Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsB_i_GKP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

23. Механізм рефінансування банків шляхом надання кредиту овернайт.

Кредит овернайт – це кредит, який наданий банку національним банком за оголошеною процентною ставкою через постійно діючу лінію рефінансування на термін до наступного робочого дня. Потсійна діюча лінія рефінансування – це оперативне надання НБ-ом банкам-позичальникам кредитів у разі виникнення в них потреби підтримки своєї ліквідності за умови виконання вимого НБУ

НБУ може надавати кредити овернайт двох видів:

1) під забезпечення (облігаціями внутрішньої державної позики України та депозитними сертифікатами);

2) овернайт- бланковий, тобто без забезпечення.

Кредити овернайт надаються банком на підставі поданих заявок. Один банк може подати одну заявку протягом будь-якого робочого дня тижня. Обов’язковою умовою для подання банком заявки на одержання кредиту овернайт є укладення з національним банком відповідного генерального кредитного договору. НБУ надає кредити овернайт за оголошеною % ставкою, яка не може бути нижчою за облікову ставку НБУ. Розмір % ставки оголошується банкам ел поштою щоденно до 10 год.

Для розгляду заявки на одержання кредиту овернайт бланкового необхідна згода банку на блокування коштів національним банком на кореспондентському рахунку банку позичальника в сумі наданого кредиту та процентів на строк до його повернення.

Поверення комерційним банком кредиту «овернайт» зд одночасно з % платою. В-сть за повернення кредиту овернайт і % за ним покладається на банк, а контроль за своєчасним повернення цих коштів – на Департамент мон політики та відповідне ТУ НБ. За факт порушення комерційним банком строку повернення кредиту, що наданий НБ через лінію рефінансування, банк-порушник не допускається до використання цієї лінії протягом 3-х місяців.

24. Механізм рефінансування банків шляхом проведення тендерів з підтримання їх ліквідності.

Національний банк здійснює рефінансування банків строком до 90 днів шляхом проведення тендера з підтримання ліквідності банків.

Тендери бувають двох видів: -кількісний; -процентний. Кількісний тендер – це тендер на якому національний банк наперед встановлює ціну, тобто процентну ставку за якою банки можуть одержати кредити рефінансування. Сума коштів, що пропонується для рефінансування може оголошуватись або не оголошуватись. Розподіл кредитів під час проведення кількісного тендера здійснюється відповідно до поданих заявок до закінчення суми, яка запропонована на тендер. Якщо цієї суми недостатньо для задоволення всіх заявок банків, то кредитні кошти за оголошеною ціною розподіляються між усіма банками пропорційно до поданих заявок.

Процентний тендер – це тендер під час оголошення якого банки в своїх заявках зазначають ціну за якою вони погоджуються одержати кредит рефінансування. На процентному тендері заявки задовольняються відповідно до зниження запропонованої в них процентної ставки, починаючи з найвищої і надалі поступово до закінчення запропонованого обсягу кредитів або задоволення всіх заявок банків. Якщо два або кілька учасників пропонують однакову процентну ставку, а обсягів кредитів, що залишився недостатній для задоволення всіх заявок банків з однаковою процентною ставкою, то кошти пропорційно розподіляються між цими банками.

При визначенні можливої суми кредиту рефінансування враховуються такі обмеження:

1) один банк не може одержати більше, ніж 50% обсягу коштів запропонованих на тендер;

2) обсяг наданих банку кредитів рефінансування з врахуванням поданої заявки не повинен перевищувати 50% регулятивного капіталу банку з врахуванням непогашеної заборгованості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]