Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TsB_i_GKP.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

18. Організація емісійно-касової роботи в системі нбу. Призначення банкнотно - монетного двору та центрального сховища нбу в емісійно – касовій системі нбу.

Зміст емісійно – касової роботи ЦБ полягає у безперебійному забезпеченні готівкою комерційних банків. Діяльність ЦБ, щодо проведення готівкової емісії і його касова робота тісно пов’язані між собою.

Схема руху готівки в Україні:

НБУ (ДЖепартамент регулювання грошового обігу) – Банкнотно-монетний двір – Центральне сховище = ТУ НБУ 1. Грошове сховище = 2. Оборотна каса = Операційна каса банку = фіз. та юр ос.

Комерційні банки задовольняють потреби своїх клієнтів насамперед за рахунок залишку грошей у касі банку і поточних надходжень готівки до каси банку. Повсякденно банки випускають готівку в обіг і вилучають її з обігу. Проте у деяких банках створюється надлишок готівки в касі, а в інших виникає потреба поповнювати касу.

Для підкріплення каси готівкою комерційні банки можуть обрати один із двох шляхів:

  • купити готівку на міжбанківському ринку інших комерційних банків;

  • купити готівку в ЦБ .

Територіальне управління може відкріпити запаси готівки у сховищі за рахунок резервних фондів центрального сховища або за рахунок запасів готівки іншого територіального управління. Так само територіальне управління може використати і надлишки запасів готівки у сховищі. Як для підкріплення запасів готівки, так і для вивезення їх надлишків територіального управління складає заявку і надсилає її Департаменту готівково – грошового обігу.

Департамент готівково – грошового обігу розглядає заявки територіальних управлінь й аналізує їх потреби в готівці. Переміщення готівки відбувається на відстані емісійного дозволу Департаменту.

У територіальних управліннях НБУ готівка може зберігатися лише у грошових сховищах, які зареєстровані Департаментом готівково – грошового обігу на підставі рішення Комісії з реєстрації грошових сховищ.

Ревізія грошових знаків та інших цінностей, що містяться у сховищах і касах територіальних управлінь НБУ, а також перевірка порядку їх зберігання проводиться обов’язково за розпорядженням начальника територіального управління неменше ніж 1 раз на півріччя і за станом на 1 січня, а також при змінні матеріально відповідальних осіб за схоронність цінностей у сховищах.

Організація роботи з готівкою забезпечується в територіальних управліннях НБУ відділом готівкового обігу і касових операцій. До складу відділу входять ,як правило, кілька секторів, у тому числі сектор касових операцій та сектор зберігання цінностей, які мають оборотну касу та грошове сховище. Термін «Оборотна каса» має подвійне значення, а саме:

  • комплекс кас, які здійснюють отримання готівки, її оброблення та видачу;

  • поточний резерв готівки в касах територіального управління;

Щоденно після визначення загального залишку оборотної каси працівники територіального управління визначають потребу в готівці на наступний робочий день.

Територіальні управління здійснюють касове обслуговування комерційних банків на підставі укладених між ними договорів. Договір регламентує порядок підкріплення операційної каси банку готівкою з оборотної каси територіального управління, порядок здавання банком готівки до оборотної каси та оплату послуг касового обслуговування. Для відкріплення готівкою та здавання готівки банк надсилає завчасно до територіально управління з розподілом суми у розмірі номіналів. Форма, строк і час подання заявок, а також спосіб перевезення готівки визначається в договорі на касове обслуговування

Уся готівка, яка надійшла за операційний день до оборотної каси має бути у той самий робочий день оприбуткована в касі і зарахована на відповідні кореспондентські рахунки комерційних банків та на рахунки інших клієнтів.

Територіальні управління НБУ видають готівку банкам та іншим клієнтам тільки в упаковці установ НБ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]