Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

28.Сутність фінансів підприємств, їх функції та принципи організації.

Фінанси підприємств — це економіч­ні відносини, що пов'язані з рухом грошових потоків, формуванням, розподілом і використанням доходів і грошових фондів суб'єктів господарювання в процесі відтворення. Фінанси підприємств — базова підсистема фінансової систе­ми держави. Вони функціонують у сфері суспільного виробництва, де створюється валовий внутрішній продукт, матеріальні та нема­теріальні блага. Саме тому від стану фінансів підприємств зале­жить можливість задоволення суспільних потреб, фінансова стій­кість країни. Специфіка фінансів підприємств та організацій полягає в тому, що через них мобілізуються кошти й створюються фонди фінансових ресурсів не для подальшого перерозподілу, як це має місце у сфері державних фінансів, а для обслуговування процесу виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг.

Фінанси підприємств, призначені для забезпечення їх вироб­ничої діяльності. Стрижневою основою фінансів підприємств є формування фінансових ресурсів та отримання і розподіл "доходів з метою забезпечення відтворення виробництва. Вони виконують роль сполучної ланки між окремими циклами відтворювального процесу. Порушення в їх функціонуванні негативно впливає на виробництво. Брак ресурсів веде до падіння виробництва, а їх відсутність — до його припинення. Наявність достатніх доходів створює передумови для нормального ходу відтворювального процесу, але ще не гарантує його, оскільки все залежить від їх раціонального розподілу й ефективного використання. Саме це і є основним завданням фінансів підприємств.

Фінанси підприємств — це сукупність обмінно-розподільних відносин, що виникають на підприємст­ві в процесі формування, розміщення і використання фінансових ресурсів, здійснення витрат, отримання і розподілу доходів.

Фінансові відносини підприємств відображаються в гро­шових потоках, які характеризують їх різноманітні й різ­нобічні взаємозв'язки.

У процесі відтворення фінанси підприємств як економічна ка­тегорія виявляються та виражають свою сутність, свою внутріш­ню властивість через такі функції:

— формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

— розподіл та використання фінансових ресурсів для забез­печення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, для виконання своїх фінансових зобов'язань перед бюджетом, бан­ками, суб'єктами господарювання;

— контроль за формуванням та використанням фінансових ресурсів у процесі відтворення.

Функціонування фінансів підприємств здійснюється не авто­матично, а з допомогою цілеспрямованої їх організації. Під орга­нізацією фінансів підприємств розуміють форми, методи, спо­соби формування та використання ресурсів, контроль за їхнім оборотом для досягнення економічних цілей згідно з чинними за­конодавчими актами.

В основу організації фінансів підприємств покладено комер­ційний розрахунок. За ринкової економіки господарський меха­нізм саморозвитку базується на таких основних принципах: са­морегулювання, самоокупність, самофінансування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]