Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsB_i_GKP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

39. Основні напрями діяльності центрального банку з обслуговування уряду.

Здійснюючи обслуговування уряду ЦБ виступають у ролі банкіра і фін агента уряду, тісно взаємодіє з орг держ влади і виконує такі завдання: - ведення поточних рахунків уряду. Згідно ст. 31 ЗУ Про НБУ КМУ зобов’язує зберігати кошти держ бюджету Укр. Та позабюджетних фондів у НБ на рах держ казначейства на договірній основі; - забезпечення касового виконання держ бюджету; - участь в управлінні держ боргом та в окремих випадках –надання прямих кредитів уряду; -обслуговування уряду при здійсненні ним розрахунків з іншими країнами; -виступає у ролі радників та консультантів уряду з питань грош кред і валютної політики; -співпрацює з урядовими структурами в процесі проведення аналізу оцінки та прогнозування осн макропоказників економіч розвитку країни.

НБУ тісно співпрацює з КМУ, Мін економ з питань Європейської інтеграції Укр., МФУ, також іншими центральними органами виконавчої влади. Він бере участь у підготовці осн програмних і прогнозних документів економіч характеру. Представляють інтереси держав у взаємовідносинах з міжнародними фін органами, з ЦБ ін держав, зокрема НБУ співпрацює з МВФ, світовим банком, ЄБРР, Європейським центральним банком, Німецько-укр фондом, Чорноморським банком торгівлі та розвитку, також проводить активну діяльність щодо можливості вступу Укр. до банк міжнародних розрахунків. Починаючи з 1995р. голова НБУ забезпечує представництво Укр. В Радах керуючих МВФ і світового банку, при цьому він є незмінно керуючим від Укр. В раді керуючих МВФ, голосує від імені Укр. З осн питан діяльності цієї організації, її політики, внутрішнього впорядкування та взаємодії держав членів.

40. Забезпечення касового виконання державного бюджету Національним банком України

ЦБ відіграють помітну роль у забезпеченні касового виконання держ бюджету Укр..Суть цього процесу зводиться до організації та здійснення певних розрахунково- касових операцій та полягає в наступному: -організації робіт щодо прийняття платежів податків та зборів до бюджету зарах кошти на рахунок відповідних боржників та їх зберігання, - видачі цих коштів на заходи передбачені бюджетом а також у веденні обліку та звітності руху бюджет коштів.

У світовій практиці використов такі системи виконання касового бюджету: - банківська, - казначейська, - змішана.

Україна в своєму розвитку пройшла всі три системи касового воконання держ бюджету. До 1997 р банківська система; з 1997-2002 – змішана система, з 2002 – казначейська система. Її запровадження в Укр. здійснили у 3 етапи: 1) мало місце поступове запровадження касового виконання держ бюджету через територіальні органи держ казначейства за видитками 2) відбувалося посту поступове впровадження здійснення касового виконання бюджету за доходи паралельно через органи держ казначейства укр. 3) полягає у наданні органів казначейства статусу учасників СЕП НБУ та права здійснення через цю систему платежів та між банк розрахунків.

Відповідно до казначейської системи осн рахунком держави для проведення фінанси операцій та ефективного управління коштів місцевих бюджетів є єдиний казначейський рахунок який відкритий державному казначейству НБУ.

При цьому функції ЦБ щодо касового виконання держ бюджету зводяться до наступного: 1) акумуляція коштів держ бюджету на єиному казначейському рах здійснення їх зберігання та перерах за дорученням казначейства 2) здійснення прийому зберігання та видачі готівки уповноваженими банками та ОПЕРУ НБУ бюджетних установ. 3) підготовка звітності щодо касового виконання держ бюджету за видами доходів бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]