Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

55. Попередня оцінка ефективності реклами. Пропаганда, інструменти пропаганди.

Попередня оцінка ефективності реклами завершує планування рекламної компанії. При цьому аналізуються відповіді на такі питання:наскільки ефективно рекламне звернення привертає увагу цільової аудиторії

наскільки повно повідомляється про споживчі характеристики товару;наскільки чітко викладені аргументи;наскільки виразні художні засоби.

Економічна ефективність реклами визначається за рекламним доходом та рекламним прибутком.Рекламний прибуток – різниця між рекламним доходом і витратами на рекламу.

Паблік рилейшнз (PR) (пропаганда), або зв'язки з громадськістю—діяльність, спрямована на формування і підтримку сприятливого іміджу фірми через налагодження стосунків між організацією та різноманітними контактними аудиторіями, ініціювання самою фірмою поширення інформації про товари, ідеї, послуги, яка подається як новина, а також запобігання та усунення небажаних чуток і дій, які можуть зашкодити діяльності фірми.Інструменти пропаганди:через пресу (публікації, інтерв’ю);через кіно, теле та відеофільми;громадська та добродійна діяльність;ювілейні фірмові заходи;лобізм – робота із законодавцями та урядовими чиновниками.

56. Посередницька діяльнісь. Суть та значення. Види посередників.

Посередницька діяльність - це діяльність з надання послуг щодо здійснення взаємодії між сторонами соціально-трудових відносин в питаннях налагодження діалогу між ними, формування і функціонування примирних органів (примирної комісії, примирної комісії за участю незалежного посередника, трудового арбітражу), вироблення узгодженого рішення, здатного задовольнити обидві сторони соціально-трудових відносин, реалізації рішень примирних органів з метою вирішення колективного трудового спору.

Залежно від того, чи перебирає посередник право власності на товар, а також від чийого імені він діє, можна виділити чотири типи посередників:

  • дилер (діє від свого імені, за свій рахунок);

  • дистриб’ютор, джобер (діє від чужого імені, за свій рахунок);

  • комісіонер, консигнатор (діє від свого імені, за чужий рахунок);

  • агент, брокер, маклер, комівояжер (діє від чужого імені, за чужий рахунок).

Дилер – придбає товар за договором поставки і стає власником продукції після оплати поставки. Дилери звичайно закуповують і продають товари тривалого користування, які потребують значних обсягів сервісу, який здійснює сам дилер та його партнери (наприклад автомобілі).

Дистриб'ютор – посередник, який отримує право збувати товари фірми – виробника на певній території і у визначений термін. Він не є власником товару, а тільки отримує право його продажу. Може діяти від свого імені. Дистриб’ютори здійснюють збут оптових партій продукції великих виробників, з якими укладають довгострокові контракти.

Джобер – посередник, які скуповують невеликі оптові партії товарів для їх швидкого перепродажу (наприклад книжки).

Комісіонер – посередник, який укладає угоду про поставку від свого імені, але не є власником товару й працює за рахунок фірми – виробника. Він одержує відсоток із суми проведеної операції.

Агент – посередник, який є юридичною особою і представляє інтереси певних виробників при збуті їх товарів, укладаючи угоди від імені та за рахунок господаря.

Збутові агенти звичайно працюють на основі агентських угод.

Брокери (маклери) – це фірма або окремий незалежний торговий посередник, який зводе продавця і покупця, укладаючи угоду на комісійній основі.

Комівояжер – службовець підприємства, який займається пошуком клієнтів, чий обсяг повноважень регулюється керівництвом фірми.

Крім зазначених вище, слід назвати інші типи торгових посередників:

Торгові представники – посередники, які є юридичними особами, що укладають угоди і ведуть справи кількох фірм. Їх винагорода залежить від обсягу збуту продукції. На відміну від комівояжерів, торговий представник діє самостійно.

Торгові синдикати організовуються шляхом виведення відділу збуту зі структури фірми.

Торгові дома – це великі оптово – роздрібні фірми, які займаються не тільки торговельно – посередницькою діяльністю, а й інвестуванням капіталу у виробництво, здійснюючи складування, страхування продукції, організовуючи оптову і роздрібну торгівлю. Членами торгових домів зазвичай є підприємства – виробники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]