Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Завдання

1. Випишіть кількісні та порядкові числівники, поділивши кількісні на власне кількісні, збірні, дробові, неозначенокількісні. З'ясуйте відмінність між ними у лексичному значенні, морфологічних ознаках та синтаксичній ролі у реченні.

1. Щастя – те ж саме, що правда. Не існує половини, трьох чвертей, дев'яти десятих правди, - в такому випадку одна десята буде брехнею і вся правда рушиться в прірву (Перв.). 2. Багато ж тих корінців – страх як багато. Один, два, три... десять, ціла жменя, ціла купа (Коц.). 3. Вона виринула перед нами за кільканадцять кроків (Досв.). 4. Пані прийняла Євгенія дуже чемно і здивувалася дуже, коли він їй заявив, що хотів би взяти у неї кількадесят лекцій гри на фортеп'яні (Фр.). 5. У мене не одно ваше діло, а може – десятеро (Мирн.). 6. Біля одного весла стояли двоє хлопців, а другим вправлявся сам дідусь (См.). 7. Коли ми будемо економити тільки один процент чавуну, то цех за рік матиме двісті тисяч карбованців економії (Соб.). 8. Вона... на доброму житі нажинала півтори копи (Ст.). 9. Папірець про вісімдесят п'ять і сім десятих процента він підписав і з того часу домовився з секретарем про заняття з арифметики й письма (Донч.). 10. Боюсь, що я не перелічив і четвертої частини того, що тут росте (Коц.). 11. На чудній тачанці сиділо четверо (Ян.).

2. З'ясуйте характер синтаксичного зв'язку власне та неозначено-кількісних числівників.

1. Та плисти не довелося. Ще кілька кроків, і ґрунт пішов угору. Стало мілішати. За якихось десять хвилин вони були на острові (Трубл.). 2. А царівна молодая Все живе серед лісів У семи богатирів (О. Пушкін). 3. Цар дав слово. Посаг давно готовий: сім торгових городів та сто сорок теремів (О. Пушкін). 4. Незважаючи на те що ліфта всередині вежі [Ейфелевої] спершу не було і людям доводилося долати тисячу сімсот сходинок пішки, тільки за один 1889 рік було зареєстровано близько двох мільйонів відвідувачів (З газети). 5. Скільки було хлопців і дівчат лише на їхньому кутку! Два випускних десятих класи. А хто вцілів у вогненних вихорах війни? Одиниці (Цюпа). 6. Тепер від світа цілого відділяє його оця в кільканадцять сажків заввишки верства... води (Коц.). 7. На той час суддями були: якіїсь два Осли, одна нікчемна Шкапа та два стареньких Цапа (Гл.).

3. З'ясуйте характер синтаксичного зв'язку збірних числівників з іменниками на відміну від власне кількісних та неозначено-кількісних.

1. – Ти щаслива і вродлива, будеш жити сімдесят років, будеш мати двадцятеро дітей кучерявих (Н.-Лев.). 2. Іду я та й угляділа під лопухом дванадцятеро курячих яєць (Н.-Лев.). 3. Перед ним ... відчайдушно танцювали двійко циганчат: хлопчик і дівчинка (Гонч.). 4. Чотири пароконки з дзвониками на дугах, з рушниками на оглоблях, четверо саней, переповнених весільчанами, шукали виходу, летячи прямо повз кулемет на площу (Довж.). 5. На рівному було до п'яти четвертей снігу (Гл.). 6. І пішли собі любенько! Господь благословив і діточками – четверко їх мали: три дівчини, як зорі ходили, і хлопчик (Свидн.). 7. Роззулися й виливали з чобіт воду. Викручували мокру білизну. Обидва відчували холод (Трубл).

4. Запишіть цифри словами - кількісними і (де потрібно) збірними числівниками; поставте у потрібній відмінковій формі іменники, знявши дужки.

1 (зошит, річка, перо, ворота), 2 (день, кімната, вікно, ножиці), 3 (звук, троянда, село, двері), 4 (дощ, злива, око, ясла), 5 (дуб, тополя, яблуко, жнива), 10 (дзвінок, жінка, лоша, сани), 121 (день, ріка, ведмежа, двері), 1049 (рік, хвилина, маля, граблі).

5. Запишіть цифри словами.

4, 7, 8, 11, 40, 555, 268, 0,5, 1197; 3-й, 50-й, 167-й, 1993-й.

6. Запишіть цифри словами. Розкриваючи дужки, поставте іменники в потрібній формі.

1/5 (доходи), 2/3 (урожай), 3/7 (процент), 5/6 (товар), 7/13 (кілометр), 0,6 (метр), 2,75 (присутні), 5,01 (приріст), 1/3 (канікули), 1/2 (двері).

7. Провідміняйте подані числівники.

Чотири, сім, вісім, сорок, тисяча, сто вісімдесят, кілька, кільканадцять, кількасот, шістсот сімдесят вісім.

8. Утворіть від кількісних числівників, записаних цифрами, порядкові і запишіть їх.

50, 70, 99, 100, 637, 1000, 1779, 14 мільйонів, 18 мільярдів, 146 001.

9. Замініть цифри словами. На основі поданих нижче словосполучень утворіть складні прикметники.

4 поверхи, 3 відра, 2 кімнати, 2 яруси, 1 день, 5 станків, 100 годин, 197 років, 1568 мільйонів, 21 1/2 метра.

10. Запишіть іменники у потрібній відмінковій (родовій) формі з числівниками півтора, півтори, півтораста, обидва, обидві, обоє.

Літр, метр, кілограм, карбованець, хлопець, дівчина, хлоп'я, раз, завдання, доба, рік, зернина, ім'я.

11. Замініть цифри словами, зазначте відмінок. Визначте числівники за будовою. Зробіть морфологічний розбір числівників.

До кінця вахти залишилося (1 1/2) години. На (1/3) чорнозему висіваються городні культури. Від (778) квартир надійшли заявки на ремонт. Із (1964) учнями проведено екскурсії під час канікул. Усім (28) малятам зроблено щеплення проти віспи. Разом із (37) мішками зерна відправлено (1009) ящиків яблук. По (34) швидкісних лініях пройшли ремонтники.

12. Подані числівники запишіть українською мовою. Порівняйте їх вимову і поясніть написання в російській та українській мовах.

Четыре, однннадцать, четырнадцать, пять, пятнадцать, пятьсот, миллион, седьмой, оба, обе, миллиард, одна пятая, две седьмых, полтораста, пятеро, семьдесят, девять, девяносто, ноль целых семь десятых.

БЛОК ЗАВДАНЬ І ЗАПИТАНЬ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

І. Написати невелике наукове повідомлення на тему: «Числівник, його морфологічні ознаки і синтаксична роль».

ІІ. Доберіть з художньої літератури приклади вживання числівників в їх різній синтаксичній функції.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ, УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ЗНАНЬ:

  1. Які має числівник морфологічні ознаки та синтаксичну роль?

  2. Які виділяють розряди числівників за значенням?

  3. Які визначають групи числівників за будовою?

  4. Які особливості відмінювання мають числівники?

ТЕМА №13: ЗАЙМЕННИК. ЗНАЧЕННЯ ЗАЙМЕННИКА І ЙОГО ГРАМАТИЧНІ ОЗНАКИ (2 години).

1.Значення займенника і його граматичні ознаки. Співвідношення займенників з іншими частинами мови.

2.Групи займенників за значенням (особові, особово-вказівні, зворотний, присвійні, означальні, вказівні, питально-відносні, заперечні, неозначені). 3.Відмінювання займенників. Перехід займенників в інші частини мови. Прономіналізація.