної діяльності. Прихована сторона фінансів пов'язана з тим, що відображають. ті чи інші грошові потоки, а саме — рух вартості створеного у суспільстві валового внутрішнього продукту, тобто обмінні й розподільні відносини

4.Фінансові категорії.

Фінансові категорії:

  • прості (характеризують фінансові відносини в конкретних обставинах і не можуть бути поділені на етапи їх реалізації)

  • складні (х-зують фін.відносини в декілька етапів).

Фінансові категорії мають історичний характер і виступають формою теоретичного мислення, наукової абстракції, яка є зрізом реального економічного життя. З появою держави з'явились такі фінансові категорії, як податки і державний кредит. Податок — це найпростіша «фінансова клітинка» державних фінансів, в якій сфокусовані основні сутнісні ознаки і властивості фінансів. З розвитком держави і товарно-грошового господарства фор­мувались групи складніших категорій — державні доходи і дер­жавні видатки, які, у свою чергу, утворюють категорію держав­ного бюджету, а всі разом вони складають найбільш загальну абстракцію фінансової науки — категорію фінансів. Система фі­нансових категорій характеризується чіткою ієрархічністю і су­підрядністю елементів, що забезпечує її цілісність. При цьому поява нових фінансових категорій, зокрема, таких як фінанси підприємств, фінансовий ринок, страхування тощо, їх функціо­нування і еволюція обумовлені розвитком усієї системи фінансо­вих категорій.

Вихідними фінансовими категоріями є доходи і видатки та фінансові ресурси. Доходи одного з суб"єктів завжди є видатками іншого. Під доходами розуміють отримане в результаті певної діяльності надходження грошових коштів. Доходи розглядаються у широкому і вузькому розумінні. У широкому розумінні — це всі надходження, які забезпечують фінансування видатків (ви­трат). У вузькому розумінні, це ті надходження, що відобража­ють приріст вартості. Джерелом цих доходів є основні складові доданої вартості — заробітна плата, прибуток, позичковий про­цент, рента, непрямі податки.

Доходи розглядаються за стадіями і методами їх формування. За стадіями розрізняють первинні доходи, що отримані в процесі первинного розподілу доданої вартості, та вторинні, які форму­ються внаслідок перерозподілу первинних доходів. За методами формування виділяють продуктивні доходи — від певної продук­тивної діяльності, та доходи від продажу і використання майна, ресурсів, у тому числі фінансових, чи певних прав. Крім того, до­ходи можуть поділятися на законні — отримані відповідно до чинного законодавства, та незаконні — одержані з порушенням законодавства.

Під витратами розуміють використання грошових коштів, що є в розпорядженні того чи іншого суб'єкта на даний момент, з ме­тою забезпечення певних потреб. Витрати можуть здійснюватися за рахунок отриманих доходів чи наявних фінансових ресурсів.

Фінансові ресурси — це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємств, на основі яких формуються про­дуктивні доходи. Основу фінансових ресурсів становить капітал. Однак, з одного боку, не весь капітал має форму фінансових ре­сурсів (наприклад, резервний та непрацюючий капітал), а з іншо­го — фінансові ресурси можуть формуватись і шляхом залучення та запозичення коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]