Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

59. Сутність посередництва. Види торгівельних посередників.

З економічної точки зору посередництво – це встановлення будь-якого економічного зв’язку між двома та більше особами через посередництво третьої особи. Таким чином, в економічній науці, пропонується подекуди торгівельними посередниками вважати всі торгівельні організації, оскільки кожну з них можна назвати проміжною (зв’язуючою) ланкою між виробниками та споживачами. Особливість економічного розуміння посередництва полягає в тому, що до посередників відносять не лише осіб (суб’єктів підприємництва), які виступають в господарському обороті від свого імені, за свій рахунок, та, відповідно, набувають право власності на товар, який потім перепродують у власному інтересі, а й осіб (суб’єктів підприємництва), які надають послуги, що полягають у здійсненні юридичних та/або пов’язаних з ними фактичних дій, в інтересах та за дорученням клієнтів. Посередництво є незмінним атрибутом ринкових взаємовідносин.

Можна виділити чотири типи посередників:

  • дилер (діє від свого імені, за свій рахунок);

  • дистриб’ютор, джобер (діє від чужого імені, за свій рахунок);

  • комісіонер, консигнатор (діє від свого імені, за чужий рахунок);

  • агент, брокер, маклер, комівояжер (діє від чужого імені, за чужий рахунок).

Дилерпридбає товар за договором поставки і стає власником продукції після оплати поставки. Дилери звичайно закуповують і продають товари тривалого користування, які потребують значних обсягів сервісу, який здійснює сам дилер та його партнери (наприклад автомобілі).

Дистриб'ютор посередник, який отримує право збувати товари фірми – виробника на певній території і у визначений термін. Він не є власником товару, а тільки отримує право його продажу.

Джобер – посередник, які скуповують невеликі оптові партії товарів для їх швидкого перепродажу (наприклад книжки).

Комісіонер – посередник, який укладає угоду про поставку від свого імені, але не є власником товару й працює за рахунок фірми – виробника. Він одержує відсоток із суми проведеної операції.

Агент – посередник, який є юридичною особою і представляє інтереси певних виробників при збуті їх товарів, укладаючи угоди від імені та за рахунок господаря.

Збутові агенти звичайно працюють на основі агентських угод.

Брокери (маклери)це фірма або окремий незалежний торговий посередник, який зводе продавця і покупця, укладаючи угоду на комісійній основі.

Комівояжер – службовець підприємства, який займається пошуком клієнтів, чий обсяг повноважень регулюється керівництвом фірми.

Крім зазначених вище, слід назвати інші типи торгових посередників:

Торгові представники – посередники, які є юридичними особами, що укладають угоди і ведуть справи кількох фірм. Їх винагорода залежить від обсягу збуту продукції. На відміну від комівояжерів, торговий представник діє самостійно.

Торгові синдикати організовуються шляхом виведення відділу збуту зі структури фірми.

Торгові дома – це великі оптово – роздрібні фірми, які займаються не тільки торговельно – посередницькою діяльністю, а й інвестуванням капіталу у виробництво, здійснюючи складування, страхування продукції, організовуючи оптову і роздрібну торгівлю. Членами торгових домів зазвичай є підприємства – виробники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]