Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

60. Сутність товароруху. Основні витрати товароруху.

Товарорух або маркетинг - логістика – це наука про переміщення товарів, їх транспортування і складування. Вона вивчає управління фізичними, інформаційними, фінансовими та іншими потоками в процесі руху товарів від виробника до кінцевого споживача. Йдеться про забезпечення своєчасного постачання замовленої продукції в необхідній кількості та із мінімальними витратами на збут.

Основне завдання маркетинг-логістики полягає в тому, щоб товар опинився в потрібному місці, у потрібній кількості, у потрібний час. Таким чином, мета маркетинг-логістики – одночасно максимізувати рівень обслуговування і мінімізувати витрати на розподіл товарів.

Цього можна досягти завдяки:

- оптимізації рівня товарних запасів;

- використанню дешевших засобів транспортування;

- відвантаженню товарів великими партіями;

- швидкому та надійному постачанню, у тому числі своєчасному відвантаженню товару відповідного обсягу та якості;

- швидкому виконанню замовлень.

Відповідно до зазначених шляхів оптимізації товароруху мають бути прийняті рішення щодо терміну поставки з урахуванням витрат і доходів, кількості пунктів поставки, їх розміру та місць розміщення, доцільності застосування сторонніх організацій, виду транспортного засобу.

Основні витрати товароруху складаються з витрат з транспортування, складування товарів, підтримці товарно-матеріальних запасів, одержанню, відвантаженню, упаковці товарів, з адміністративних витрат і витрат по обробці замовлень.

61. ТИПИ СТРАТЕГІЙ ФІРМИ. СТРАТЕГІЇ ФІРМИ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО ТОВАРУ.

під поняттям стратегія маркетингу ми розуміємо детальний всебічний план досягнення маркетингових цілей. Вибрана стратегія маркетингу повинна дати відповідь на запитання:який товар виводиться на ринок, в якому асортименті та за якими цінами;на якого споживача (тобто на який сегмент ринку) він розрахований та увагу яких споживачів може привернути;які умови необхідно створити для продажу товару на запланованому рівні;через які канали і в яких обсягах буде організоване постачання;яким має бути післяпродажне обслуговування і хто його буде здійснювати;

яких економічних результатів очікують учасники ринку і які витрати для цього потрібні.Фактори, що мають враховуватись при визначенні товарної стратегії фірми:новизна товару;частка ринку даного товару;новизна ринку;темпи зростання ринку

62. Поняття стратегії. Конкурентні стратегії фірми

Корпоративна (портфельна, загальна) стратегія підприємства визначає основні напрямки діяльності, такі комбінації СОБ підприємства, в яких воно буде намагатися досягти своїх цілей. Постає питання: а як забезпечити конкурентні переваги в кожній СОБ, щоб досягти таким чином головних цілей? Відповідь дає конкурентна стратегія, яка конкретизує і визначає шляхи реалізації корпоративної стратегії, визначає підходи, за допомогою яких підприємство буде діяти в кожній стратегічній області бізнесу. Її ще називають діловою, бізнесовою, стратегією конкурентоспроможності або стратегією завоювання конкурентних переваг.Тобто, якщо корпоративна стратегія показує ЩО робити, якими видами діяльності буде займатися підприємство, то конкурентна стратегія вказує ЯК треба робити, щоб досягти конкурентних переваг, а, значить, і успіху у кожній СОБ. І якщо корпоративна (портфельна) стратегія є загальною стратегією всього підприємства, то , як зазначив Портер, універсальної конкурентної стратегії підприємства не існує. Конкурентна стратегія може існувати лише як план окремого біз-нес-напрямку, окремої СОБ підприємства.

Конкурентна стратегія - це спосіб отримання стійких конкурентних переваг в кожній СОБ підприємства шляхом конкурентної боротьби, задоволення різноманітних і мінливих потреб покупців краще, ніж це роблять конкуренти. Вона конкретизує і визначає шляхи реалізації корпоративної стратегії,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]