Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
__print.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
814.08 Кб
Скачать

32.Джерела формування фінансових ресурсів новостворюваних і функціонуючих підприємств.

Під фінансовими ресурсами слід розуміти грошові кошти, що є в розпорядженні підприємств. Отже, до фінансових ресурсів належать грошові фонди й та частина грошових коштів, яка використовується в нефондовій формі.

Основними джерелами формування фінансових ресурсів під­приємств є власні та залучені кошти. До власних належать: ста­тутний капітал, амортизаційні відрахування, валовий дохід та прибуток. До залучених — отримані субсидії, кредити, пайові та інші внески, кошти, мобілізовані на фінансовому ринку.

Перехід на ринкові умови господарювання, запровадження комерційних засад у діяльність підприємств, приватизація дер­жавних підприємств потребують нових підходів до формування фінансових ресурсів. Так, нині важливе місце в джерелах фінан­сових ресурсів належить пайовим та іншим внескам фізичних та юридичних осіб, членів трудового колективу. Водночас значно скорочуються обсяги фінансових ресурсів, які надходять від га­лузевих структур, обсяги бюджетних субсидій від органів держав­ної влади. Збільшується значення прибутку, амортизаційних відрахувань та позичкових коштів у формуванні фінансових ре­сурсів підприємств. Усе це змушує підприємства виявляти ініціа­тиву та винахідливість, нести відповідальність за формування фі­нансових ресурсів. Обсяг виробництва, його ефективність обумовлюють розмір, склад та структуру фінансових ресурсів підприємства. Своєю чергою, від величини фінансових ресурсів залежить зростання виробництва та соціально-економічний розвиток підприємства. Наявність фінансових ресурсів, їх ефективне використання ви­значають фінансовий добробут підприємства: платоспроможність, ліквідність, фінансову стійкість.

Пошук фінансових джерел розвитку підприємства, забезпе­чення найефективнішого інвестування фінансових ресурсів набу­вають важливого значення в роботі фінансових служб підприєм­ства за умов ринкової економіки.

У процесі формування фінансових ресурсів підприємств важ­ливу роль відіграє визначення оптимальної структури їхніх дже­рел. Підвищення питомої ваги власних коштів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємств. Висока питома вага залуче­них коштів ускладнює фінансову діяльність підприємства та потребує додаткових витрат на сплату відсотків за банківські кре­дити, дивідендів за акціями, відсотків за облігаціями, зменшує ліквідність балансу підприємства, підвищує фінансовий ризик. Тому в кожному конкретному випадку необхідно детально аналі­зувати доцільність залучення додаткових фінансових ресурсів з урахуванням фінансових ризиків.

33.Класифікація фінансових ресурсів.

Функціонування фінансів підприємств характеризується пев­ними фінансовими категоріями. Такими категоріями є: фінансові ресурси, витрати, доходи, фі­нансові результати.

Фінансові ресурси — це сума коштів, спрямованих в основні та оборотні засоби підприємства. Вони характеризують фінан­совий потенціал, тобто можливості підприємства у проведенні витрат з метою отримання доходу. Фінансові ресурси поряд з трудовими і матеріальними ресурсами є важливою складовою ресурсної забезпеченості підприємств.

Фінансові ресурси класифікуються за такими ознаками: за кругообігом; за використанням; за правом власності (схема 14).

За кругообігом розрізняють початкові фінансові ресурси, тоб­то ті, з якими підприємство починає свою діяльність і які концен­труються у статутному фонді, і прирощені — отримані підприєм­ством у результаті його діяльності у формі чистого доходу — прибутку.

За характером використання виділяють матеріалізовані фі­нансові ресурси -— вкладені в основні засоби, які постійно забез­печують виробничий процес, і ті, що перебувають, в обігу, обслу­говуючи окремий виробничий цикл — оборотні кошти. Оскільки основні засоби постійно зношуються, то для їх оновлення вста­новлені амортизаційні відрахування, що є формою цільових фі­нансових ресурсів

За правом власності фінансові ресурси поділяють власні кошти підприємницької структури (залежно від форми власності це приватний, пайовий чи акціонерний капітал), надані безоплат­но державою з бюджету чи фондів цільового призначення або корпоративними формуваннями з централізованих фондів та по­зичені — отримані кредити.

Конкретними видами фінансових ресурсів, які перебувають у розпорядженні підприємств, є: амортизаційні відрахування, оборотні кошти, прибуток, бюджетні асигнування, надходження з цільових фондів, надходження з централізованих корпоратив­них фондів, кредити. Водночас треба зазначити, що прибуток, бюджетні асигнування, надходження з цільових і корпоратив­них фондів — це не стільки ресурси, скільки джерела їх форму­вання. Вони можуть бути спрямовані як на забезпечення потреб виробництва, так і на невиробничі потреби. Так, наприклад, прибуток може бути капіталізованим (поповнення статутного фонду) або витраченим на фінансування соціальних витрат чи на виплату премій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]