Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУМ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Заліковий кредит №1

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ №1. ВСТУП. СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРНА МОВА ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВОГО ВИВЧЕННЯ І НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА. СТИЛЬОВА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ. ФОНЕТИКА. ФОНОЛОГІЯ. ОРФОЕПІЯ. ГРАФІКА. ОРФОГРАФІЯ.

ТЕОРЕТИЧНИЙ БЛОК

ТЕМА №1. ФОНЕТИКА ЯК УЧЕННЯ ПРО ЗВУКОВУ СИСТЕМУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ. ФІЗІОЛОГІЧНІ, ФІЗИЧНІ, ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗВУКІВ (2 год.).

1.Предмет, завдання і значення фонетики. Зв`язок фонетики з іншими розділами мовознавства.

2.Звуки, склади, наголос як фонетичні одиниці мови. Склади відкриті і закриті, прикриті і неприкриті, наголошені й ненаголошені. Основні правила фонетичного складоподілу. Види наголосу. Характер українського наголошення. Енклітики, проклітики. Основний і побічний наголос в багатоскладових словах. Логічний, емфатичний і фразовий наголоси. Фізично-акустичний, фізіологічно-артикуляційний і лінгвістичний (фонологічний) аспекти вивчення мовних звуків. Будова мовного апарату. Робота мовних органів при утворенні голосних і приголосних звуків.

3. Поділ звуків на голосні і приголосні звуки. Загальні умови творення голосних і приголосних звуків. Артикуляторна класифікація голосних звуків української мови: за рухом язика в горизонтальному напрямі, за ступенем підняття язика та за участю губ. Приголосні звуки. Артикуляторна класифікація приголосних звуків української мови: за активним мовним органом; за способом творення; за участю голосу і шуму; за твердістю і м`якістю.

4. Комбінаторні фонетичні зміни:

- асиміляція приголосних (повна і часткова; регресивна і прогресивна; за дзвінкістю або глухістю, за місцем і способом творення, за м`якістю);

- дисиміляція приголосних звуків (регресивна і прогресивна; дистанктна дисиміляція).

5.Спрощення в групах приголосних. Подовження приголосних звуків.

6. Позиційні зміни голосних та приголосних звуків. Фонетична транскрипція.

Література

1.Винницький В.М. Наголос у сучасній українській мові. – К., 1984.

2.Волох О.Т. Сучасна українська літературна мова: Вступ. Фонетика. Орфоепія. Графіка і орфографія. Лексикологія. Фразеологія. Лексикографія. Словотвір. – К., 1989.

3.Сучасна українська літературна мова: Вступ. Фонетика / за ред. І.К. Білодіда. – К., 1969.

4.Сучасна українська літературна мова / за ред. А.П. Грищенка. – К., 1997.

5.Сучасна українська літературна мова / за ред. М.Я. Плющ. – К., 1994.

6.Тоцька Н.І. Сучасна українська літературна мова: фонетика, орфоепія, графіка, орфографія. – К., 1981.

7. Ющук І.П. Українська мова. – К., 2004.

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ МІНІМУМ

Фонетика, мовний апарат, артикуляція, артикуляційна база, екскурсія, витримка, рекурсія, звук, голосні звуки, приголосні звуки, фізично-акустичний, фізіологічно-артикуляційний і лінгвістичний (фонологічний) аспекти вивчення мовних звуків, склад, наголос, енклітики, проклітики, артикуляційно-акустична класифікація, палаталізація приголосних, місце творення, спосіб творення, ряд, піднесення, Мовленнєвий потік, асиміляція, прогресивна і регресивна асиміляція, дисиміляція, спрощення в групах приголосних, подовження приголосних звуків.

ДИДАКТИЧНА МЕТА

Формування уявлення про фонетичну систему української мови, з`ясування артикуляційної, акустичної й лінгвістичної природи звуків мови, усвідомлення студентами закономірностей українського фонетичного складоподілу та характеру наголошування, оволодіння законами взаємодії звуків у потоці мовлення, з`ясування природи асимілятивних та дисимілятивних процесів в українській літературній мові.

Студенти повинні знати: предмет, завдання і значення фонетики як учення про звукову систему мови; будову мовного апарата; фізичну й артикуляційну сутність звуків; шляхи творення та класифікацію голосних та приголосних звуків; визначення таких основних понять, як асиміляція, дисиміляція, спрощення в групах приголосних, подовження приголосних звуків та сукупність умов, у яких реалізуються ці фонетичні зміни.

Студенти повинні вміти: характеризувати звуки з погляду їх артикуляційних та акустичних властивостей, описувати роботу мовних органів при утворенні голосних та приголосних звуків, здійснювати фонетичний складоподіл, класифікувати склади (відкритий, закритий, прикритий, неприкритий, наголошений, ненаголошений), правильно наголошувати слова, виділяти у словах основний та побічний наголоси, характеризувати звуки з погляду їх артикуляційних та акустичних властивостей, описувати роботу мовних органів при утворенні голосних та приголосних звуків, визначати комбінаторні зміни в системі приголосних звуків та позиційні зміни голосних та приголосних звуків, записувати тексти фонетичною транскрипцією.

БЛОК ЗАВДАНЬ І ЗАПИТАНЬ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

І.Написати твір-мініатюру про роботу мовного апарата „Казковий будинок звуків”.

ІІ.Поділіть подані слова на склади. Встановіть типи складів. Скільки звуків (голосних і приголосних) можуть входити в один склад? Відзначте нескладові голосні. Чи збігається членування слова на склади з його морфологічною будовою?

Столики, список, списати, зробити, вимерзання, двозначний, обід, пускати, Лук`ян, мавпячий, коновка, дайте, надрізати, щасливий, атом, фрукт, квас, пауза, стовп, тріщати, міністр, свист, авіація, Волгоград, налагодженість, налічити, незнайомець, можливий, перестилати, погибель, сестра, могти, дружба, стерегти, грудка, обступити, безстрашний, дужка, підсадити, перейшов, перекладач, городній, вощина, підобідати, причепив, дороги, хочеться, подаруночок, коштовний, розтопити, хрускіт.

ІІІ.Користуючись словником, поставте наголос у поданих словах. Відзначте також випадки подвійного наголошування.

Апокриф, асиметрія, астраханський, астрономія, безгрошовий, безгрошевий, багатовіковий, бадьоріше, бездоглядний, бекон, берестяний, беручи, бешкет, бізнесмен, брила, ведмедячий, визнання, визвольний, відобразити, відповісти, вільха, вільховий, втрутитися, громадянин, десятковий, дещиця, домовий, дворище, дискант, завдовжки, завести, загадка, заглянути, запряжка, індустрія, медикаменти, ненавидіти, прошарок, перелісок, приєднання, перекладач, рішуче, річковий, рукопаш, урочистий, чарівний, чорнозем.

ІV.Подані слова запишіть фонетичною транскрипцією. Поясніть, якими причинами зумовлені зміни приголосних у поданих словах. Зробіть повний фонетичний аналіз виділених слів.

Коротший, розжеврівся, молотьба, дно, спітнілий, пісня, дьогтю, вокзал, багатший, з життям, зшиток, легко, миєшся, зважся, у бочці, дужці, дні, водні, зелені, кутні, галузці, в казці, польовий.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ, УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ЗНАНЬ:

1.Розкрийте поняття „фонетика”.

2.Що є предметом вивчення описової та історичної фонетики?

3.Які є аспекти вивчення звукової системи мови? Схарактеризуйте кожен із них.

4. З якими розділами сучасної української літературної мови пов`язана фонетика.

5.Які мовні органи називаються активними, а які – пасивними?

6.Що таке артикуляція? Які фази артикуляції виділяють?

7.Сформулюйте визначення складу як фонетичної одиниці.

8.Які склади називаються закритими/відкритими, а які – прикритими/ неприкритими?

9.Сформулюйте основні правила фонетичного складоподілу.

10. Розкрийте поняття наголосу як фонетичної одиниці.

11.Які функції виконує словесний наголос?

12.Який наголос називається головним, а який – побічний?

13. Які слова в українській мові виступають як проклітики й енклітики?

14.З`ясуйте поняття емфатичного наголосу.

15.Якими фонетичними засобами виражається логічний наголос?

16.У чому полягає артикуляційно-акустична відмінність між голосними й приголосними?

17.Які звуки називаються голосними? Який принцип покладено в основу класифікації голосних звуків?

18.Як поділяються голосні звуки української мови за місцем творення?

19.Як поділяються голосні звуки української мови за ступенем підняття спинки язика?

20.Як поділяються голосні звуки української мови за участю губ?

21.Які звуки називаються приголосними? Який принцип покладено в основу класифікації приголосних звуків?

22.За якими ознаками класифікуються приголосні української мови?

23.Як поділяються приголосні за участю голосу й шуму?

24.Які основні ознаки сонорних приголосних?

25.Як поділяються приголосні за активним мовним органом?

26. Які основні типи комбінаторних змін ви знаєте?

27. Що таке асиміляція, дисиміляція?

28. Які типи асиміляції виділяють у мовознавчій науці?

29. Розкрийте поняття повної й неповної асиміляції?

30. Розкрийте поняття прогресивної і регресивної асиміляції.

31. Поясніть умови асиміляції приголосних за дзвінкістю/глухістю, за місцем і способом творення; за твердістю і м`якістю.

ТЕМА №2. ФОНОЛОГІЧНА СИСТЕМА УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (2 год.).

1.Поняття фонеми. Функції фонеми – конститутивна, ототожнювальна, смислорозрізнювальна. Інваріант (головний вияв фонеми) і варіанти фонем – факультативні, позиційні, комбінаторні.

2. Голосні та приголосні фонеми сучасної української літературної мови в їх звукових виявах.

3. Фонематична транскрипція.

4.Чергування голосних фонем: чергування о та е з і; о та е з нульовою фонемою (як наслідок занепаду зредукованих); чергування е з о після ж, ч, ш, дж та j; чергування и (у звукосполученнях ри, ли) з о та е. Найдавніші чергування голосних фонем у коренях слів як засіб розрізнення семантичних відтінків і граматичних значень: о-а (гонити-ганяти); е-і (пекти-випікати); е-о (везти-возити); і-а (лізти-лазити), і-и (сісти-сидіти); нульова фонема – е, о, и; нульова фонема – о, и, у та ін. Голосні а та у на місці давнього о; голосний і на місці давнього у.

5.Чергування приголосних фонем: зміна задньоязикових г, к, х на передньоязикові ж, ч, ш і з, ц, с; чергування д-дж; з-ж; с-ш; к-ч; т-ч; х-ш; ц-ч; б-бj; п-пj; в-вj; м-мj; ф-фj; б-бл; п-пл; в-вл; м-мл; ф-фл. Зміни приголосних г, ж, з; к, ч, ц; х, ш, с перед суфіксами -ськ(ий), -ств(о). Зміни приголосних перед суфіксом -ин(а).