Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_1-65.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

21. Способи зв’язку з аудиторією. Переваги та недоліки цих способів.

Способи зв'язку з аудиторією розділяються на інтерв'ю по телефону, особисте інтерв'ю, яке може бути індивідуальним або груповим, анкети, що розсилаються поштою, факсом, роздаються в натовпі.

1. Особисте інтерв'ю.

Переваги: особисте спілкування; можливість подолання ворожості; вибір необхідного контингенту опитуваних; ідеальне при відсутності можливості масового попиту; гарна можливість одержання докладної інформації і фактів.

Недоліки: великі витрати засобів і часу; труднощі з опитуванням іноземних клієнтів.

2. Інтерв'ю по телефону.

Переваги: не вимагає великих грошових витрат; збереження “інкогніто” опитуваних; швидке одержання відповідей; розкутість опитуваних.

Недоліки: імовірність того, що опитуваний просто не захоче розмовляти; стислість розмови; неможливість особистого знайомства з опитуваними.

4. Опитування поштою.

Переваги: не вимагає великих грошових витрат; час на міркування; збереження “інкогніто” опитуваних; можливість опитати клієнта, що занадто зайнятий, щоб витрачати свій час на особисте інтерв'ю; можливість “докопатися” до суті питання.

Недоліки: недостатньо серйозне відношення опитуваних; недостатній контроль за опитуваними;

неможливість особистого знайомства з опитуваними; втрата листів; тривалий час очікування відповідей.

5. Групове інтерв'ю.

Переваги: особисте спілкування; вільний обмін думками; швидкість; не вимагає великих грошових витрат.

Недоліки:необхідність мати досвідченого фахівця (інтерв'юера); необхідність ведення записів.

22. Методи проведення маркетингових досліджень

Кількісні методи – дозволяють отримати математико-статистичні показники, які характеризують тенденції розподілу досліджуваних ознак.

Особисте інтерв’ю /face-to-face/ – опитування у формі особистої бесіди між інтерв’юером та респондентом, в ході якої інтерв’юер заповнює анкету, чи бланк інтерв’ю. Даний метод дає найбільш точну інформацію, коли опитувальний інструментарій розробляється на основі урахування результатів «якісних» методів.

Holl-тест – метод дослідження, в ході якого доволі велика група людей (від 100 до 400 осіб) в спеціальному приміщенні тестують товар чи його елементи (тару, упаковку, рекламний ролик), а потім відповідають на питання анкети.

Home-тест – метод дослідження, де групі споживачів пропонують тестувати товар в домашніх умовах (використовуючи його і при цьому заповнюючи анкету).

Телефонне інтерв’ю – проведення опитування здійснюється за телефонними базами, як міста Києва, так інших обласних центрів.Обмеження даного методу – невеликий об’єм анкети. (до 20 питань).

Експертне опитування – інтенсивне та детальне, неструктуроване інтерв’ю, де інтерв’юер опитує одного респондента. В ролі інтерв’юерів виступають спеціалісти в тій чи іншій галузі.

Mystery Shopping (таємний покупець) – метод маркетингових досліджень, що передбачає оцінку якості обслуговування за допомогою спеціаліста, який виступає в ролі таємного покупця. Дана програма дозволяє оцінити роботу персоналу з точки зору споживача.

Якісні дослідження – дозволяють отримати глибинну описову інформацію про особливості поведінки споживачів, розкрити мотивацію їх поведінки. Аналіз даних в такому дослідженні повністю засновується на висловлюваннях респондентів та проводиться з використанням спеціальних методів аналізу текстів. Реалізація якісної дослідницької стратегії дає інформацію про наявні поведінкові реакції, мотиви, переваги та недоліки

Фокус – групові дискусії (8-12 респондентів) представляє собою групове інтерв’ю, яке проводиться модератором у формі групової дискусії за спеціально розробленим сценарієм з невеличкою групою типових представників досліджуваної частини населення. Фокус-група проходить у формі групового обговорення теми. В ході дискусії учасники групи, не обмежені стандартним інтерв’ю, можуть вільно спілкуватися один з одним та виражати власні почуття та емоції. Фокус-група звичайно проходить в спеціальному приміщенні з одностороннім дзеркалом (із-за якого замовник може спостерігати, як відбувається проходження групи). Вся, інформація, яка обговорюється на групі, одразу записується на відео. Після цього відеозаписи аналізуються, та складається аналітичний звіт. Як правило, в межах одного проекту дослідження проводяться не менше 3-5 фокус-груп.

Глибинне інтерв’ю – структурована особиста бесіда інтерв’юера з респондентом, у форматі запитання-відповідь. Проводиться за спеціально розробленим планом, у неформальній бесіді, яка записується для наступного аналізу на аудіо носій.

Мозковий штурм – евристичний метод отримання та генерування нових ідей. Головна мета даного методу – креативність формулювання нового бачення проблеми, створення нових рекламних ідей. Особливість – збір ідей відбувається та формулюється при безоціночному судженні.

Якісні методи досліджень необхідні при проведенні пілотних досліджень, а також при розробці концепції позиціювання, тестуванні рекламної продукції та рекламних стратегій.

23. Типи товарів, які відносяться до них. Процес прийняття споживачем товарів –новинок. Можна виділити кілька типів нових товарів:

- світові новинки — принципово новий товар, аналогів якому на ринку до його появи не було ( в свій час - ЕОМ, факсимільний, мобільний зв'язок і телевізор, відеомагнітофон);

- докорінно вдосконалені товари, що задовольняють потреби, які раніше задовольняли інші товари-аналоги, подібні за способом застосування (транзисторна апаратура щодо лампової, автомобіль щодо кінної тяги, лазерні диски щодо платівок, відеокамера щодо кінокамери тощо);

- модифіковані товари, які вже є на ринку, з деякими вдосконаленнями, що не змінюють докорінно їхніх характеристик (відеомагнітофони — з цифровою системою запису; фотоапарати — з автоматичною системою визначення відстані й витримки та ін.);

- товари ринкової новизни — товари, які існують на інших ринках, але є новим для даного (не так багато часу минуло відтоді, як відеомагнітофон чи мікрохвильова піч були новинкою для вітчизняного ринку, в той же час ці товари порівняно давно продавались на ринках західних країн);

- товар нової сфери використання (добре відомий "скотч" спеціального побутового призначення застосовується для очищення верхнього одягу від пуху та порошинок).

Щоб адаптуватись до товару-новинки, покупцю потрібно пройти п'ять етапів.*

Ознайомлення. Споживач вперше дізнається про товар-новинку, але відчуває брак інформації щодо нього.*

Зацікавленість. Споживач шукає інформацію про новий товар.*

Оцінювання. Споживач визначає, чи варто купувати товар-новинку.*

Випробування. Споживач ближче знайомиться з товаром (купує пробний зра-зок), щоб скласти повніше уявлення про нього.*

Сприйняття. Споживач вирішує постійно користуватися новим товаром.

24.Ринок підприємства і споживацький ринок. Чим відрізняється маркетинг на ринку підприємств від споживацького маркетингу. Ринок підприємств має величезні розміри. Багато в чому він схожий на споживацький ринок, проте його структура характеризується меншою кількістю більш крупних покупців, які тісніше сконцентровані географічно. Попит на товари виробничого призначення відрізняється від попиту на споживацькі товари, хоча і є похідним від останнього. На ринку підприємств покупці стикаються з складнішим процесом ухвалення рішень про покупку.

Споживацький ринок - це окремі особи і домогосподарства, які купують або придбають іншим способом товари і послуги для особистого споживання.

Споживачі різко відрізняються один від одного віком, рівнем доходів і освіти і т.п. Маркетологи відособили різні групи споживачів і почали створювати товари і послуги, спеціально розраховані на задоволення потреб цих груп.

Ринок товарів промислового призначення - сукупність осіб і організацій, що закупляють товари і послуги, які використовуються при виробництві інших товарів або послуг, що продаються в оренду або поставляються іншим споживачам.

Маркетинг засобів виробництва охоплює широку гамму товарів виробничо-технічного призначення будь-якого рівня обробки - від сировини і напівфабрикатів, різного роду допоміжних матеріалів (включаючи відходи основного виробництва) до продукції металообробної і машинобудівної промисловості (важкого устаткування, верстатів і якнайтонших електронних приладів).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]