Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsB_i_GKP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

53.Процентна політика цб

Дія процентної політики монетарного впливу полягає у встановленні для банків та ін. субєктів грошово-кред.ринку періодичні змінні ЦБ % ставки що служить орієнтиром щодо вартості залучених та розміщених грошових коштів.процентна політика ЦБ дозволяє регулювати вартість кредитів та використовується для впливу на грошову масу в країні, ек. і ділову активність, динаміку конюктури ринку цп,дохідність цп,динаміку обмінного курсу. Облікова ставка НБ – це плата, яку бере ЦБ при купівлі в комерційних банків ЦП до настання терміну їх оплати.

Процентна політика здійсн.таким чином: 1.коли НБУ підвищує облікову ставку він впливає на підвищення процент.ставок за кредитами,що призводить до їх подорожчання,падіння обсягів рефінансування,зменшення грошової бази і як наслідок зменшення обсягів грошової маси.2.Розширення пропозиції грош.яке супроводжується зниженням облікової процент.ставки сприяє зниж.% ставки за кредитами ком.банків і веде до зростання кредитних вкладень в економіку і стимулює ек.активність і напаки підвищення облік.% ставки сприяє зниженню ділової активності.3.Підвищення ЦБ облікової ставки веде до зростання % ставок за кредитами і депзитами для суб’єктів ек.,зростає привабливість розміщення коштів на депозитах у банку у зв’язку із збільшенням їх дохідності а для банків зростає привабливість прямого кредитування суб.ек.Враховуючи на це попит на ЦП скорочується,ринкова вартість ЦП має тенденцію до зниження,а дохідність цп до зростання.4.Підвищення облік.ставки стимулює приплив коротко строк.капіталів у країну з тих країн де облікова ставка нижча й тим самим сприяє поліпшенню стану платіжного балансу і зростанню обмінного курсу нац.валюти та навпаки.

Осн.принцип якого повинні дотримуватись ЦБ визн.рівень облікової ставки полягає у становленні її на більш високому рівні відносно інфляції. Ознаки % політики: досить гнучкий інструмент регулювання,якому властива зворотність дії,результати застосування цього інструменту важко спрогнозувати,заходи % політики не завжди адекватні наміченим цілям.В Україні % політика НБУ проводиться з врахуванням положення Про % політику НБУ від 18.08 2004 і реаліз через встановлення таких % ставок: облікової,ставки за якими НБУ надає кредити овернайт,ставки рефінансування,за операціями РЕПО,ставки за залуч.тимбасово вільних коштів банків.

54.Політика рефінансування як інструмент грош-кред.Регулювання економіки

Суть політики рефінансування полягає у зміні ЦБ цінових і нецінових умов рефінансування ком.банк.і врегулювання у такий спосіб попиту з їхнього боку на дод.резерви а отже на грошову базу і на грошову масу.Збільшення обсягів рефінансування призводить до збільшення грошової бази і як наслідок до збільшення грошової маси. Зміна умов рефін.передбачає зміну % ставок способів рефінансування цільового спрямування кредитів ЦБ, їх тривалості,характеру забезпечення, лімітування обсягів рефінансування.

Загалом сама політика рефін.передбачає вплив ЦБ на динаміку % ставки на ринку кредитів ,активність банку на ринку кредитів і бажаний обсяг кредитування економіки,приріст грошової маси ,а також забезпечення ліквідності банк.с-ми.

Ознаки політик рефінансування: цей інструмент демонструє високу ефективність в умовах нерозвинутої фін.інфраструктури,має селективний х-р у проведенні операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]