Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsB_i_GKP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

19. Організація емісійно - касової роботи в територіальних управліннях нбу

У забезпеченні економіки готівкою беруть участь такі підрозділи НБУ: 1)банкнотно - монетний двір(виготовляє грошові знаки і забезпечує ними центральні сховища); 2)центральне сховище.

Територіальне управління НБУ(здійснює касові обслуговування НБ та ін. клієнтів на підставі договорів про касове обслуговування:

- видають комерційним банкам готівку для під-ня операцій в касах обмін на резерви, які КБ зберіг на кореспондентських рахунках НБУ;

- приймають від комерційних банків готівку і зобов’язуються своєчасно оприбутковувати цю готівку і зарахувати на кореспондентські рахунки комерційних банків;

- приймають від банків непридатні грошові знаки і безоплатно обмінюють на придатні;

- вилучають з обігу сумнівні грошові знаки і проводять їх експертизу.

Для здійснення касових операцій в територіальному управлінні здійснюється оборотна каса(поточна) і запаси готівки у сховищі. Підкріплення запасів готівки центр сховища здійснюється на підставі емісійного дозволу департаменту емісійного обігу. Для отримання такого дозволу територіальне управління подає заявку до 10 числа поточного місяця.

Схема руху готівки в Україні:

НБУ (ДЖепартамент регулювання грошового обігу) – Банкнотно-монетний двір – Центральне сховище = ТУ НБУ 1. Грошове сховище = 2. Оборотна каса = Операційна каса банку = фіз. та юр ос.

20.Прогнозування готівкового грошового обігу установами нбу.

Національний банк України для забезпечення стабільності грошової одиниці України проводить єдину політику в сфері готівково-грошового обігу згідно з макроекономічними показниками та основними параметрами економічного та соціального розвитку України.

Прогнозування готівкового обігу зд з урахуванням основних напрямків ГКП на основі прогнозних розрахунків балансу доходів і витрат населення та касових оборотів.

Прогноз касових оборотів – це оцінка перспектив розвитку готівкового обігу, згідно з якою визначаються обсяги та джерела надходжень готівки до кас банків, обсяги та цільове спрямування видачі готівки з кас банків, розмір випуску готівки або вилучення її з обігу.

Для обґрунтування прогнозних розрахунків касових оборотів НБУ зд аналіз змін у тенденціях соц.-ек розвитку, тенденцій, що х-рні для готівкового обігу, джерел надходжень готівки в каси банків та напрямів їх використання, швидкості повернення готівки в каси банків, рівня інкасації торговельної виручки, змін у напрямках використання грошових доходів населення та джерел їх формування.

Прогноз касових оборотів по Укр в цілому складається НБ у розрізі регіонів, а по регіонах – ТУ НБУ на квартал із розподілом за місяцями.

Важливим док для прогнозування обсягів готівкових коштів є щоденний і місячний звіти про касові обороти, які складають установи комерц банків, що здійснюють касове обслуговування клієнтів та ТУ НБУ.

Символи звіту за надходженнями визначаються за зазначеним у кожному касовому документі на внесення готівки джерелом походження готівкових коштів (торг виручка, квартплата, повернення з/п тощо). Символи звіту за видачею визначаються за зазначеним клієнтами на звороті грошових чеків цільовим призначенням грошових сум, які одержують у банку, а також у кожному видатковому ордері.

Емісійний результат визначається як різниця між надходж і видаками готівки. Якщо ем результат виходить додатній, тобто має місце надлишок готівки, то згадана сума перераховується з оборотної каси до сховища цінностей і навпаки, якщо ем результат відємний, то необх поповнити запаси готівки в оборотній касі шляхом перерахування готівки зі сховища.

Регіональні уп-ня НБУ повинні систематично порівнювати емісійний результат з фактичним, аналізуючи та виявляючи причини значних відхилень, вивчаючи шляхи та причини міграції грошей, ек пропорції між грошовими доходами та видатками населення з метою забезпечення оптимального розміру готівки в обігу.

ТУ НБУ складають прогнози касових оборотів на основі розрахунку кожного із компонентів джерел надходжень готівки до кас банківських установ та напрямів видачі готівки. При цьому основна увага приділяється розрахунку надходжень торговельної виручки, питома вага складає біля 70 % обсягу всіх джерел надходжень та видачі готівки, пов’язаної з о/п – 50%

ТУ надсилають прогнози касових оборотів Департаменту готівкового-грошового обігу НБ ел поштою не пізніше ніж за 10 роб днів до поч. кварталу. Департамент готівкового-грошового обігу НБ складає квартальні прогнози касових оборотіву цілому по країні, АРК, регіонах і м Києва із щомісячним розподілом за 2 роб дні до поч. наступного кварталу. Прогнозні показники касових оборотів використовується для визначення потрібних обсягів готівки та надання замовленя Банкнотно-монетному двору НБ на виробництво банкнот і монет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]